Udarea pomilor fructiferi vara. Cum sa ii uzi pe timp de seceta
Udarea pomilor fructiferi vara. Cum sa ii uzi pe timp de seceta

Udarea pomilor fructiferi vara. Cum sa ii uzi pe timp de seceta


Udarea pomilor fructiferi vara. Afla cum sa uzi pomii fructiferi din gradina ta pe timp de seceta, dar mai ales de cata apa au nevoie in functie de varsta. Iata ce trebuie sa stii pentru a ii proteja in timpul sezonului cald!

Udarea pomilor fructiferi vara. Cum sa ii uzi pe timp de seceta si de cata apa au nevoie – Cuprins:

Udarea pomilor fructiferi vara. Cum sa o faci in mod corect

Udarea pomilor fructiferi vara
Udarea pomilor fructiferi vara

Pentru ca pe durata sezonului cald apa din sol se evapora destul de repede, ar trebui sa stii cum sa faci udarea pomilor fructiferi vara, dar si de cata apa au acestia nevoie in functie de varsta.

Inainte de toate trebuie sa mentionam faptul ca pomii fructiferi care au ajuns la maturitate au un sistem radicular bine dezvoltat, asadar radacinile sunt mai mari. Drept urmare, acesti pomi vor face fata mult mai usor perioadelor de seceta.

Tocmai de aceea, pomii fructiferi mai tineri au nevoie de mai multa apa si mai des, deoarece radacinile acestora sunt mai mici.

Totusi, expertii recomanda sa nu folosim o cantitate prea mare de apa deoarece pomii fructiferi pot suferi si radacinile pot fi afectate. Mai mult, trebuie sa iei in considerare si tipul de sol pe care il ai in gradina sau curtea ta.

Acum ca stii si aceste lucruri, o sa iti spunem si cum sa iti dai seama daca pomii fructiferi au nevoie de apa. Ei bine, pentur asta va trebui sa sapi o groapa la o adancime de 25-30 cm. In cazul in care pamantul este sfaramicios, inseamna ca pomii fructiferi au nevoie mai multa apa.

Udarea pomilor fructiferi vara se face dimineata devreme sau seara. Niciodata in timpul zilei, deoarece apa se va evapora mult mai rapid.

Mar udat pe timp de seceta
Mar udat pe timp de seceta

De asemenea, pomii trebuie udati pe tot perimetrul coroanei, pentru ca in acest mod te asiguri ca apa va ajunge pe toata suprafata radacinilor.

De regula, pomii fructiferi din speciile samantoase (mar, par, gutui) iubesc apa, asa ca ii poti uda fara probleme. Speciile samburoase (prun, cires, visin, piersic, nectarin) tolereaza un anumit nivel de umiditate.

Asadar, daca ai pomi fructiferi cu varsta de 2-3 ani, acestia vor avea nevoie de 30-60 de litri de apa, iar udarea se poate face o data la 2 saptamani.

Citeste si: Cum sa uzi pomii fructiferi. 5 udari esentiale si in ce perioade se fac

Pomii fructiferi cu o varsta cuprinsa intre 4 si 5 ani vor avea nevoie de 60-100 litri de apa. Udarea se poate face o data la 2 saptamani.

Daca pomii fructiferi din gradina ta au o varsta de 6-7 ani, atunci vor avea nevoie de 90-140 de litri de apa, iar udarea se face tot o data la 2 saptamani.

Pomii fructiferi cu varste cuprinse intre 8 si 10 ani au nevoie de 120-200 de litri de apa pe perioada verii. Udarea se face o data la 2 saptamani.

Udarea pomilor fructiferi vara se combina si cu aplicarea ingrasamintelor. Poti cumpara ingrasaminte speciale, insa asigura-te ca respecti cantitatile recomandate de producatori, dar si perioada in care acestea se aplica!