Cum sa cresti arbustul bulgare de zapada. Ingijire, inmultire, fertilizare, boli si daunatori
Cum sa cresti arbustul bulgare de zapada. Ingijire, inmultire, fertilizare, boli si daunatori

Cum sa cresti arbustul bulgare de zapada. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori


Cum sa cresti arbustul bulgare de zapada. Viburnum opulus sau bulgarele de zapada este o planta cu origini in zona mediteraneana, care, in conditii favorabile de crestere, poate ajunge pana la 4 metri inaltime. Este o planta usor de cultivat si care este perfecta pentru crearea unor garduri decorative extrem de atragatoare.

Cum sa cresti floarea bulgare de zapada. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori – Cuprins:

Inmultire bulgare de zapada

Inmultire bulgare de zapada
Inmultire bulgare de zapada

Inmultirea arbustului bulgare de zapada sau calinul se poate face prin marcotaj sau prin butasi. Inmultirea prin marcotaj inseamna crearea unui musuroi de pamant peste ramurile crescute la baza plantei. Noile plante rezultate se vor desprinde de planta mama nu mai devreme de doi ani de la marcotaj si doar toamna tarziu sau primavara devreme.

Reproducerea prin butasi se face prin recoltarea acestora in luna decembrie. Este important ca acestia sa fie semi-lemnosi, sa aiba o lungime de aproximativ 10 centimetri si sa fie preluati din lastarii laterali.

Butasii vor fi pastrati in beci, la o temperatura constanta de 6 grade Celsius, in nisip umed. In luna martie vor fi plantati in rasadnite, nu inainte de a fi tratati, in partea inferioara, cu hormon care favorizeaza inradacinarea.

Conditii de crestere

Boule de neige
Boule de neige

Bulgarele de zapada (Viburnum opulus) se simte foarte bine in locurile cu semiumbra, insa tolereaza si locurile insorite.

Este o specie care rezista la ger si se adapteaza temperaturilor de la noi, atat celor de pe timpul verii, cat si celor de pe timpul iernii.

In ceea ce priveste solul, arbustul bulgare de zapada prefera solurile destul de bogate. Este recomandat sa fie plantat in containere si tinut in sera sau solar, unde temperatura este usor de controlat. In acest fel se poate grabi inflorirea si se imbunatateste calitatea florii.

Aceasta planta prefera terenurile umede si se simte bine in soluri proaspete, argiloase, fertile si foarte bine drenate.

Nu are nevoie de irigare, apa de ploaie ii este suficienta, insa, in cazul secetei prelungite, este indicat sa se intervina cu irigare.

Ingrijire bulgare de zapada

Ingrijire bulgare de zapada
Ingrijire bulgare de zapada

Stimularea cresterii si a infloririi abundente la arbustul bulgare de zapada poate fi facuta prin utilizarea unui ingrasamant pentru arbusti decorativi. Poate fi utilizat un ingrasament cu turba sau sol bogat in materie organica, dar si ingrasamintele granulare, cu eliberare lenta, pe care le poti procura din magazinele de profil.

Se recomanda efectuarea de taieri pentru mentinerea unui aspect compact si ordonat al gardului viu, in conditiile in care aceasta planta are tulpini foarte ramificate, care tind sa se dezvolte mai putin armonios. Este indicat ca taierea sa nu fie facuta in perioada de inflorire a plantei.

Citeste si: Cum sa cresti Dieffenbachia. Ingijire, inmultire, fertilizare, boli si daunatori

Totodata, este recomandat ca la finalul iernii, cand mugurii sunt inchisi, sa fie aplicat un tratament pe baza de sulf si cupru, tratament care are ca scop prevenirea aparitiei unor boli de natura fungica.

Trebuie sa mai stii ca este o planta care poate fi cultivata solitar, dar si grupat, pentru obtinerea de gard viu.  Pe de alta parte, bulgarele de zapada poate fi cultivat ca planta decorativa in gradina sau poate fi cultivat, la fel de bine, in interior sau in recipiente cum sunt ghivecele.

Calinul este o planta care poate atinge o inaltime de aproximativ 3 metri, in vreme ce coroana se va dezvolta pe orizontala pana la cel mult 2 metri si jumatate.

Boli si daunatori

Viburnum opulus
Viburnum opulus

Calinul sau arbustul bulgare de zapada este destul de rezistent, insa, in anumite conditii, se pot instala atat diferite boli, cat si daunatorii.

In cazul in care frunzele se pateaza cu pete maronii, rotunjite si apoi se usuca, cel mai probabil planta a fost atacata de o ciuperca a frunzei. Este important ca in aceasta etapa sa se intervina cu fungicid pe baza de cupru si sa se execute taieri care sa permita o mai buna circulatie a aerului in interiorul coroanei plantei.

Daca frunzele au un mucegai albicios si o pudra alba pe partea superioara, cel mai probabil planta este afectata de mucegai. Este important ca acesta parte sa fie indepartata si planta sa fie tratata cu fungicide pe baza de sulf daca se doreste salvarea ei. In caz contrar, planta poate fi compromisa.

Varfurile si lastarii deformati semnalizeaza prezenta afidelor, care pot fi indepartate cu insecticide specifice.

Un aspect al plantei lipsit de vigoare si  ingalbenirea frunzelor sunt semne ale insectelor cu solzi. Si acestea pot fi eliminate cu substante chimice din magazinele de specialitate.

Este important sa fii atent la semnele de imbolnavire si sa utilizezi doar substante omologate, din magazine de specialitate, respectand dozele recomandate pe eticheta.