Foarfeca nicovala sau bypass? Cum sa o alegi pentru taierea pomilor fructiferi
Foarfeca nicovala sau bypass? Cum sa o alegi pentru taierea pomilor fructiferi

Foarfeca nicovala sau bypass? Cum sa o alegi pentru taierea pomilor fructiferi


Foarfeca nicovala sau bypass. Operatiunile de taiere la pomii fructiferi sunt foarte intalnite in randul pomicultorilor de pretutindeni. Chiar daca suntem de abia in luna februarie, temperaturile ridicate de afara permit pomicultorilor sa execute fara nicio problema aceasta operatiune.

Foarfeca nicovala sau bypass, doua ustensile esentiale

Foarfeca pentru taierea pomilor
Foarfeca pentru taierea pomilor

Bineinteles, taierile nu se pot face fara unelte specifice. Mai exact, vorbim despre acele foarfeci speciale folosite atat la taierile in uscat, cat si la taierile in lemn gros sau in lemn verde.

Citeste si: Cum sa faci taierea pomilor fructiferi in verde

Potrivit specialistilor, pentru a executa aceasta operatiune ca la carte este nevoie de niste foarfeci profesioniste.

Asadar, din arsenalul tau nu ar trebui sa lipseasca doua foarfeci: foarfeca nicovala, respectiv foarfeca bypass. In cazul in care nu stii care sunt cele mai importante diferente dintre aceste doua unelte, randurile urmatoare iti sunt dedicate!

Foarfeca nicovala sau bypass. Cum sa alegi si care sunt diferentele

Foarfeca nicovala
Foarfeca nicovala

Cea mai importanta diferenta intre cele doua foarfeci face referire la tipul de lemn care necesita sa fie taiat.

Foarfeca nicovala este cea mai potrivita atunci cand vorbim despre taieri in lemn gros sau in lemn uscat, in timp ce foarfeca bypass se va dovedi cea mai buna alagere in cazul in care veti executa taieri in lemn verde.

Citeste si: Reteta ulei horticol pentru pomii fructiferi. Cum sa faci aceasta solutie la tine acasa

In cazul foarfecilor nicovala, taisul este pozitionat pe un suport fix, adica pe nicovala.

Foarfeca nicovala sau bypass. Acestea sunt unele dintre cele mai populare foarfeci atat printre gradinarii profesionisti, cat si printre cei amatori. Si asta dintr-un motiv extrem de simplu, si anume ca promit o taiere foarte usoara.

Asa cum am spus si mai devreme, este ideala pentru taierea lemnului tare, putand fi folosita pentru taierea crengilor uscate sau a tulpinilor.

O asemenea foarfeca poate fi folosita de oricine, nesolicitand un efort ridicat, ba chiar din contra.

Foarfeca bypass
Foarfeca bypass

De partea cealalta, foarfeca bypass are avantaje atunci cand vine vorba despre operatiunile de taiere in lemn verde, oferind o taietura precisa. In comparatie cu foarfeca despre care vorbeam mai devreme, lamele trec una pe langa alta.

Citeste si: Cum sa repari scoarta crapata la pomii fructiferi

Astfel, chiar si in lemn verde, aceasta foarfeca ofera o taietura mai precisa, mai fina, nelasand niciun fel de urme pe taietura.

Aceasta foarfeca bypass este preferata de multi si pentru taierile din gradina pentru tunderea plantelor perene. Cu o asemenea foarfeca se pot toaleta foarte usor tufele de trandafiri, bujori sau alti arbusti.

Cum sa alegi cea mai buna foarfeca pentru taierea pomilor fructiferi

Taierea pomilor fructiferi
Taierea pomilor fructiferi

Foarfeca nicovala sau bypass. Asa cum va puteti da seama si singuri probabil, ambele foarfeci sunt foarte bune si se dovedesc utile in anumite situatii.

Tocmai din acest motiv am si spus ca din arsenalul vostru nu ar trebui sa lipseasca niciuna dintre cele doua unelte.

Daca am fi nevoiti insa sa alegem doar una dintre cele doua, cel mai probabil ca ne-am indrepta privirea catre foarfeca nicovala, care vine la pachet cu mai multe puncte forte.

Nicovala ofera o putere mai mare de apasare si de taiere, fiind preferata de foarte multi fradinari. Totusi, intr-o gradina te lovesti atat de lemn verde, cat si de lemn mai uscat, ceea ce inseamna ca vei avea nevoie de ambele foarfeci.

Foarfeca nicovala Original Lowe
Foarfeca nicovala Original Lowe

Foarfeca nicovala sau bypass. Foarfeca Original Lowe este un exemplu foarte bun in acest sens, putand taia atat in lemn verde, cat si in lemn uscat.

Foarfeca Original Lowe 10.107 are un diametru de taiere de 30 de mm, o lungime a manerelor de 20.5 cm si o greutate de 285 de grame.

Citeste si: Fertilizare pomi fructiferi. Cum sa o faci si ce ingrasamant sa folosesti

Cu lama pozitionata chiar in centru, aceasta foarfeca permite taierea mai aproape de tulpina. De asemenea, beneficiind de geometria lamei bypass, aceasta poate impiedica alunecarea ramurilor.

Mai mult decat atat, datorita designului conic, aceasta permite taierea ramurilor in zone inguste si greu accesibile. Poti cumpara o foarfeca Original Lower de la eMag.ro.

Foarfeca bypass Okatsune 103
Foarfeca bypass Okatsune 103

O alta unealta foarte populara din aceasta categorie este foarfeca Okatsune 103. Aceasta foarfeca este realizata in Japonia si are o lungime de 20 de cm.

Lamele sunt realizate din otel, tocmai din acest motiv fiind atat de apreciata de gradinari.

Lamele raman ascutite pentru perioade indelungate de timp si asigura o taiere usoara, precisa si curata. Poti gasi si acest produs la eMag.ro.