Soiuri de prun. Cum sa alegi pomul in functie de judetul in care ii plantezi
Soiuri de prun. Cum sa alegi pomul in functie de judetul in care ii plantezi

Soiuri de prun. Cum sa alegi pomii in functie de judetul in care ii plantezi


Soiuri de prun. Cum sa alegi soiul de prun in functie de judetul in care locuiesti si vrei sa il plantezi. Afla ce soiuri de pruni rodesc in zona in care vrei sa il plantezi si care ofera cele mai bune productii.

Care sunt zonele din Romania in care se cultiva pruni?

Soiuri de prun
Soiuri de prun

Cele mai cunoscute judete pentru cultivarea prunului (Prunus domestica) sunt Arges si Valcea, dar si Buzau, Prahova, Olt, Caras-Severin si Hunedoara.

Aceste zone ofera o temperatura medie anuala cuprinsa intre 9 si 10 grade Celsius, iar nivelul de precipitatii atinge 650-700 mm.

Sortimentele de baza care se folosesc in centrele pomicole sunt Tuleu gras, Tuleu timpuriu, Vinete romanesti, Centenar, Valor, Pescarus, Silvia si Blue free.

Daca plantatia se va infiinta pe dealurile inalte si mijlocii, se recomanda soiurile Gras romanesc si Gras ameliorat. Pe dealurile subcarpatice se recomanda cultivarea urmatoarelor soiuri de prun: Pitestean, Albatros, Stanley si Vinete de Italia.

Citeste si: Specii de mar. Cum sa alegi pomii in functie de zona de cultivare

Pe coline si la campie, se recomanda cultivarea soiurilor Anna Spath, Renclod Althan, Silvia, Carpatin, Centenar si Stanley.

In partea de sud si sud-vest a tarii, se vor obtine rezultate bune cu urmatoarele soiuri de prun: Timpurie Rivers, Ialomita, Pecarus, Agen si Diana.

Nu se recomanda cultivarea soiului Vinete de Italia in campie. Soiurile Tule gras, Timpurie Rivers si Anna Spath dau rezultate destul de slabe in zonele mai inalte.

Soiuri de prun. Cum sa alegi pomii in functie de judetul in care vrei sa ii plantezi

Prune coapte
Prune coapte

Dupa cum bine stim, prunul are o istorie destul de lunga pe teritoriul tarii noastre, fiind cultivat de sute de ani. In acelasi timp, ramane si cel mai popular pom fructifer care se cultiva in Romania.

Cu toate ca exista multe soiuri de pruni, doar cateva ofera o capacitate de productie mare, in functie de judetul in care locuiesti. Cele mai populare soiuri de prun sunt Grasul romanesc, Tuleul gras si Vanatul romanesc.

Astfel, soiul Grasul romanesc se va cultiva pe dealurile Subcarpatilor Meridionali, adica in judetele Arges, Prahova si Buzau.

Citeste si: Soiuri de cais. Cum sa le alegi in functie de zona in care vrei sa le plantezi

Tuleul gras este un soi format pe colinele din judetul Arges, dar care s-a extins in zonele tarii cu un climat mai bland. Vanatul romanesc s-a aclimatizat in zonele umede, cu formele Brumarii si De Bistrita.

Din cauza faptului ca fructele acestor soiuri sunt considerate mici fata de parametrii de calitate impusi de piata libera, cercetatorii au creat noi soiuri precum Silvia, Centenar sau Valcean. Acesti pruni produc fructe mari, care au un aspect comercial deosebit.

Cei ce vor sa infiinteze livezi comerciale trebuie sa se orienteze catre soiuri de pruni care ofera fructe mari, iar aici amintim urmatoarele: Diana, Silvia, Valceam, Centenar, Stanley, Record si Vinete de Italia.

Daca se ia in considerare cultivarea prunilor doar pentru satisfacerea cerintelor de consum din mica gospodarie, exista mai multe soiuri.

Aici amintim urmatoarele soiuri de prun: Timpurie Rivers, Carpatin, Tuleu timpuriu, Agen, Minerva, Renclod Althan, Pescarus, Tuleu gras, Gras ameliorat, Dambovita, Vinete romanesti, Anna Spath si Gras romanesc.