Cultivare fructe, legume sau pomi fructiferi pe suprafete mici
Cultivare fructe, legume sau pomi fructiferi pe suprafete mici

Cultivare fructe, legume sau pomi fructiferi pe suprafete mici. Cum sa obtii cele mai mari profituri


Cultivare fructe, legume sau pomi fructiferi pe suprafete mici. Afla care sunt cele mai profitabile culturi si cum poti face acest lucru daca te-ai decis sa investesti in agricultura. Fie ca sunt culturi de camp, pomi fructiferi sau legume cultivate in solarii, poti investi intr-o afacere si sa vinzi productia la un pret extrem de bun.

Cultivare fructe, legume sau pomi fructiferi pe suprafete mici. Cum sa obtii cele mai mari profituri

Cultivare fructe, legume sau pomi fructiferi. O sa vorbim in cele ce urmeaza despre cum sa cultivi fructe, legume sau pomi fructiferi pe suprafete mici, dar si care sunt culturile care iti aduc cele mai mari profituri.

Bineinteles ca pe langa cultivarea acestora, cea mai importanta parte este cea in care vinzi productia.

Citeste si: Cum sa incepi o afacere in mediul rural. 10 idei de afaceri la tara

Principala problema apare atunci cand fermierii nu au nici un plan de afaceri si de obicei cultiva legumele care s-au vandut foarte bine cu un an inainte.

Desigur, majoritatea procedeaza asa, iar in anul urmator se ajunge la supraproductie si legumele ajung sa fie aruncate.

Cea mai buna solutie ramane sindicatul producatorilor din judet, care poate vinde legume catre marile lanturi de supermarket-uri din Romania.

In cazul in care nu exista un sindicat, atunci producatorii trebuie sa se asocieze in cooperative sau grupuri de producatori, iar pe urma sa faca adrese catre retailerii de la noi din tara.

Ce reguli trebuie sa respecte fermierii

Cultivare fructe, legume sau pomi fructiferi. Trebuie sa mai stii ca discutiile au loc in toamna, pentru a putea previziona anul ce urmeaza. Producatorii vin cu oferta si cantitatile, iar acestia trebuie sa respecte cifrele pentru ca retailerii se bazeaza pe anumite cantitati.

Urmatorul pas pe care il au de facut fermierii este sa sorteze, sa ambaleze, sa eticheteze si sa transporte marfa pe care urmeaza sa o livreze la marile lanturi de magazine.

O sa fie nevoie de transport cu masini frigorifice, pe care multi producatori nu le au, dar le pot inchiria.

Un lucru foarte important de mentionat este ca produsele trebuie sa corespunda standardelor de siguranta alimentara, asa ca si produsele fito-sanitare trebuie sa fie folosite conform regulilor.

Lanturile de supermarket-uri fac niste analize ale produselor, iar daca nu s-au respectat regulile de folosire a produselor risca si amenzi extrem de mari. Pe langa faptul ca vor primi o amenda cuprinsa intre 10.000 si 20.000 de euro, contractul cu producatorul va fi anulat.

Cultura de broccoli

Cultivare fructe, legume sau pomi fructiferi. Cultura de broccoli
Cultura de broccoli

Cultivare fructe, legume sau pomi fructiferi. Urmatorul pas este sa identifici care sunt cele mai profitabile culturi, ce iti vor aduce si cele mai mari profituri.

Incepem cu broccoli, o leguma care incepe sa aiba mare cautare si la noi in tara, pentru ca romanii vor sa manance sanatos. Se cauta leguma proaspata si nu variantele congelate venite din import.

Conform celor ce cultiva deja broccoli, samanta poate fi cumparata foarte usor, iar cultura nu este deloc pretentioasa.

Un kilogram de broccoli are o valoare cuprinsa intre 3 si 5 lei, iar la un hectar se pot recolta aproximativ 10-15 tone.

Plantatie de sparanghel

Plantatie de sparanghel
Plantatie de sparanghel

Pe langa broccoli, romanii au prins si gustul sparanghelului. Pentru a cultiva sparanghel pe o suprafata de un hectar o sa ai nevoie sa investesti aproximativ 2.000 de euro.

Intr-un metru liniar se planteaza patru coroane de sparanghel, iar distanta dintre randurile plantate trebuie sa fie de un metri si jumatate.

Conform celor de la agrointel.ro, sparanghelul are nevoie de aceasta distanta deoarece in anul urmator acesta va creste pana la 1.6 metri si o sa aiba nevoie de mai mult spatiu. Asadar, luati in considerare si acest lucru!

Foarte important este ca prima recolta se obtine abia in al 3-lea an. Un hectar cultivat cu sparanghel ofera o recolta de aproximativ 600 kg, dar cantitatea poate creste.

Pretul mediu al unui kilogram de sparanghel este undeva la 40 lei/kg, ceea ce inseamna ca veti obtine in jur de 24.000 de lei la un hectar, adica aproximativ 5.000 de euro.

Cultura de varza kale

Cultivare fructe, legume sau pomi fructiferi. Plantatie de varza kale
Plantatie de varza kale

Cultivare fructe, legume sau pomi fructiferi. Varza kale este oarecum nou aparuta pe lista preferintelor clientilor din Romania.

Totusi, este folosita pentru a prepara salate, in mancaruri sau se pot face sucuri detoxifiante. Este recomandata deoarece nu este o cultura deloc dificila si nu o sa va dea prea mari batai de cap.

Cei ce cultiva deja varza kale in Romania spun ca trebuie sa fiti atenti la daunatori si la perioadele de seceta, atunci cand leguma are nevoie de irigare.

Varza kale se planteaza pe randuri, iar distanta dintre plante trebuie sa fie in jur de 10 cm, iar cea dintre randuri de 50 cm.

Nu cultivati varza kale pe timpul verii, deoarece aceasta nu iubeste temperaturile mai mari de 25 de grade Celsius.

Investitia pentru un hectar cultivat cu varza kale se ridica la 5.000 de euro, iar veniturile se apropie undeva de 8.000 – 10.000 de euro.

Salata verde cultivata in solarii

Cultura de salata
Cultura de salata

Nici salata cu care toti suntem obisnuiti nu e o leguma care sa fie lasata de-o parte.

Romanii consuma din ce in ce mai multa salata, iar acest lucru nu se limiteaza la un singur sezon, asa ca o puteti cultiva si vara, dar si pe timp de iarna.

Pe timp de iarna, salata are nevoie de o investitie mai mare, pentru ca aici intervine incalzitul solariilor, dar poate aduce si profituri destul de mari.

Daca locuiesti intr-o zona unde temperaturile nu scad chiar atat de mult in sezonul rece (sudul sau vestul tarii), atunci ia in considerare cultivarea salatei.

Pe timpul iernii, salata se poate vinde cu 1.5 – 2 lei, insa acest lucru depinde si de cumparator. Daca faci parte dintr-un sindicat sau dintr-o asociatie de fermieri, poti vinde salata la un lant se supermarket-uri.

Plantatie de gulie

Cultura de gulie
Cultura de gulie

Cultivare fructe, legume sau pomi fructiferi. Poate nu stiai, dar si gulia este la mare cautare in Romania.

Fie ca este vara sau iarna, gulia este utilizata la salate, dar si in diverse preparate culinare. Cei ce sufera de diabet consuma gulie proaspata, pentru reglarea glucozei in sange.

Gulia se planteaza in a doua jumatate a lunii martie sau inceputul lunii aprilie, in timp ce cultura tarzie se planteaza in luna iulie.

Plantarea se face la distante de 25 cm, iar la un hectar poti obtine in jur de 30 de tone.

Ce mai trebuie sa stii este ca temperatura pentru gulii este cuprinsa intre 14 si 18 grade Celsius pe timpul zilei si de peste 10 grade Celsius in timpul noptii.

Plantatie de mure

Cultivare fructe, legume sau pomi fructiferi. Plantatie de mure
Plantatie de mure

Trecem la fructe, asa ca vom vorbi despre mure. Din ce in ce mai multi fermieri sunt atrasi de profiturile obtinute de pe urma unei culturi de mur, asa ca ca o sa fii nevoit sa faci fata competitie.

Investitia intr-o cultura de mur este destul de mare, pentru ca o sa trebuiasca si o camera frigorifica in care sa tineti fructele pana ce vor fi livrate.

Pretul unui kilogram de mure este undeva la 12 lei, insa o sa mai ai nevoie si de un sistem de sortare si ambalare a produselor.

Pe langa vanzarea fructelor, mai poti poti produce si sirop de mure, dulceata de mure sau vin de mure.

Asta inseamna ca nu vei avea pierderi si ca vei putea vine toata productia obtinuta. Crearea unui brand este esentiala pentru a vinde vinul de mure sau dulceata, iar asta inseamna mai multi bani investiti.

Cultura de capsuni

Cultura de capsuni
Cultura de capsuni

Cultivare fructe, legume sau pomi fructiferi. Capsunii pot aduce profituri frumoase celor care se decid sa investeasca intr-o astfel de cultura. Desigur, trebuie sa muncesti mai mult, pentru ca aceste fructe implica si multa munca manuala.

Totusi, capsunile au mare cautare pe toata perioada anului, asa ca vor fi usor de vandut.

Exista mai multe soiuri de capsuni, asa ca va trebui sa il alegi pe cel ce se potriveste cu planul tau de afaceri.

Daca planuiesti sa il livrezi in supermarket-uri, atunci capsunile trebuie sa fie parfumate, sa aiba gust, dar sa si reziste la transport.

Mai mult, in cazul in care vrei sa le vinzi la tarabe, lucrurile stau altfel si va trebui sa studiezi cu atentie!

Cultivarea de sofran

Flori sofran
Flori sofran

Nu este prima data cand vorbim despre sofran, asa ca vom aduce in discutie iarasi aceasta planta.

Sofranul incepe sa devina din ce in ce mai popular printre fermieri, pentru ca aduce profituri frumoasa, de pana la 10-12 euro pe gramul de sofran uscat.

De asemenea, poti vinde si bulbi de sofran, al caror pret este undeva la 5 lei bucata. Totusi, ar trebui sa te concentrezi pe productia de sofran uscat, pentru ca acolo sunt adevaratele profituri.

Investitia initiala include aproximativ 3.000 de bulbi, adica in jur de 1.800 de euro.

Un kilogram de sofran il obtii din 200.000 de flori, iar planta isi va atinge potentialul cel mai mare abia in al treilea an.

Plantatie de aluni

Cultivare fructe, legume sau pomi fructiferi. Alune
Alune

Cultivare fructe, legume sau pomi fructiferi. Alunii devin din ce in ce mai populari, iar profiturile mari atrag din ce in ce mai multi fermieri si antreprenori.

Pentru ca pretul este de 15 lei/kg atunci cand vorbim despre alunele in coaja si 50 lei/kg cand aducem vorba de miez, este de inteles de ce alunii atrag atentia celor ce vor sa obtina profit.

Investitia pentru o plantatie de un hectar de aluni este de 2.500 de euro, iar recolta ajunge undeva la 1.5 – 2 tone.

Totusi, este de mentionat faptul ca abia in al 6-lea an plantatia ajunge sa rodeasca.

Cu toate ca poate parea o perioada lunga, iti mai spunem ca durata de viata si de productie a alunilor se ridica la 50-70 de ani, asa ca investitia se va amortiza cu siguranta in toata aceasta perioada.

Cultura de catina

Catina
Catina

Catina intra pe lista noastra pentru ca aceste fructe sunt foarte sanatoase si contin o canttate are de vitamina C. Fructele sunt folosite la prepararea sucurilor, in amestec cu miere de albine sau pot fi consumate ca atare.

Investitia intr-o cultura de catina se ridica indeva la 2.000 – 3.500 euro, iar productia obtinuta este de 10 – 15 tone. Fructele se vand la export pentru 2 – 3 euro per kilogram, in functie de calitatea acestora.

Daca vrei sa investesti intr-o linie de productie pentru suc, trebuie sa stii ca acesta se vinde pentru circa 50 de lei per litru.

Asadar, catina este profitabila pentru cei ce isi doresc sa investeasca intr-o asemenea cultura.

Livada de ciresi

Livada de ciresi
Livada de ciresi

Cultivare fructe, legume sau pomi fructiferi. Cei ce vor sa cultive pomi fructiferi se pot orienta catre o livada de ciresi.

Stim cu totii ca la inceputul primaverii ciresele sunt extrem de cautate, iar pretul incepe undeva la 10 lei. Desigur, poate creste in functie de cerere.

Investitia pentru o livada de ciresi se ridica la 20.000 de euro per hectar, iar aceasta suma include si sistemul de irigatii, vital pentru pomii fructiferi.

Asadar, nu puteti investi intr-o livada de ciresti fara a avea si un sistem de irigatii.

Recolta la o livada de ciresti cu o suprafata de un hectar poate ajunge la 30 – 35 tone, iar profitul se ridica la 50.000 de euro. Asadar, este una dintre cele mai profitabile investitii din sectorul pomiculturii.

Livada de piersici Alex

Piersici plate
Piersici plate

Stiti acele piersici turtite care au inceput sa se gaseasca din ce in ce mai des pe tarabe sau in rafturile din supermarket-uri?

Ei bine, aceste fructe sunt produse de piersicul Alex chiar la noi in tara, iar o astfel de livada a devenit foarte profitabila.

Piersicile turtite se depoziteaza mai usor si rezista mai mult timp, fata de „clasicele” surate rotunde. Popularitatea acestor fructe este in continua crestere, asa ca nu ar fi rau sa luati in considerare investitia intr-o astfel de livada.

Acesti pomi fructiferi pot oferi o recolta de 25 de tone la hectar, iar pretul unui kilogram de piersici turtite este de aproximativ 5 – 6 lei pe kilogram.

Pe scurt, vei obtine un profit de aproximativ 125.000 lei sau peste 25.000 euro.

Livada de caisi

Livada de caisi
Livada de caisi

Cultivare fructe, legume sau pomi fructiferi. In cazul in care locuiesti in zona Dobrogei sau in partea de sud a tarii, atunci poti lua in considerarea investitia intr-o livada de caisi.

Cererea de pe piata este destul de mare, iar preturile unui kilogram de caise este de aproximativ 10 kg.

Trebuie sa ai invedere ca acesti pomi fructiferi nu suport excesul de umiditate, asa ca solul trebuie sa fie bine drenat.

Totodata, va trebui sa asiguri caisilor lumina si caldura, iar zonele umbroase trebuie si ele evitate.

Investitia pentru un hectar de cais se ridica la 20.000 de lei, insa luati in calcul si un sistem de irigat.

De asemenea, se mai adauga costuri pentru sursa de apa.

O livada de caisi devine profitabila abia dupa 4-5 ani, atunci cand pomii fructiferi ajung la maturitate. Un cais produce in jur de 25 kg de fructe pe an.