Cum sa cresti Camellia japonica. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori
Cum sa cresti Camellia japonica. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori

Cum sa cresti Camellia japonica. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori


Camellia japonica este o planta decorativa, perena, care poate creste pe verticala pana la 2-4 metri. Este originara din sud-estul Chinei si al Japoniei si atrage prin funzele verzi, lucioase si prin florile de dimensiuni mari, care pot fi simple sau batute, albe, roz, violet sau rosii.

Cum sa cresti Camelia japonica. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori – Cuprins:

Inmultire Camellia japonica

Inmultire Camellia japonica
Inmultire Camellia japonica

Cum sa inmultesti Camellia japonica. Sunt doua modalitati prin care poti inmulti aceasta planta: butasi si seminte. Inmultirea prin butasi se poate face fie primavara, vara sau toamna tarziu. Primavara este recomandata taierea unei ramuri tineri – pe care o poti identifica usor daca esti atent la culoare si la duritatea lemnului.

Aceasta trebuie taiata sub nivelul unei frunze, insa trebuie sa ai grija ca butrasul recoltat sa aiba cativa centimetri lungime si cel putin 5 frunze pe el. Este important sa indepartezi frunzele si sa le pastrezi doar pe cele doua din varful crengutei, pe care, apoi, le vei taia longitudinal.

Ulterior, partea de sus a butasului va fi taiata in unghi de 60 de grade. Este foarte important sa folosesti instrumente de taiere rapida, adica foarte ascutite si dezinfectate, in caz contrar riscand imbolnavirea plantei mama si a butasului. Butasul trebuie tratat cu solutie de inradacinare, de exemplu cu Radistim, si ingropat pana la 30-40% din inaltimea sa in turba speciala cu pH acid.

Citeste si: Cum sa cresti Zamioculcas. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori

Solul pentru Camellia japonica trebuie mentinut umed, iar ghiveciul va trebui sa stea la lumina, la o temperatura medie de 20-25 de grade Celsius. Butasul are nevoie de aceste conditii timp de 2-3 luni pentru a putea deveni o planta numai buna de cultivat. Daca alegi sa tai butasul toamna, trebuie sa stii ca, in acest caz, este recomandat sa alegi un butas dintr-o ramura batrana, cu lemn mai tare.

Inmultirea prin seminte este destul de dificila, pentru ca nu toate semintele vor germina. Acesta este un risc mai ales in cazul semintelor recoltate de la plantele din gradina si, din acest motiv, se recomanda utilizarea semintelor din comert, furnizate de producatori cunoscuti si autorizati.

Trebuie sa mai stii ca, in acest caz, al inmultirii prin seminte, planta are nevoie de mai mult timp pentru a se maturiza si a produce flori si, in unele cazuri, poti astepta prima floare de Camellia japonica pana la 8 ani. Inmultirea prin seminte, desi nu este recomandata, se face prin plantarea semintelor primavara, la un an dupa ce au fost recoltate – daca alegi aceasta varianta.

Conditii de crestere Camellia japonica

Conditii de crestere Camellia japonica
Conditii de crestere Camellia japonica

Este recomandat ca solul pentru Camellia japonica sa aiba un pH cuprins intre 5 si 5.5, adica sa fie un sol acid. Il poti obtine amestecand turba acida, pamant necalcaros si pamant de rasinoase.

In ceea ce priveste nevoia de apa a acestei plante, specialistii recomanda irigarea cu apa de ploaie, apa distilata sau apa necalcaroasa la intervale de timp constante care sa nu permita substratului sa se usuce. In fapt, acesta trebuie mentinut reavan pentru a-si pastra si aciditatea.

Desi se simte bine la peste 20 de grade Celsius, Camellia japonica tolereaza si temperaturile mai scazute, dar nu sub 7 grade Celsius.

In ceea ce priveste nevoia de lumina, trebuie sa stii ca aceasta este destul de crescuta si, din acest motiv, se recomanda amplasarea in spatii luminoase, insa, atentie, este esential sa fereste planta de actiunea directa a razelor soarelui.

Ingrijire Camellia japonica

Ingrijire Camellia japonica
Ingrijire Camellia japonica

Ingrijire Camellia japonica. Fertilizarea se va face bilunar, de la inceputul primaverii pana in luna iulie, cu ingrasaminte specifice plantelor rasinoase. Atentie, insa, ingrasamantul trebuie aplicat in cantitati mici.

Trebuie sa mai stii ca, daca vei cultiva aceasta planta in ghiveci, este recomandata transplantarea ei intr-un alt recipient la cel mult 3-4 ani. Daca vei alege sa folosesti acelasi vas, atunci este indicat sa scurtezi radacinile Camelliei. Anual, primii 6 centimetri de la suprafata substratului trebuie inlocuiti.

Citeste si: Cum sa plantezi Iasomie de Madagascar. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori

Asa cum am spus, razele soarelui pot produce arsuri aceste plantei, de aceea se recomanda pastrarea ei intr-un spatiu cu lumina, dar ferit de actiunea directa a razelui soarelui. Aceasta planta trebuie ferita de curentii de aer si de temperaturi foarte scazute.

Taierile pentru Camellia japonica sunt recomandate primavara, imediat dupa inflorire.

Un sol cu un pH alcalin poate produce ingalbenirea frunzelor. Nu uita ca pe perioada verii, cand temperaturile sunt foarte ridicate, sa pulverizezi apa mai degraba decat sa irigi propriu-zis floarea.

Boli si daunatori

Floarea Camelia
Floarea Camelia

Asa cum am spus, planta este sensibila la actiunea directa a razelor soarelui. Iti vei da seama ca sufera din aceasta cauza cand frunzele vor parea arse, cu pete maro inchis spre varf. Poti remedia problema prin indepartarea frunzelor cu probleme si mutarea plantei intr-un loc ferit.

Camellia japonica poate suferi si din cauza umezelii excesive la nivelul solului, iar semnele acestei probleme sunt petele maronii, foarte dese, care apar pe frunze.

Decolorarea frunzelor indica o problema la nivelul solului: fie aciditatea este prea mare, fie este prea mica, fie exista un deficit de macroelemente la nivelului substratului sau acesta a fost suprafertilizat.

In fine, Camellia japonica poate fi afectata de infectii fungice, iar semnele acestei boli sunt petele maronii aparute pe frunze, dar care tind sa se mareasca.

Afidele sunt cei mai cunoscuti daunatori al Camelliei si sunt insecte foarte mici, albe, care apar pe spatele frunzelor.