Cum sa stimulezi rodirea pomilor fructiferi. Metoda celor 3 taieri
Cum sa stimulezi rodirea pomilor fructiferi. Metoda celor 3 taieri

Cum sa stimulezi rodirea pomilor fructiferi. Metoda celor 3 taieri


Cum sa stimulezi rodirea pomilor fructiferi, afla metoda celor trei taieri. Orice pomicultor sau simplu iubitor de fructe vrea un rod bogat din livada sa. Daca ai pomi care nu mai rodesc sau care fac din ce in ce mai putine fructe, poti salva situatia cu ajutorul metodei celor trei taieri.

Cum sa stimulezi rodirea pomilor fructiferi. Metoda celor 3 taieri – Cuprins:

Metoda celor 3 taieri. Cum sa stimulezi rodirea pomilor fructiferi

Cum sa stimulezi rodirea pomilor fructiferi
Cum sa stimulezi rodirea pomilor fructiferi

Tehnica este una foarte simpla si nu necesita cunostinte complicate. Presupune taieri care se fac in sezonul cald, timp de trei luni consecutive. Metoda se poate aplica cu succes la toate speciile pomicole, cat si la arbusti fructiferi. Este importanta pentru a stimula rodirea pomilor fructiferi.

Ca sa te bucuri de rod bogat, trebuie sa repeti taierile vara de vara. Trebuie sa inspectezi cu atentie ramurile si sa le tai doar pe cele roditoare. Lastarii verticali care cresc in interiorul coroanei trebuie inlaturati.

La fel trebuie sa procedezi si cu ramurile uscate sau cele bolnave. In cazul crengilor bolnave este necesar sa fie arse. Vei evita in acest fel o eventuala raspandire a bolii si la alti pomi.

Pentru rezultate bune, trebuie sa ai grija sa aplici metoda doar pe pomi vigurosi pentru ca taierile repetatea sa aiba rezultatul dorit, adica o stimulare a rodirii. La finalul procedurii, ramurile de rod trebuie sa fie de doua ori mai putine decat cele vegetative.

Atunci cand vrei sa stimulezi rodirea pomilor fructiferi trebuie sa eviti taierile in perioadele din an cand este posibil sa apara zile sau nopti geroase. Pomii devin sensibili la ger dupa ce sunt taiati.

Metoda da rezultate bune si in cazul tufelor decorative. Dupa aplicarea procedurii, veti observa cum liliacul din curte, spre exemplu, va inflori si mai abundent.

Va trebui ca pe toata aceasta perioada, cand aplici metoda celor trei taieri, sa ai grija ca pomii respectivi sa fie udati corespunzator. De asemenea, trebuie sa acorzi atentie si eventualilor daunatori si sa aplici schema de tratament recomandata. Pomii devin vulnerabili si trebuie sa-I protejezi de lipsa apei, de daunatori si de eventuale boli. O udare regulata le va asigura o dezvoltare optima.

Trebuie sa ai in vedere ca ramurile trebuie reimprospatate dupa 3,5 sau cel mult 7 fructificari. Cele care au rodit deja de 3-5 ori trebuie sa se taie deasupra unei sau doua tepuse mai apropiate de baza. Nu este indicat nici sa se scurteze ramurile de un an, care au crescut dupa ce au fost taiate de regenerare.

Cum sa faci taierile pentru rodire

Taieri de rodire
Taieri de rodire

Taierile pentru rodire se fac pentru a mentine pomii intr-un echilibru fiziologic timp mai indelungat. La pomii fructiferi aflati in plina rodire se urmareste normarea incarcaturii cu muguri floriferi in raport cu potentialul pomilor.

Pentru a pune in aplicare aceasta tehnica, este necesar, mai intai de toate, sa pregatesti foarfeca pentru taiere. Aceasta trebuie dezinfectata foarte bine pentru a nu risca sa transmiti boli pomului in momentul cand faceti taierea. Mare atentie atunci cand faci taierile pentru a stimula rodirea pomilor fructiferi.

Scurtarea corecta se face cu aproximativ 10-15 cm. In aproximativ o luna de zile vei observa cum din locul respectiv vor aparea lastari noi. La distanta de alte 4 saptamani, lastarii noi trebuie taiati din nou. Metoda se repeta pentru a treia oara la o luna distanta. Asadar, tunderea se face de trei ori consecutiv, pe timpul sezonului cald. Tehnica celor trei taieri va da rezultatul dorit anul viitor, cand veti observa un rod mult mai bogat la pomii din curte sau livada.

 O taietura suta la suta corecta presupune ca lama  foarfecii sa fie indreptata inspre trunchiul pomului, iar cealalta catre ramura ce urmeaza sa fie scurtata.

Citeste si: Calendar stropiri pomi fructiferi. Cum sa faci tratamentele in mod corect

Ramurile trebuie sa fie taiate din nodurile din care pornesc si oblic, deasupra mugurelui orientat spre exterior.

Sunt unele cazuri cand metoda nu da rezultatul dorit, dar acest lucru sigur este urmare a unei greseli facute de pomicultor. Asadar, mare atentie cand faci taierile pentru a stimula rodirea pomilor fructiferi.

Printre cele mai intalnite greseli este si alegerea neinspirata a anotimpului cand se aplica procedura. Este interzis sa se faca in sezonul rece, cand riscul de inghet este aproape iminent. Taierea tarzie, inainte de inghet, poate duce la sensibilizarea la frig a unor pomi fructiferi, printre care si piersicul, caisul, prunul si parul. Tunderile timpurii pot compromite productia unei livezi.

O alta greseala este tunderea superficiala sau, dimpotriva prea in exces. Trebuie moderatie.

O a treia greseala pe care o poti face atunci cand vrei un mai bogat si , de fapt, vor fi fructe si mai putine, este utilizarea unor unelte necorespunzatoare, uzate si nedezinfectate care pot provoca pomului daune importante.

Pentru un rod bogat, trebuie sa ai grija ca periodic sa execute si taieri de intinerire. Acest lucru presupune indepartarea ramurilor batrane. Astfel faci loc vlastarilor tineri care vor asigura un rod bogat. Acest tip de taiere determina direcționarea resurselor catre ramurile cele mai productive.