Plantarea usturoiului toamna. Cum sa o faci in mod corect, 9 sfaturi utile!
Plantarea usturoiului toamna. Cum sa o faci in mod corect, 9 sfaturi utile!

Plantarea usturoiului toamna. Cum sa o faci in mod corect, 9 sfaturi utile!


Plantarea usturoiului toamna, cum sa o faci in mod corect. Iata 9 sfaturi pentru a obtine cele mai bune rezultate si pentru a te asigura ca vei recolta numai capatani mari de usturoi. Ce trebuie sa faci sic and se cultiva usturoiul de toamna.

Plantarea usturoiului toamna. Cum sa o faci in mod corect, 9 sfaturi utile! – Cuprins:

Cum sa faci plantarea usturoiului toamna. 9 sfaturi utile

Plantarea usturoiului toamna
Plantarea usturoiului toamna

Plantarea usturoiului toamna. Dupa cum bine stii, usturoiul este o leguma care se cultiva foarte usor, insa de multe ori rezultatele lasa de dorit, deoarece obtii niste capatini de usturoi foarte mici.

Totusi, este bine sa stii ce sa faci pentru a avea rezultate foarte bine. Inainte de toate, trebuie sa stii cand se planteaza usturoiul de toamna. Ei bine, acest lucru se face in lunile septembrie si octombrie, dar trebuie sa iei in considerare si zona in care locuiesti asa ca daca temperaturile scad sub 0 grade Celsius mai devreme, atunci acesta trebuie plantat cu 2 saptamani inainte de venirea primului inghet.

Asadar, daca vrei sa plantezi usturoi in luna noiembrie poate fi deja prea tarziu, iar in luna decembrie ar trebui sa amani pentru la primavara. Nu de alta, dar pamantul e inghetat si nu vei avea deloc rezultate.

Primul sfat pe care ti-l dam este sa identifici tipul de usturoi care da cele mai bune rezultate. Te poti interesa si pe la vecini sa vezi ce specii de usturoi cultiva, iar apoi te poti interesa la magazinele de specialitate pentru a vedea exact ce seminte gasesti si care este cea mai buna alegere pentru zona in care locuiesti.

Bineinteles, solul trebuie pregatit temeinic inainte de a incepe cultivarea usturoiului. Daca inca nu stiai, iti spunem ca aceasta legume are nevoie de ingrasamant natural, dar un sol care ofera o drenare buna.

Plantarea usturoiului toamna trebuie sa fie facuta in mod inteligent. Astfel, rotatia culturilor este foarte importanta si trebuie sa stii ca usturoiul poate fi cultivat pe aceeasi suprafata pe care ai mai cultivat ardei, tomate, varza, vinete, castraveti, dovlecei sau pepeni.

Iti recomandam sa nu folosesti fertilizatori bogat in azot, deoarece atunci cand cultivi usturoi toamna poti stimula cresterea acestuia, iar cultura ta se poate duce de rapa atunci cand vine inghetul.

In cazul in care alegi sa cultivi catei de usturoi, iti recomandam sa ii folosesti pe cei mai mari. Astfel, vei obtine cele mai bune rezultate si capatani mari de usturoi toamna urmatoare! Poti alege cateii mai mici de usturoi pentru a ii consuma primavara.

Distanta plantare usturoi
Distanta plantare usturoi

Desigur, distanta de plantare este extrem de folositoare, asa ca iti recomandam sa lasi spatiu fiecare plante sa se dezvolte si sa aiba parte de nutrienti sau apa. Distanta intre randuri trebuie sa fie de 25 cm, in timp ce distanta dintre plantele pe acelasi rand trebuie sa fie de 15 cm. Cand faci plantarea usturoiului toamna, trebuie sa stii ca partea mai groasa trebuie sa fie in partea de jos, iar cea mai subtire in partea de sus, exact ca in imagini.

Si locul in care faci plantarea usturoiului toamna este extrem de important. Expertii ne sfatuiesc sa alegem un loc cu umbra in cea mai calduroasa parte a zilei, pentru ca o temperatura mai scazuta a solului o sa te ajute sa obtii si rezultate mai bune. Daca pamantul e prea cald, capatana de usturoi se opreste din crestere destul de devreme.

Ia in considerare si mulcirea suprafetei pe care ai cultivat usturoi. In acest fel, protejezi usturoiul atunci cand temperaturile se apropie de inghet, dar mentii si temperatura scazuta in lunile calde de vara. Te sfatuim sa faci mulcirea folosind materiale deschide la culoare, asa ca evita folia neagra. Paiele dau rezultate foarte bune!

Citeste si: Cum sa scapi de mirosul de usturoi din gura

Nu uita nici de faptul ca usturoiul are nevoie de apa pentru a se dezvolta in mod corect, mai ales daca vrei sa obtii capatani de dimensiuni mari. Tocmai de aceea, ar fi bine sa te asiguri ca si cultura ta are parte de apa, in mod constant.

Daca o sa uzi in mod corect, o sa te lovesti si de aparitia buruienilor. Ei bine, acestea trebuie indepartate in mod constant, pentru a nu „sustrage” cantitatea de apa sau nutrienti de care usturoiul tau are nevoie. Stratul de mulci te va ajuta insa sa scapi de aceasta problema sau sa o reduci la minimum. Trebuie sa stii asta daca vrei sa inveti cum sa faci plantarea usturoiului toamna, in mod corect.

Stim cu totii ca usturoiul face si seminte, insa pentru a obtine cele mai bune rezultate florile trebuie rupte inca de la inceput, pentru a favoriza dezvoltarea capatanilor.

Si recoltarea usturoiului se face doar la momentul potrivit. Trebuie sa stii ca usturoiul se va recolta atunci cand 3-4 frunze isi schimba culoarea din verde in brun sau cand acestea se lasa intr-o parte. Atunci cand frunzele incep sa se brunifice, este bine sa stii ca usturoiul nu mai trebuie udat absolut deloc si trebuie cules peste aproximativ 2 saptamani.