Cum sa fertilizezi muscatele in mod corect
Cum sa fertilizezi muscatele in mod corect

Cum sa fertilizezi muscatele in mod corect


Cum sa fertilizezi corect muscatele pentru a te bucura timp indelungat de plante inflorite. Afla si cat de des at trebui sa pui in ghivece ingrasaminte si care sunt cele mai eficiente.

Cum sa fertilizezi muscatele in mod corect – Cuprins:

Cand si cum sa fertilizezi muscatele

Cum sa fertilizezi muscatele
Cum sa fertilizezi muscatele

Cum sa fertilizezi muscatele. Pelargonium sau muscata, este o planta florala care include circa 200 de specii. Ingrijita corespunzator, infloreste o foarte buna perioada din an, din primavara pana toamana.

Asta inseamna un consum urias de substante nutritive si, fara ajutorul tau, planta nu va ajunge la performata de inflorire si bogatie a frunzelor pe care o poate avea, adica sa infloreasca din abundenta in perioada mentionata daca nu primeste ingrasaminte.

Majoritatea iubitorilor de muscate si de flori, in general, cred ca o planta nu are nevoie decat de apa. Nevoile lor sunt mult mai complexe.

Citeste si: Cum sa iti mentii muscatele sanatoase si ce tratamente sa aplici

Pe langa toaletare, udare corespunzatoare si lumina, muscatele au nevoie si de fertilizare, planta depinzand intru totul de ajutorul tau, fiind vorba de una de ghiveci care nu-si poate procura nutrientii decat din solul recipientului in care se dezvolta.

Trebuie sa stii ca hranirea lor este strans legata de faza de dezvoltare in care se afla. Asadar, trebuie sa stii cum sa fertilizezi muscatele.

Pentru a-i asigura o fertilizare ca la carte, o muscata are nevoie sa-i pui in pamant ingrasaminte de doua ori pe luna. Ideale sunt cele dedicate acestei plante pe care le gasesti in coment, in magazinele de specialitate.

In momentul cand alegi fertilizatorul, citeste cu atentie si instructiunile de folosire si, evident, respecta, cantitatile indicate. O cantitatea prea mare sau, dimpotriva, prea mica de ingrasamant nu va ajuta planta sau chiar o poate ucide. 

Cele mai eficiente ingrasaminte pentru muscate

Ingrasamant muscate
Ingrasamant muscate

Pentru a alege cele mai eficiente ingrasaminte pentru muscatele tale, trebuie sa tii cont daca planta este una tanara sau una matura. Pentru cele tinere, spre exemplu, este bine sa folosesti un fertilizant cu un raport NPK 18-14-18. Apoi, pe masura ce muscata se maturizeaza, trebuie sa scazi cantitatea de fosfor (P) pe care o administrezi plantei la mai mult de jumatate. Trebuie sa stii acest lucru daca vrei sa inveti cum sa fertilizezi muscatele.

Cand vorbim de cele care se afla in perioada de inflorire, adica in perioada primavara-toamna, se impune administrarea unei doze mai mari de potasiu (K). Acesta va ajuta , practic, florile sa ramana mari si sanatoase pentru timp indelungat.

Citeste si: Cum sa prepari ingrasamant natural cu drodjie pentru muscate

Grija mare si la cantitatea de azot (N). O cantitatea mare nu va face altceva decat sa ajute frunzele sa se dezvolte foarte mult, in detrimentul florilor.

Te poti orienta si spre ingrasamintele lichide pe care este bine sa la achizitionezi tot din magazinele de specialitate. Ingrasamantul pentru muscate, il recunosti daca are eticheta speciala sau se adreseaza, in general, tuturor plantelor cu flori, de balcon sau gradina. Acestea sunt mult mai eficiente mai ales in cazul plantelor cu deficiente . Fiind vorba de un lichid, va actiona aproape instant.

Si in cazul acestui tip de ingrasamant este bine sa respecti recomandarea de pe eticheta si sa folosesti fix cantitatea de apa si fertilizator indicat de producator. In cazul in care solutia rezultata este prea concentrate, exista riscul iminent de a omora planta. O solutie diluata nu va omora planta, dar nici nu o va ajuta, fiind ineficienta.

Muscate
Muscate

Cum sa fertilizezi muscatele. Ai grija sa nu dai niciodata cu un ingrasamant lichid pe frunzele unei muscate. Daca sunt flori pentru care procedura are beneficii multiple, nu la fel este si pentru muscate.

Daca vrei ce este mai bun pentru florile tale, atunci alege ingrasamintele cu eliberare treptata. Sunt mult mai scumpe decat ingrasamintele clasice sau cele lichide, dar si net superioare, ca sa nu mai punem la socoteala ca te scuteste de munca pentru o perioada mare de timp.

Concret , un astfel de ingrasamant este eficient pentru o perioada de pana la trei luni de la aplicare. Exista si varianta fertilizantilor folositi de producatori care au o valabilitate chiar si de sase luni.

Poti alege si varianta ingrasamintelor naturale, cum ar fi gunoiul de grajd sau cojile de oua pisate marunt. Cea din urma varianta asigura plantei nutrienti esentiali, cum ar fi fosfor si calciu. O alta varianta ar putea fi si compostul din resturi alimentare, rezultate din propria bucatarie, din iarba cosita, etc. Eficienta acestor variante nu este la fel de mare ca cea a ingrasamintelor din comert, dedicate acestui tip de planta.

Daca esti pe cale sa cumperi cateva ghivece de muscate, este bine sa intrebi producatorul ce ingrasamant a folosit pentru  a urma si tu aceeasi formula sau, dimpotriva sa nu aplici prea devreme inca o substanta care ii va face rau.

Cand achizitionezi ingrasamantul, cauta sa fie inscriptionata intotdeauna perioada de eliberare, adica minim 3-4, sau 5-6 luni.