Cum sa folosesti aerul conditionat in mod corect. Temperatura optima
Cum sa folosesti aerul conditionat in mod corect. Temperatura optima

Cum sa folosesti aerul conditionat in mod corect. Temperatura optima


Cum sa folosesti aerul conditionat in mod corect. Suntem deja in plina vara, iar temperaturile din termometre depasesc zi de zi limita suportabilitatii. Vrem, nu vrem, suntem nevoiti sa apelam la aparatele de aer conditionat pentru a avea ceva mai mult confort termic atunci cand suntem acasa.

Te-ai intrebat insa vreodata care este cea mai buna metoda pentru a folosi aerul conditionat? Sau care este temperatura optima pentru corpul uman? Despre aceste lucruri vrem sa iti vorbim in randurile urmatoare, asa ca ramai alaturi de noi pentru a afla impreuna cum sa folosim corect aerul conditionat in timpul verii!

Cum sa folosesti aerul conditionat in mod corect. Temperatura optima – Cuprins:

Cum sa folosesti aerul conditionat pe timp de vara

Cum sa folosesti aerul conditionat
Cum sa folosesti aerul conditionat

Obisnuim sa pornim aparatul de aer conditionat imediat cum intram in casa si sa il setam automat pe cea mai joasa temperatura, nu-i asa?! Intr-adevar, ne dorim ca locuinta sa se racoreasca intr-un timp cat mai scurt, insa aceasta practica nu este deloc corecta, ba chiar din contra.

Din pacate, nu sunt deloc multi cei care stiu care este temperatura ideala la care trebuie tinut aparatul de aer conditionat in zilele extrem de calduroase. Potrivit specialistilor, ar trebui sa tinem cont intotdeauna de temperatura din exterior atunci cand setam temperatura aparatului de aer conditionat de la interior!

Expertii sustin ca diferenta optima de temperatura dintre mediul exterior si cel interior nu ar trebui sa depaseasca niciodata 6 grade Celsius.

Specialistii mai adauga faptul ca atunci cand ne confruntam cu temperaturi extrem de ridicate pe timpul zilei, putem seta aparatul de aer conditionat la o temperatura cuprinsa intre 18 si 22 de grade Celsius. Atentie insa, nu mai scazuta de atat, chiar daca exista aparate pe piata care permit setarea unei temperaturi chiar si de 14 sau 16 grade Celsius.

Potrivit studiilor de specialitate realizate pe acest subiect in ultimii ani, temperatura ideala in interior este cuprinsa intre 20 si 24 de grade Celsius. Insa, potrivit standardelor internationale, este de preferat sa nu setam aparatul de aer conditionat la temperaturi mai joase de 24 – 25 de grade Celsius.

Aparat de aer conditionat
Aparat de aer conditionat

De asemenea, ar trebui sa fim atenti ca temperatura setata la aparatul de aer conditionat sa nu fie mai joasa cu mai mult de 6 grade fata de temperatura din exterior. Daca vorbim despre o zi caniculara, aceasta diferenta poate creste, asa cum spuneam si in randurile anterioare, dar nu la mai mult de 10 grade!

Nu numai ca aparatul va consuma extrem de multe resurse in cazul in care este setat la o temperatura foarte joasa, insa atunci cand se face trecerea de la un ambient foarte cald la unul foarte rece sau invers poate aparea socul termic din cauza diferentelor prea mari de temperatura.

Citeste si: Cum sa alegi un aparat de aer conditionat

Asadar, recomandarea specialistilor este aceea de a evita cu orice pret trecerea brusca de la o temperatura foarte joasa la una foarte ridicata, sau invers.

Spre exemplu, atunci cand iesiti din casa intr-o zi caniculara, este de preferat sa inchideti aparatul de aer conditionat cu 15 – 20 de minute inainte de a iesi din casa si sa deschideti ferestrele. Astfel, va veti putea obisnui cu temperatura de afara inainte de a iesi efectiv din casa!

Greseli de evitat

Aer conditionat
Aer conditionat

Lasand la o parte temperatura pe care trebuie sa o setam la aparatul de aer conditionat pe care il avem acasa, trebuie sa vorbim si despre o alta greseala majora pe care o fac multi oameni atunci cand simt ca le este extrem de cald.

Mai exact, vorbim despre asezarea in directia aparatului de aer conditionat sau foarte aproape de acesta. Ei bine, evitati cu orice pret sa mai faceti asta, va puneti sanatatea in pericol!

Procedand astfel, veti simti un discomfort termic, riscand astfel ca in cele din urma sa va treziti incordati, tinand cont de faptul ca muschii se contracta mult mai mult decat in mod normal. In plus, riscati sa raciti extrem de rapid!