Cum sa alegi un aparat de aer conditionat
Cum sa alegi un aparat de aer conditionat

Cum sa alegi un aparat de aer conditionat


Cum sa alegi un aparat de aer conditionat. Iata ce trebuie sa iei in considerare la achizitionarea unui astfel de aparat pentru a mentine temperatura scazuta in casa ta. Ce trebuie sa stii despre BTU si ce valori sunt recomandate.

Unde se monteaza un aparat de aer conditionat

Montare aer conditionat
Montare aer conditionat

Inainte de a intelege cum sa alegi un aparat de aer conditionat pentru casa ta, trebuie sa iei in considerarea numarul de camere, dar si modul prin care acestea comunica. Desigur, suprafata casei tale este esentiala, pentru ca aparatul sa faca fata.

Daca ai un apartament amenajat in stil open space, alegerea aparatului va fi destul de usoara, deoarece trebuie sa masori doar suprafata camerelor, iar apoi sa comanzi tipul de aparat potrivit pentru a raci o astfel de casa.

In cazul in care locuinta are mai multe camere, este foarte important modul cum acestea comunica, deoarece holul si usile vor influenta circularea aerului rece in casa ta.

Citeste si: Cum sa economisesti energie electrica vara si sa mentii racoare in casa

Daca ai multe electrocasnice, atunci mai trebuie sa stii ca toate acestea degajeaza caldura atunci cand functioneaza. Si dimensiunile ferestrelor sunt foarte importante, pentru ca in perioadele caniculare apare efectul de sera si temperaturile cresc foarte mult in interiorul locuintei.

Aparatul de aer conditionat trebuie montat in asa fel incat sa nu afecteze sanatatea celor care stau in acea casa. Mare atentie ca si curentii de aer care se formeaza sa nu bata perpendicular pe corpul celor care stau in respectivele incaperi. Evita ca aerul conditionat sa iti bata in cap!

Daca este posibil, fluxul de aer rece trebuie sa fie indreptat catre sursa de caldura din casa ta, adica spre ferestre sau spre peretele cald in care bate soarele.

Nu te gandi ca daca pozitionezi aparatul de aer conditionat pe hol o sa racesti toate camerele pentru ca aceasta metoda nu functioneaza. Aerul rece va circula destul de greu, asa ca nu va racori toate camerele din casa ta.

Instalatie climatizare
Instalatie climatizare

Daca vorbim despre un apartament de tip clasic, aerul conditionat se va monta in sufragerie sau in dormitor. Bineinteles, nu este o regula pe care trebuie sa o urmezi, insa gandeste-te unde ai nevoie de cel mai mare confort. Vrei sa dormi bine sau sa fie racoare atunci cand stai in sufragerie? Trebuie neaparat sa stii asta inainte pentru a intelege cum sa alegi un aparat de aer conditionat.

Unitatea externa a aparatului de aer conditionat trebuie facuta astfel incat distanta dintre aceasta si perete sa fie de 10-15 cm. Astfel, circulatia aerului se face mai usor si racirea condensatorului va fi mai eficienta.

In acelasi timp, traseul frigorific nu trebuie sa se faca prin structura de rezistenta a cladirii. Mai mult, trebuie sa asiguri si o panta minima pentru tubul de evacuare a condensului, insa daca acest lucru nu este posibil ia in considerare folosirea unei pompe de condens.

Citeste si: Cum sa reduci temperatura din solar pe timp de vara

Totodata, locul in care montezi aerul conditionat trebuie sa permita si accesul la unitatea respectiva. Aici vorbim despre mentenanta sau eventuale probleme care pot aparea de-a lungul timpului.

Unitatea exterioara de aer conditionat nu se monteaza pe peretii dinspre sud sau in locurile unde bate soarele. Astfel, randamentul pe care il va da aerul conditionat va fi mult mai mare si te asiguri ca ii prelungesti durata de functionare.

Unitatile exterioare nu se monteaza in locurile unde umiditatea este crescuta, unde exista vapori salini sau de ulei, dar nici in apropierea echipamentelor electrice de inalta frecventa.

Sfaturi pentru montarea aparatului de aer conditionat

Montare aparat aer conditionat
Montare aparat aer conditionat

Cum sa alegi un aparat de aer conditionat. Daca vrei sa montezi aparatul de aer conditionat in living sau sufragerie, atunci acesta trebuie amplasat astfel incat fluxul de aer rece sa nu bata spre canapeaua pe care obisnuiesti sa stai.

In cazul in care il montezi in dormitor, curentul de aer nu trebuie intreptat in directia patului. De obicei, aparatul se monteaza deasupra patului, iar aerul rece trebuie sa treaca peste zona in care dormi. Totodata, acesta trebuie amplasat astfel incat zgomotul pe care il produce sa nu iti strice somnul.

Daca aparatul este montat intr-o garsoniera, fluxul de aer rece nu trebuie indreptat inspre canapea sau pat. Pozitioneaza-l astfel incat aerul rece sa fie in sensul invers locului in care stai.

Cum sa alegi un aparat de aer conditionat in functie de suprafata

Cum sa alegi un aparat de aer conditionat
Cum sa alegi un aparat de aer conditionat

Aparatul de aer conditonat se alege in functie de suprafata, iar capacitatea acestuia se masoara in BTU/ora, unde BTU inseamna British Thermal Units. Cu cat valoarea BTU este mai mare, cu atat sistemul este mai puternic si va raci mai bine locuinta ta. Foarte important, daca vrei sa stii cum sa alegi un aparat de aer conditionat!

Astfel, daca suprafata pe care vrei sa o racesti este undeva la 20-25 metri patrati, capacitatea aparatului de aer conditionat trebuie sa fie de 9.000 BTU. La o suprafata de 25-35 metri patrati, capacitatea trebuie sa creasca la 12.000 BTU.

Pentru o locuinta cu suprafata de 40-50 metri patrati este nevoie de un aparat de aer conditionat cu o capactitate de 18.000 BTU, iar pentru o suprafata de 60-70 metri patrati de o capacitate de 24.000 BTU.

Nu uita nici de consumul de energie al aparatului de aer conditionat, asa ca iti recomandam sa alegi echipamente din clasele energetice A si A+. Bineinteles, nivelul de zgomot este foarte important, asa ca iti recomandam sa alegi un aparat care nu va face un zgomot mai mare de 60-65 decibeli.

Filtrele aparatului sunt la fel de importante, iar acestea sunt responsabile pentru purificarea aerului si inlaturarea mirosurilor neplacuta. Astfel, poti alege filtre simple din plastic ce se spala in fiecare sezon, filtre HEPA, filtre cu carbune activ, filtre tratate cu extract de ceai verde pentru purificarea aerului, filtre electrostatice sau filtre de ionizare.