Cum sa prepari apa de salcie si sa o folosesti la plantele din gradina
Cum sa prepari apa de salcie si sa o folosesti la plantele din gradina

Cum sa prepari apa de salcie si sa o folosesti la plantele din gradina


Apa de salcie. Afla cum poti sa prepari aceasta solutie si de ce este extrem de folositoare pentru plantele din gradina ta. Stim cu totii ca salcia este un copac extraordinar care este folosit si in medicina. Ei bine, o sa iti aratam cum il poti folosi si in gradina ta!

Beneficiile salciei pentru plantele din gradina ta

Ramuri de salcie
Ramuri de salcie

In cazul in care nu stiai, scoarta de salcie contine un hormon natural de crestere care poate fi folosit pentru inradacinarea butasilor noi. Tocmai de aceea, plantele din gradina ta vor fi ajutate.

Citeste si: Cum sa plantezi pomi fructiferi. Metode ca acestia sa se prinda!

Scoarta de salcie contine o cantitate mare de acid indolebutyric, stimulent natural care ajuta la dezvoltarea radacinilor.

O sa iti dam un mic exemplu: atunci cand tai o ramura de salcie si o lasi in apa, aceasta va dezvolta nenumarate radacini. De asemenea, daca tai o creanga dintr-o salcie, chiar si cu un diametru de 40 cm, o sa vezi ca aceasta va prinde radacini atunci cand este pusa in pamantul umed.

Butasii de salcie pot creste si daca sunt plantati cu susul in jos. Desigur, nu va sfatuim sa faceti asta, insa va dam un exemplu sa intelegeti de ce acidul indolebutyric pe care salcia il secrete, este atat de important.

Aceste proprietati incredibile ale scoartei de salcie pot fi folosite si pentru plantele din gradina noastra. Extractul de salcie ajuta la dezvoltarea radacinilor altor plante.

Cum sa faci apa de salcie chiar la tine acasa

Apa de salcie
Apa de salcie

Apa de salcie este, de fapt, un ceai pe care il faci din ramuri de salcie. Pe langa acidul indolebutyric, salcia mai contine si acid acetilsalicilic, componentul activ al aspirinei.

Salcia mai este numita si aspirina naturala sau aspirina vegetala, iar saliciniul pe care scoarta il contine are un efect de mai mare durata decat aspirina sintetica.

Citeste si: Cum sa folosesti daunatorii pentru a avea o gradina sanatoasa

Ei bine, cele doua substante, acidul indolebutyric si acidul acetilsalicilic, ajuta plantele din gradina ta sa se dezvolte. Solutia va ajuta plantele sa lupte impotriva bolilor.

Pentru a prepara apa de salcie, o sa ai nevoie de mai multe ramuri tinere de salcie. Iti recomandam sa folosesti ramuri care sunt in primul an de crestere sau tulpini tinere, cu coaja verde sau galbena. Nu folosi ramurile mai batrane a caror scoarta este maro sau gri.

Legat de numarul ramurilor de salcie pe care le vei folosi, trebuie sa intelegi un lucru: cu cat folosesti mai multe, cu atat concentratia apei de salcie va fi mai mare.

Apa de salcie. Ramuri
Ramuri de salcie

Procedeul este destul de simplu, trebuie sa rupi frunzele de pe ramuri, iar apoi sa tai ramurile in bucati mici ce au o lungime de 2.5 cm. Dupa aceea, pune cativa litri de apa la fiert. O sa ai nevoie de circa doi litri de apa la fiecare mana de crengute taiate.

Puneti crengutele intr-un vas, peste care puneti apa clocotita. Acoperiti vasul si lasati-l sa stea asa peste noapte. In cazul in care vrei sa folosesti apa rece, trebuie sa lasi crengutele de salcie sa stea acolo timp de cateva zile.

Dupa ce ai terminat, strecoara acel „ceai” si foloseste lichidul pentru plantele din gradina ta. Daca o sa pui solutia intr-un recipient cu capac, aceasta poate fi pastrata la frigider timp de doua luni.

Cum sa folosesti apa de salcie pentru plantele din gradina

Rasaduri udate
Rasaduri udate

Acum ca ai preparat solutia, ar trebui sa stii si cum o poti folosi. Solutia este extrem de buna pentru butasi, asa ca atunci cand ii vei planta ar trebui sa ii lasi sa stea timp de cateva ore sau peste noapte, in apa de salcie.

De asemenea, poti face si o taietura proaspata la baza butasului. Mentionam faptul ca solutia nu se dilueaza si apa de salcie se foloseste ca atare.

Citeste si: Solutii anti-inghet pomi fructiferi. Cum sa ii protejezi de ger

Faci acest lucru pentru ca butasii sa absoarba hormonul de crestere. Dupa aceea, planteaza butasii si uda din nou cu apa de salcie, in locul apei curate.

O a doua metoda sa folosesti solutie este sa uzi de doua ori in prima saptamana de cand ai plantat butasii.

Totodata, poti folosi apa de salcie la plantele deja existente in gradina ta, pentru ca solutia va actiona ca stimulent natural care ajuta la dezvoltarea radacinilor.