Cand se curata pomii fructiferi si cum sa efectuezi taierile in mod corect
Cand se curata pomii fructiferi si cum sa efectuezi taierile in mod corect

Cand se curata pomii fructiferi si cum sa efectuezi taierile in mod corect


Cand se curata pomii fructiferi. Afla cum sa faci asta ca la carte, dar si care sunt regulile de baza pe care ar trebui sa le urmezi. Ce trebuie sa stii despre pomii fructiferi si de la ce temperaturi te poti ocupa de taieri.

Cand se curata pomii fructiferi si cum sa efectuezi taierile in mod corect – Cuprins:

Cand se curata pomii fructiferi si cum sa faci asta. Reguli de baza

Cand se curata pomii fructiferi
Cand se curata pomii fructiferi

Cand se curata pomii fructiferi. Daca si tu vrei sa stii cum sa ingrijesti pomii fructiferi din livada ta, afla ca perioada ideala pentru a face curatarea acestora este cuprinsa intre lunile noiembrie si martie.

Mai exact, taierile de curatare se fac in perioada de repaus vegetativ. Totusi, tine minte ca taierile se fac doar cand temperaturile exterioare depasesc 5 grade Celsius, pentru ca in caz contrar pomii fructiferi pot fi afectati de ger.

Curatarea pomilor fructiferi are ca scop indepartarea ramurilor care s-au uscat, s-au rupt ori care sunt afectate de boli. Mai mult, trebuie sa indepartezi si ramurile care se incaleca, dar si cele care nu lasa aerul sa circule in interiorul coroanei.

Legat de ramurile care se incaleca, este bine sa o pastrezi pe cea care este orientata catre exteriorul coroanei si sa o tai pe cea orientata catre interior.

Daca ranile pe care le-ai provocat prin taiere depasesc diametrul de 5 cm, atunci va fi nevoie de un mastic special pe care sa il aplici pentru a grabi vindecare acestora. Asadar, pe langa faptul ca trebuie sa stii cand se curata pomii fructiferi, ar fi bine sa stii si cum sa le vindeci ranile provocate!

Aplicarea masticului
Aplicarea masticului

Mai mult ca sigur, vei observa si ceva lastari verticali care au crescut pe ramuri ori la baza pomilor. Ei bine, acei lastari se taie de la punctul de insertie, insa daca acestia sunt scurti si au o inaltime maxima de doua palme este bine sa ii pastrezi pentru ca se pot transforma in ramuri de rod.

Desigur, nu va fi nevoie sa pastrezi toti acei lastari, ci doar pe cei pozitionati orizontal si care sunt orientati catre exteriorul coroanei. 

Citeste si: Calendar stropiri pomi fructiferi. Cum sa faci tratamentele in mod corect

Daca lastarii au crescut paralel cu solul acestia se vor pastra pentru ca se vor transforma in ramuri de rod. Mare atentie, pentru ca acei lastari nu trebuie sa fie pozitionati unul langa celalalt, este bine sa lasi o distanta de aproximativ 15 cm intre acestia.

Dupa ce ai efectuat taierile de curatare, afla ca va fi necesar un tratament cu zeama bordeleza, Cuprantol Duo sau Champ 77 WG. Tratamentele se efectueaza doar in zilele cu temperaturi de peste 5 grade Celsius, dar mai ales in cele cand nu exista precipitatii si nu bate vantul.