Cum sa cresti Zamioculcas. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori
Cum sa cresti Zamioculcas. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori

Cum sa cresti Zamioculcas. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori


Zamioculcas sau palmierul smarald este o planta ideala pentru cei care vor un plus de verde in gradina lor si care nu se pricep la gradinarit pentriu ca se adapteaza cam la orice conditii de mediu si suporta greselile frecvente ale gradinarilor nepriceputi.

Zamioculcas zamiifolia este originara din estul Africii, mai ales din zona Zanzibarului si a Tanzaniei, si se adapteaza perfect in casele cu un design modern, avand o forma arhitecturala, eleganta…

Cum sa plantezi Zamioculcas. Ingrijire, conditii crestere, inmultire, boli si daunatori – Cuprins:

Inmultire Zamioculcas

Inmultire Zamioculcas
Inmultire Zamioculcas

Multiplicarea acestei plante nu este deloc anevoioasa si se poate face fie prin butasi de frunze, fie prin divizarea tufei.

Cea mai simpla metoda este impartirea rizomilor, insa se recomanda mai degraba taierea frunzelor pentru multiplicarea. Frunzele sanatoase se scot si se pun la uscat, la umbra, cel mult trei zile, pe foaie de ziar.

Apoi, aceste frunze vor fi ingropate vertical intr-un sol bine drenat, un amestec de nisip, scoarta si perlit expandat. Atentie! Frunzele trebuie ingropate nu mai mult de o treime din lungimea lor.

Se recomanda mentinerea la o temperatura cuprinsa intre 25 si 30 de grade, intr-un mediu cu lumina intensa, dar nu directa.

Divizarea tufei este o metoda care asigura o crestere mai rapida si este o metode de multiplicare ceva mai eficienta.

Conditii de crestere

Zamioculcas
Zamioculcas

Zamioculcas prefera un sol usor acid, bine drenat. Solul perfect este un amestec realizat in parti egale din soluri pentru plante acidofile si nisip, la care se adauga o cantitate mai mica de perlit.

In cazul in care vei cultiva aceasta planta in ghiveci, este recomandat ca in partea inferioara a recipientului sa asiguri un strat gros de drenaj, de preferat cu lut sau un alt material inert.

In ceea ce priveste temperatura, aceasta planta se adapteaza si la frig si la caldura, insa nu tolereaza temperaturile foarte scazute. De obicei, iarna, cand temperaturile sunt mai scazute, aceasta planta intra in repaus vegetativ. Temperatura ideala pentru Zamioculcas este undeva la 18-20 de grade Celsius.

Trebuie sa mai stii ca in perioada mai-septembrie, dupa ce  temperaturile s-au stabilizat intr-o zona pozitiva, aceasta planta poate fi mutata pe balcon, terasa sau in gradina, fie la umbra partiala, fie in plin soare.

Palmierul smarald
Palmierul smarald

Totusi, in acest ultim caz, este necesara respectarea unei perioade de aclimatizare, prin care planta sa fie expusa treptat la lumina, cu scopul de a evita aparitia arsurilor solare la nivelul frunzelor.

Zamioculcas se adapteaza destul de bine atat la spatiile bine luminate, cat si la cele cu ceva mai multa umbra. Daca il cultivi in interior, se recomanda amplasarea ghiveciului intr-o camera luminoasa, dar, mai ales pe timpul verii, protejeaz-o cu o perdea de actiunea directa a razelor soarelui.

Citeste si: Cum sa uzi plantele la baza ghiveciului. De ce este util?

Zamioculca este o planta cu o nevoie mare de apa, fiind, prin definitie, o planta suculenta. Asadar, mai ales in lunile de vara, cand temperaturile de afara sunt foarte ridicate, Zamioculcas trebuie udata la o saptamana, cel mult 12 zile, in vreme ce toamna si iarna, se recomanda ca udarea sa fie facuta la 2-3 saptamani si doar daca solul este perfect uscat.

Atentie mare la apa reziduala din farfuria ghiveciului si la umiditatea de la nivelul frunzelor care trebuie, pe cat posibil, limitata.

Ingrijire Zamioculcas

Frunze palmier smarald
Frunze palmier smarald

Zamioculcas este o planta care are nevoie de substante fertilizante. Este recomandata aplicarea de fertilizant de doua ori pe luna in perioada aprilie-septembrie si, mai spun specialistii, fertilizantul poate fi diluat in apa de irigare.

Poti alege din oferta de pe piatam, care include fertilizant cu eliberare prelungita de tipul batoanelor, sau al granulelor. Cel mai bun ingrasamant este cel pentru plante decorative prin frunze, insa acesta se aplica o singura data pe luna.

Citeste si: Radacini bolnave la orhidee. Cum sa recunosti si sa le tai in mod corect

Se mai recomanda indepartarea frunzelor ingalbenite. Trebuie sa iti mai spun ca daca o tulpina tinde sa devina maro si sa se usuce complet nu trebuie sa iti faci griji, este un proces fiziologic normal.

Iti mai recomand ca pe timpul iernii sa cureti frunzele de praf cu o carpa moale, de bumac, pe care sa o umezeste usor. Te sfatuiesc sa fii cat se poate de grijuliu cand faci asta deoarece frunzele sunt extrem de fragile si se pot desprinde foarte usor.

Boli si daunatori Zamioculcas

Boli si daunatori Zamioculcas
Boli si daunatori Zamioculcas

Zamioculcas este o planta care are nevoie de substante fertilizante. Este recomandata aplicarea de fertilizant de doua ori pe luna in perioada aprilie-septembrie si, mai spun specialistii, fertilizantul poate fi diluat in apa de irigare.

Zamioculcas este o planta destul de rezistenta in fata bolilor si a daunatorilor.

Cele mai cunoscute boli care pot afecta aceasta planta sunt diferite tipuri de putregaiuri, fie fungice, fie bacteriene, care sunt cauzate de umiditatea excesiva de la nivelul solului sau din aer. Fuzarioza este o alta boala care poate afecta Zamioculcas.

In ceea ce priveste daunatorii, paduchii lanasi si inscetele cu solzi apar cel mai des.

Atat bolile, cat si daunatorii pot fi eliminati cu ajutorul produselor din magazinele de specialitate si prin indeplinirea conditiilor de mediu de care are nevoie aceasta planta.