Cum sa alegi o lampa pentru cresterea plantelor
Cum sa alegi o lampa pentru cresterea plantelor

Cum sa alegi o lampa pentru cresterea plantelor


Lampa pentru cresterea plantelor. Fie ca este o lampa LED, UV sau fluorescenta, o sa iti explicam cum sa o alegi in functie de rasadurile pe care vrei sa le alegi. Ce trebuie sa stii despre fiecare in parte si care sunt mai putin eficiente.

Cum sa alegi o lampa pentru cresterea plantelor, in functie de tehnologie

Dupa cum bine stii, plantele au nevoie de energie pentru a supravietui, iar lumina joaca un rol esential in a furniza aceasta energie. Plantele folosesc fotosinteza pentru a transforma lumina soarelui in energie.

Totusi, cand vine vorba de plantele care pot fi cultivate la interior, cateodata este destul de greu pentru a oferi aceasta lumina a soarelui.

Cea mai buna cale de a rezolva aceasta problema este sa folosesti o lampa pentru cresterea plantelor.

Iata cum sa o alegi pe cea mai buna si de cate tipuri sunt aceste lampi. Ce trebuie sa stii inainte de a face o achizitie.

Lampa HID (High Intensity Discharge)

Lampa HID (High Intensity Discharge) pentru cresterea plantelor
Lampa HID (High Intensity Discharge) pentru cresterea plantelor

In primul rand, vom vorbi despre lampa HID (High Intensity Discharge), adica lampile cu descarcare in gaze de inalta intensitate. Acestea sunt cele mai puternice si cele mai stralucitoare lampi de crestere de pe piata.

Avantajele sunt ca lampile HID ofera lumina pentru intreaga planta, nu doar pentru partea de sus, dar si faptul ca sunt de ceva timp pe piata si beneficiaza de un aport tehnologic.

Printre dezavantaje, aduce in discutie faptul ca acestea se incalzesc destul de tare si au nevoie de un sistem de racire.

Plantele au nevoie de mai multa apa din cauza ca lampile HID emana prea multa caldura. Cel mai mare dezavantaj ramane consumul de energie!

Lampa LED crestere plante

Lampa LED cresterea plantelor
Lampa LED cresterea plantelor

Lampile LED sunt printre cele mai populare printre gradinari, iar principalul avantaj este ca pot fi setate pentru a emite lumina ideala pentru rasadurile tale.

Printre beneficii amintim faptul ca sunt ideale pentru cei pasionati de gradinarit, au un consum foarte mic de energie si pot produce lumina in mai multe culori.

Dezavantajele includ pretul mare de achizitie, dar si faptul ca lumina violet poate schimba culoarea plantei si poate masca o eventuala boala.

Lampa fluorescenta pentru cresterea plantelor

Lampa fluorescenta pentru cresterea plantelor
Lampa fluorescenta pentru cresterea plantelor

Lampile fluorescente de crestere sunt printre cele mai utilizate de micii fermieri. Acestea emit o lumina ultravioleta care reactioneaza cu fosforul din interior, iar astfel lumina devine vizibila.

In cazul in care optezi pentru acest tip de lampa asigura-te ca optezi pentru un bec puternic. Lumina oferita de aceste lampi are o tenta de albastru, care stimuleaza perfect cresterea si dezvoltarea tulpinii si a frunzelor, dar nu si a florilor sau a legumelor.

Citeste si: Oferte energie electrica. Iata cum sa alegi cel mai bun furnizor

Printre beneficiile lampilor fluorescente amintim faptul ca pot fi cumparate de la orice magazin de specialitate, sunt eficiente pentru cresterea simpla a plantelor si au nevoie de mai putina energie in comparatie cu lampile HID.

Dezavantajele acestor tipuri de lampi fluorescente il reprezinta faptul ca sunt foarte fragile, emit doar lumina albastra si produc destul de multa caldura, ceea ce inseamna ca o sa fie nevoie sa uzi plantele tale mai des.

De cata energie au nevoie plantele?

Sera rasaduri
Lampi LED crestere plante

Inainte de a cumpara o lampa pentru cresterea plantelor ar trebui sa stii si cata energie vor consuma acestea. Trebuie sa stii ca plantele care iubesc soarele vor avea nevoie de o lumina puternica, iar consumul este undeva la 40W pe 30 centimetri patrati.

Citeste si: Cum sa folosesti gunoiul de pasare ca ingrasamant

Plantele care au nevoie de lumina moderata vor avea nevoie de 35W pe 30 centimetri patrati. La final, iti mai spunem ca plantele care nu sunt atat de pretentioase au nevoie intre 25 si 30W pe 30 centimetri patrati.

Desigur, cand vorbim de suprafete mai mari, va creste si cantitatea de energie de care o sa ai nevoie.  Asa ca, va trebui sa calculezi in functie de suprafata pe care ai de gand sa cultivi rasadurile pentru plante.

Distanta la care trebuie sa pui lampa pentru cresterea plantelor

Lampa UV plante
Lampa UV plante

Nu uita ca lampa trebuie sa fie pusa la o distanta ideala pentru a oferi lumina plantelor, insa nici prea aproape pentru ca nu vrei sa arzi rasadurile. In acelasi timp, lampa nu se pune nici prea departe pentru ca nu va mai functiona in mod corect.

Citeste si: Cum sa faci copilirea rosiilor si cu ce le stropesti dupa acest proces

Cel mai simplu sa iti dai seama este in functie de tipul de lampa pe care urmeaza sa il folosesti. Iata distantele fata de plante, in functie de tipul de lampi:

  • Lampi LED sau fluorescente – distanta trebuie sa fie intre 15 si 30 de centimetri
  • Lampi HID – distanta trebuie sa intre 30 si 38 de centimetri
  • Lampi cu becuri incandescente – distanta trebuie sa fie de 60 de centimetri

Cum sa iti dai seama ce fel de lumina au nevoie plantele tale

Rasaduri salata
Rasaduri salata

Urmatorul pas este sa stii ce fel de lumina au nevoie plantele tale pentru a se dezvolta in mod corect. Desigur, asta o sa o faci in functie de tipul plantelor sau rasadurilor pe care vrei sa le cresti.

Iata ce fel de lumina au nevoie rasadurile:

  • Rasaduri de flori – lumina rosie este cea mai indicata pentru ca este eficienta in procesul de fotosinteza si furnizeaza energia pentru a produce florile
  • Rasaduri de legume – aceste plante au nevoie tot de o lumina rosie pentru a produce energia ce va fi folosita la crestere si dezvoltare
  • Frunze – pentru dezvoltarea frunzelor, vei avea nevoie de lumina albastra, insa asta nu inseamna ca nu va fi nevoie sa le expui si la lumina rosie sau verde

Atunci cand o sa alegi o lampa, iti recomandam sa cumperi una care ofera lumina rosie si albastra, deoarece va fi mult mai folositoare. Desigur, si lumina verde este folositoare, deoarece este benefica pentru plante.

La final, iti mai spunem ca plantele care iubesc soarele vor avea nevoie intre 12 si 16 ore de lumina pe zi, iar cele care au nevoie de lumina moderata trebuie sa fie expuse timp de 8 ore pe zi.