Cum sa ai culturi roditoare si de calitate. Evita aceste greseli!
Cum sa ai culturi roditoare si de calitate. Evita aceste greseli!

Cum sa ai culturi roditoare si de calitate. Evita aceste greseli!


Cum sa ai culturi roditoare. Afla cum poti avea culturi roditoare si de calitate. Care sunt cele mai intalnite greselile pe care trebuie sa le eviti cand infiintezi o cultura, mai ales daca esti agricultor fara experienta.

Cum sa ai culturi roditoare si de calitate. Evita aceste greseli! – Cuprins:

Cum sa ai culturi roditoare. Pregatirea terenului

Cum sa ai culturi roditoare. Pregatirea solului
Cum sa ai culturi roditoare. Pregatirea solului

Agricultura este stiinta si arta cultivarii plantelor si a cresterii animalelor. A fost dezvoltarea cheie in ascensiunea civilizatiei umane sedentare permitand oamenilor sa traiasca in orase. In zilele noastre, sa fii agricultor poate insemna o meserie, dar, la fel de bine, si o pasiune.

Daca esti agricultor fara experienta si vrei sa pui mana pe sapa si sa te apuci de treaba, este nevoie sa te inarmezi cu multa rabdare pana sa te bucuri de prima recolta. Evident, trebuie sa te si informezi corect despre tot ce ai de facut.

Citeste si: Calendarul gradinii de legume. Cum sa procedezi in fiecare luna a anului

Natura nu va ierta nicio greseala pe care ai putea sa o faci si se va vedea acest lucru in calitatea si cantitatea recoltei. In acest sens,  pregatirea terenului este esentiala pentru  rezultate bune.

Inainte sa te apuci de treaba, trebuie sa cureti de reziduri suprafetele. Cocenii, paiele sau oricare alte reziduuri nu au ce sa caute pe teren pentru a putea lucra solul in cele mai bune conditii.

Terenurile denivelate sau pline de buruieni se ara la o adancime de 15-17 cm pentru a incorpora resturile vegetale in sol. Este recomandat sa faci aratura pe suprafete cat mai mici.

Terenurile nivelate si curatate de resturi nu trebuie arate. Poti folosi o grapa cu discuri (unealta agricola in forma de gratar cu dinti, cu discuri, cu roti stelate, etc. folosita la maruntirea, afanarea si netezirea pamantului arat, la acoperirea semintelor) pentru primele doua lucrari, iar apoi sa continui cu discuri usoare.

Greseli frecvente cand infiintezi o cultura

Cum sa ai culturi roditoare
Cum sa ai culturi roditoare

Daca esti agricultor la inceput de drum, este bine sa te informezi inainte de a te apuca de treaba, asa ca trebuie sa stii cum sa ai culturi roditoare.. Sunt 5 greseli pe care ai putea oricand sa le faci si care ar putea sa afecteze cultura. Vei observa asta in calitatea si calitatea roadelor.

Prima dintre greseli se refera la normele de igiena pentru unelte. Este necesar ca toate instrumentele specifice pe care le vei folosi sa fie dezinfectate.

Ouale daunatorilor pot contamina solul, pomii fructiferi sau vita de vie daca uneltele pe care le folosesti nu sunt dezinfectate anterior procedurilor executate.

Trebuie sa folosesti pentru dezinfectie solutii speciale, cumparate din comert de la magazine de profil. Daca faci diferite tratamente pentru a inlatura daunatorii din sol si nu dezinfectezi si uneltele, ai sanse enorme sa compromiti viitoarea cultura.

Citeste si: Compatibilitate legume in gradina. Cum sa le cultivi in mod inteligent

O alta greseala des intalnita si pe care o poti evita usor este sa aplici incorect fertilizatorii sau produsele pentru combaterea daunatorilor. Concret, daca folosesti erbicide pe sol, se impune maruntirea si nivelarea cu atentie, dupa care trebuie sa-l imprastii uniform.

Astfel, se va crea o pelicula toxica atat la suprafata cat si la adancimea de 2-6 centimetri (adancimea de germinare a majoritatii buruienilor). Stratul persista de la cateva saptamani (2-3) pana cateva luni (5-6).

O alta greseala pe care o poti face si pe care, la fel, o poti evita usor, pentru a avea o recolta de calitate, este si realizarea incorecta a rotatiei culturilor.

Cultivarea unei specii de plante pe acelasi teren timp de mai multi ani este interzisa pentru ca sunt reduse substantele nutritive din sol, plus ca gradul de imbolnavire si atacul daunatorilor creste foarte mult.

Recolta de cartofi
Recolta de cartofi

Cum sa ai culturi roditoare. Cultivand anual aceeasi cultura exista risc iminent ca terenul respectiv sa fie invadat de buruieni. Putini producatori respecta asolamentul (asolament – impartirea terenului in parcele sau sole) si repartizarea logica a plantelor ce urmeaza sa fie cultivate pe aceste sole.

Asolamentul trebuie sa includa atatea sole cati ani de rotatie a culturilor o sa ai. O specie de plante poate sa revina pe aceeasi suprafata de teren dupa 3-4 ani.

Daca esti agricultor incepator, o alta greseala de care trebuie sa te feresti este si sa nu respecti cu strictete calendarul lucrarilor agricole. Tratamentele, toaletarile, altoirile se fac intr-un moment anume si nu la intamplare.

Citeste si: Germinatia semintelor de legume. Cum sa le testezi inainte de plantare?

Atentie trebuie sa acorzi si depozitarii legumelor. Aceasta este o alta greseala pe care multi agricultori o fac din lipsa de experienta sau, pur si simplu, din lipsa de documentare serioasa.

Spre exemplu, cartofii poti fi pastrati pentru mult timp, dar trebuie alesi doar cei frumosi si sanatosi, iar inainte de depozitarea finala trebui sa-i tii la aer timp de doua-trei zile, pana se usuca umezeala.

Se pun apoi in locuri racoroase, fara umezeala, feriti de lumina si inghet. Trebuie pusi in ladite pentru a permite aerului sa circule optim. De asemenea, trebuie sa stii ca laditele nu se pun langa pereti. Este nevoie de o distanta de cel putin 10 centimetri fata de pereti.

Daca trebuie sa depozitezi mere, ca sa te asiguri ca vor rezista o perioada lunga in depozit, va trebui sa previi infecțiile cauzate de diferiti agenti patogeni in timpul perioadei de pastrare. Le poti tine in depozite frigorifice cu atmosfera normala sau controlata, dar si in depozite cu ventilație normala.