Cum sa ai grija de gradina in luna octombrie. Sfaturi esentiale
Cum sa ai grija de gradina in luna octombrie. Sfaturi esentiale

Cum sa ai grija de gradina in luna octombrie. Sfaturi esentiale!


Cum sa ai grija de gradina in luna octombrie. Ce lucrari trebuie sa faci in gradina atunci cand temperaturile scad si de ce luna lui Brumarel este importanta pentru plantele tale. Iata ce trebuie sa stii!

Cum sa ai grija de gradina ta in luna octombrie

Fertilizare pamant gunoi de grajd
Fertilizare pamant gunoi de grajd

Trebuie sa recunoastem ca in luna octombrie ne mai putem bucura de ultimele zile cu soare, insa nu pentru prea mult timp, asa ca primul lucru pe care ar trebui sa il facem este sa culegem roadele. Este cel mai usor cand vrei sa stii cum sa ai grija de gradina in luna octombrie.

Drept urmare, te sfatuim sa culegi fasolea uscata, mazarea, dar si prazul, telina, rosiile sau varza. Bineinteles, daca si tu cultivi dovleci, octombrie este luna in care acestia se culeg. Fie ca ii dai la animale sau faci placinta din ei, acestia trebuie depozitati in mod corect.

Dupa ce ai cules toate legumele care mai erau prin gradina ta, este momentul sa o si cureti. Asadar, trebuie sa scoti tulpinile plantelor si sa indepartezi resturile vegetale care au mai ramas. Te sfatuim sa nu le arunci, ci sa le folosesti atunci cand faci compost organic!

Terenul se pregateste si el pentru sezonul urmator, asa ca ar fi bine sa il sapi si sa il fertilizezi folosind gunoi de grajd. Totodata, nu uita ca se planteaza si legumele pentru la primavara. Aici aducem in discutie plantarea usturoiului, plantarea cepei, dar si a salatei verde sau a spanacului.

Cum sa ai grija de gradina in luna octombrie. Ingrijirea pomilor fructiferi

Taierea pomilor fructiferi
Taierea pomilor fructiferi

Acum ca ai facut curatenie in gradina si ai pregatit totul pentru la primavara, este momentul sa te ocupi si de ingrijirea pomilor fructiferi pe timp de toamna. Ca si mai sus, prima parte inseamna sa culegi roadele la care ai muncit timp d eun an de zile. Totul face parte din proiectul cum sa ai grija de gradina in luna octombrie.

Dupa ce ai cules fructele si le-ai depozitat in mod corect in ladite sau pentru a face tuica ori gemuri, ar fi bine sa ingrijesti si pomii fructiferi. Asta inseamna cureti fructele bolnave din jurul pomilor, pentru ca acestea pot transmite boli si pot afecta pomii in sezonul ce urmeaza.

De asemenea, curata si frunzele din jurul trunchiului, taie ramurile uscate sau rupte, dar si grija si de trunchiurile pomilor fructiferi. Dupa taieri si curatare, pomii fructiferi se stropesc cu zeama bordeleza pentru a elimina formele hibernante ale bolilor sau ale daunatorilor.

Bineinteles, taierile si stropirile se fac dupa ce pomii au intrat in perioada de repaus vegetativ, adica dupa ce au cazut toate frunzele. Stropirile se fac la temperaturi de minimum 5 grade Celsius, in zilele fara vant si lipsite de precipitatii.

In acelasi timp, octombrie este cea mai buna perioada pentru a planta pomii fructiferi. Avantajul major este ca pomii plantati toamna au timp sa isi dezvolte radacinile si vor intra in perioada de vegetatie mai devreme decat cei plantati primavara.

Cum sa iti ingrijesti curtea in luna octombrie

Cum sa ai grija de gradina in luna octombrie
Cum sa ai grija de gradina in luna octombrie

Cum sa ai grija de gradina in luna octombrie. In cazul in care ai o gradina plina de flori sau un gazon impecabil, este timpul sa pregatesti totul pentru iarna. Iarba nu trebuie taiata foarte mult, asa cum o faceai in lunile de vara, pentru a proteja gazonul in sezonul rece.

Este recomandat sa tai iarba ultima data pe anul acesta la sfarsitul lunii octombrie, iar apoi sa astepti sezonul cald pentru a reincepe operatiunile de taiere.

Plantele din ghiveci care sunt mai sensibile la frig trebuie mutate in casa, iar cele care sunt puse in pamant si nu rezista la temperaturile negative ar trebui acoperite cu folii anti-inghet.

Sansele ca si tu sa ai trandafiri in curte sunt destul de mari, asa ca nu uita ca aceste flori au nevoie de o ingrijire mai atenta. Curata tufele de trandafiri, adica ocupa-te de taierea flrilor uscate, a ramurilor rupte sau a celor uscate, dar si de taierea tulpinilor care se ating, pentru a favoriza circulatia aerului.

Tufa de trandafir trebuie scurtata pentru ca plantele sa suporte mai usor vantul puternic sau zapada. Dupa taiere, este bine sa aplici un mastic special sau o vopsea pe baza de ulei vegetal pentru a favoriza cicatrizarea taieturilor. Este indicat sa faci si musuroirea tufelor de trandafiri, adica sa le acoperi la baza cu pamant, pentru a proteja radacina de inghet.

Cum sa ingrijesti vita de vie in luna octombrie

Taierea vitei de vie toamna
Taierea vitei de vie toamna

Daca obisnuiesti sa faci vin si ai o vita de vie in gradina, atunci si aceasta are nevoie de atentia ta atunci cand vine luna octombrie. Asta dupa ce ai cules toti strugurii si vita de vie a intrat in repaus vegetativ, adica atunci cand au cazut toate frunzele.

In luna octombrie se vor taia lastarii crescuti prea mult, iar in acest fel vei favoriza cresterea mugurilor in anul ce urmeaza. Butucul vitei de vie trebuie sa se dezvolte in mod corect, fara a fi afectat de boli sau daunatori. Nu uita de acest pas atunci cand vrei sa inveti cum sa ai grija de gradina in luna octombrie.

Dupa ce ai facut taierile ar fi bine sa aplici si un tratament cu zeama bordeleza. Citeste aici cum sa prepari zeama bordeleza, iar apoi aplica o stropire in gradina ta. Indicat este sa mai aplici si un tratament cu Ovipron Top pentru a combate formele hibernante ale paduchelui lanos, paduchelui testos si acarienilor.