Cum sa faci taierile de intinerire la pomii fructiferi batrani
Cum sa faci taierile de intinerire la pomii fructiferi batrani

Cum sa faci taierile de intinerire la pomii fructiferi batrani


Cum sa faci taierile de intinerire la pomii fructiferi batrani. Iata ce trebuie sa stii daca vrei sa revigorezi pomii din livada ta, dar si in ce mod trebuie facute, pentru a te asigura ca pomii vor rodi in continuare fara probleme.

Cum sa faci taierile de intinerire la pomii fructiferi batrani – Cuprins:

Cum sa faci taierile de intinerire la un pom fructifer

Cum sa faci taierile de intinerire
Cum sa faci taierile de intinerire

Taierile de intinerire sunt absolut necesare pentru pomii fructiferi, deoarece daca acestia nu sunt ingrijiti in mod corect vor creste prea mult si vor rodi mult mai putin. Tocmai de aceea, taierile sunt obligatorii pentru pomii fructiferi si trebuie facute in fiecare an.

Chiar daca un pom fructifer nu a fost ingrijit pentru mai multi ani asta nu inseamna ca acesta nu poate fi revigorat si intinerit, pentru a se obtine o recolta mult mai buna in anul ce urmeaza.

Trebuie sa stii ca cele mai bune rezultate se pot obtine la mar sau par si ca nu este indicat sa faci taierile de intinerire pentru piersici, caisi sau nectarini. In acest caz poti doar sa inlocuiesti pomii cu unii tineri.

Primul pas pe care trebuie sa il faci pentru a incepe taierile la pomii fructiferi batrani este sa ii examinezi cu atentie. Daca exista ramuri rupte, uscate sau crescute in interiorul coroanei, acestea trebuie taiate.

In cazul in care vorbim despre un pom fructifer afectat in mare parte de boli sau cu un trunchi scorburos, iti recomandam sa nu mai pierzi timpul sa incerci sa il intineresti. Cel mai bine este sa scoti pomul si sa replantezi unul tanar in locul acestuia.

Taierea pomilor fructiferi
Taierea pomilor fructiferi

Un alt aspect la care trebuie sa fim foarte atenti atunci cand facem taierile de intinerire este ca nu putem taia prea mult din ramurile unui pom fructifer batran. Reducerea in inaltime se poate face doar cu un metru pe an, asa ca iti recomandam sa nu tai foarte mult din ramurile acestuia.

Taierile de intinerire la pomii fructiferi batrani se vor face de la varf in jos, iar primele ramuri pe care le indepartezi vor fi cele crescute vertical. In acest fel, ramurile crescute orizontal vor fi favorizate si vor primi mai multa lumina.

Citeste si: Saparea in jurul pomilor. Cum sa o faci si de ce este necesara

Daca exista ramuri groase care pornesc din tulpina, acestea trebuie taiate. Mare atentie, pentru ca dupa ce tai aceste ramuri ar fi bine sa folosesti si un mastic, pentru a favoriza cicatrizarea ranilor provocate.

De asemenea, este bine sa stii ca nu poti taia mai mult de 1/3 din ramurile coroanei, asa ca nu te aventura sa tai foarte mult din pomul fructifer in speranta de a il intineri.

La final, ar fi bine sa mai stii ca unui pom batran nu i se aplica ingrasaminte pe baza de azot dupa ce s-au aplicat taierile de intinerire, pentru ca vei creea un dezechilibru intre coroana si radacini. Practic, acelasi numar de radacini urmeaza sa hraneasca un numar mai mic de ramuri.