Cum sa combati paianjenul rosu la tomate
Cum sa combati paianjenul rosu la tomate

Cum sa combati paianjenul rosu la tomate


Cum sa combati paianjenul rosu la tomate. Ce trebuie sa faci pentru a scapa de acesti daunatori care se hranesc cu seva plantelor si de ce reprezinta un pericol daca nu iei nicio masura. Nu trece cu vederea aceasta problema des intalnita la rosii.

Cum sa combati paianjenul rosu la tomate – Cuprins:

Cum sa combati paianjenul rosu la tomate si ce trebuie sa faci

Paianjenul rosu la tomate
Paianjenul rosu la tomate

Dupa cum spuneam, paianjenul rosu la tomate (Lycopersicon esculentum) este o problema destul de mare, deoarece acest daunator mic poate provoca daune destul de mari.

Se hraneste cu seva plantelor, iar daca nu iei nicio masura o sa observi panze pe frunze, iar acestea vor lua in scurt timp o culoare maro sau galbena. Totodata, frunzele vor cadea.

Vestea buna este ca poti lua masuri inainte ca plantele tale sa fie atacate, asa ca ar trebui sa stii ce sa faci. In primul rand, este necesara udarea constanta a rosiilor, pentru ca pamantul sa nu se usuce.

Expertii recomanda udarea pamantului din jurul plantelor, pentru ca paianjenulului rosu ii place solul uscat.

Citeste si: Afide la tomate. Cum sa combati paduchii la rosii

Cum sa combati paianjenul rosu la tomate. In cazul in care ai vazut primele semne ale unui posibil atac al paianjenului rosu, iti recomandam ca atunci cand uzi sa indrepti jetul de apa pe frunzele afectate.

Dupa aceea, repeta aceasta operatiune cel putin de doua ori pe saptamana. De multe ori, apa indeparteaza paianjenul rosu si previne un atac serios al acestui daunator.

Daca ai observat acele panze de paianjen, e bine sa stii ca le poti indeparta. Astfel, vei impiedica paianjenul rosu sa depuna oua si sa se inmulteasca.

Cum sa combati paianjenul rosu la tomate
Cum sa combati paianjenul rosu la tomate

Cum sa combati paianjenul rosu la tomate. Nu iti recomandam utilizarea pesticidelor deoarece acestea pot omora si buburuzele, adica insectele benefice pentru cultura ta de rosii.

Pesticidele pot provoca probleme mai mari ca paianjenul rosu, deoarece acest daunator poate deveni imun la tratamentele chimice. Fara insectele benefice, paianjenul rosu se poate inmulti fara nicio problema.

O alta metoda este sa folosesti un insecticid natural cu sapun de casa. Aplica o stropire o data la 4-7 zile, este un produs natural asa ca nu va dauna plantelor sau insectelor benefice. Evita aplicarea tratamentului atunci cand este soare, iti recomandam sa o faci dimineata devreme sau dupa masa.

Citeste si: Cum sa combati fuzarioza la tomate si ce tratament sa folosesti

O alternativa la insecticidul natural este un ulei horticol, aceasta solutie poate sa te scape de paianjenul rosu la tomate. Totusi, iti recomandam sa aplici aest tratament atunci cand insectele benefice nu sunt prezente pe plante si atunci cand nu bate vantul.

Tratamentul trebuie aplicat o data la 30 de zile si trebuie sa contina 3-5 linguri de ulei horticol amestecate cu 3.5 litri de apa.

In cazul in care plantele au fost afectate serios, ar fi bine sa scoti tomatele din pamant si sa le distrugi. Nu pune plantele afectate in gramada de compost, pentru ca risti sa infectezi tot ingrasamantul pe care il prepari.

O alta solutie este sa folosesti un insecticid natural cu usturoi. Pentru asta, o sa ai nevoie de 2 catei de usturoi pisati pe care ii amesteci cu un litru de apa. Lasa solutia sa stea timp de 24 de ore, iar apoi strecoara usturoiul pisat. Pune amestecul intr-un recipient cu pulverizator si aplica-l pe frunzele afectate.