Plantare ceapa toamna. Cum sa o faci in mod corect si care sunt pasii

Plantare ceapa toamna. Cum sa o faci in mod corect si care sunt pasii


Plantare ceapa toamna. Afla cum sa faci acest lucru in mod corect si care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a te bucura de rezultate primavara devreme. Care sunt secretele pentru reusita culturii de ceapa si ce trebuie sa stii!

Plantare ceapa toamna. Cum sa o faci in mod corect si care sunt pasii – Cuprins:

Cum sa pregatesti solul pentru a planta ceapa

Plantare ceapa toamna
Plantare ceapa toamna

Inainte de toate, trebuie sa stii ca ceapa prefera un sol cu pH cuprins intre 6 si 7, insa si unul cu umiditate ridicata, asa ca iti recomandam solul reavan. Ar trebui sa cultivi aceasta leguma in solurile luto-nisipoase, lutoase sau aluviale. De asemenea, ceapa din arpagic se poate cultiva si pe solurile argiloase sau argilo-lutoase.

Bineinteles, solul trebuie pregatit inainte de a face o plantare de ceapa toamna, asa ca iti recomandam sa faci o aratura la o adancime de 25-30 cm sau sa sapi la cazma, daca iei in considerare sa cultivi o suprafata mai mica. Sapatul se face toamna, inainte de infiintarea culturii.

Este bine sa stii ca rotatia culturilor este importanta, asa ca iti recomandam sa cultivi ceapa pe o suprafata pe care nu ai mai cultivat in ultimii 2 ani. Dupa ce ai facut aratura, va fi nevoie sa maruntesti solul folosind o motosapa sau pur si simplu sa sapi pamantul.

Plantare ceapa toamna. Cum si cand trebuie sa faci aceasta operatiune

Cum sa plantezi ceapa toamna
Cum sa plantezi ceapa toamna

Toti gradinarii trebuie sa stie ca pentru o plantare de ceapa ca la carte atunci cand vine toamna, aceasta operatiune trebuie facuta in perioada 15 septembrie – 15 octombrie. Trebuie sa plantezi leguma mai devreme, pentru a te asigura ca bulbii vor prinde radacini si vor rezista in sezonul rece.

Desigur, zona in care locuiesti este importanta, pentru ca daca temperaturile nu scad poti planta ceapa pana in luna noiembrie. Este bine de stiut ca bulbii de ceapa vor fi afectati de inghet atunci cand temperaturile scad sub -8 grade Celsius. Daca temperaturile au scazut pana in pragul inghetului, iti recomandam sa amani totul pentru la primavara.

Citeste si: Plantarea usturoiului toamna. Cum sa o faci in mod corect, 9 sfaturi utile!

Distanta de plantare este iarasi foarte importanta, pentru ca plantele sa se dezvolte in mod corect. Drept urmare, trebuie sa pui bulbii de ceapa la o distanta de 5 cm pe acelasi rand si la o distanta de 25 cm intre randuri.

Urmatorul pas este sa sapi santurile de plantare, care trebuie sa aiba o adancime de 3-4 cm. Daca o sa plantezi ceapa pe o suprafata mica, poti facea aceasta operatiune manual, insa daca optezi sa faci acest lucru pe o suprafata mai mare iti sugeram sa folosesti o masina de plantat.

Dupa plantare, ar fi bine sa batatoresti pamantul, pentru a proteja bulbii de temperaturile scazute care urmeaza sa vine pe perioada iernii. Nu uita ca ceapa are nevoie si de o irigare, in cazul in care vorbim despre o toamna uscata. Trebuie sa te asiguri ca exista un nivel minim de umiditate.