Cum sa tai pomii fructiferi toamna. Reguli esentiale
Cum sa tai pomii fructiferi toamna. Reguli esentiale

Cum sa tai pomii fructiferi toamna. Reguli esentiale


Cum sa tai pomii fructiferi toamna. Care sunt regulile esentiale pe care sa le respecti, daca vrei sa faci lucrurile in mod corect si daca vrei ca pomii tai sa rodeasca si in anul ce urmeaza. Iata ce trebuie sa stii!

Cum sa tai pomii fructiferi toamna. Reguli esentiale – Cuprins:

Cum sa tai pomii fructiferi toamna. Reguli de baza pe care sa le respecti

Cum sa tai pomii fructiferi toamna
Cum sa tai pomii fructiferi toamna

Taierea pomilor fructiferi toamna este foarte importanta, insa inainte de a face aceste lucruri ar fi bine sa stii si cate ceva despre regulile de baza. Nu de alta, dar pomii trebuie sa rodeasca in anul urmator si nu credem ca vrei sa afectezi recolta in anul ce urmeaza.

Pentru a taia pomii fructiferi toamna trebuie sa iei in considerare mai multe aspecte si anume temperaturile potrivite pentru a face aceste, dar si uneltele pe care le folosesti pentru a face taierile. Este esential, mai ales atunci cand vrei sa inveti cum sa tai pomii fructiferi iarna, dar mai ales in mod corect.

Taierile de toamna se fac pana la jumatatea lunii noiembrie si dupa ce pomii fructiferi au intrat in perioada de repaus vegetativ, adica dupa caderea frunzelor. Este recomandat sa nu depasesti aceasta perioada si ai grija ca temperaturile de afara sa nu scada sub 5 grade Celsius dupa ce ai finalizat taierile.

Mare atentie la prognoza, pentru ca daca temperaturile scad sub 5 grade Celsius dupa ce ai terminat taierile, frigul va sensibiliza pomii fructiferi, iar productivitatea va fi afectata in anul urmator, dar si pe termen lung.

Nu taia niciodata pomii inghetati, cel mai bine este sa astepti pana la primavara! Taierile trebuie finalizate inainte de aparitia inghetului. Retine acest aspect cand inveti cum sa tai pomii fructiferi toamna.

Dupa cum spuneam, uneltele pe care le folosesti la taieri sunt extrem de importante, iar acestea trebuie sa fie foarte bine ascutite si sterilizate. In acest fel, eviti ranirea pomilor, iar lucrarile sunt mult mai eficiente. Totodata, ar fi bine sa folosesti alcool sanitar dupa ce tai ramurile pentru a nu transmite bolile si la alt pomi fructiferi din livada ta.

Primul lucru pe care trebuie sa il faci, daca este cazul, este sa tai drajonii care pornesc din portaltoi, adica acele ramuri care ies de la baza trunchiului si care nu sunt altceva decat niste consumatori. Taie-i de la baza pentru a nu permite dezvoltarea acestora.

Distrugerea ramurilor uscate
Distrugerea ramurilor uscate

Pe urma, este bine sa te ocupi de ramurile rupte sau cele uscate, acestea trebuie indepartate si ai mare grija la cele uscate, pentru ca de obicei sunt afectate de boli, asa ca trebuie sa sterilizezi uneltele dupa fiecare taiere pe care o faci. Tocmai de aceea este bine sa stii cum sa tai pomii fructiferi toamna.

Daca pomii au ramuri crescute haotic sau in interiorul coroanei, acestea ar trebui taiate. Nu uita ca lumina este extrem de importanta pentru dezvoltarea fructelor, asa ca ar trebui sa iei acest lucru in considerare pentru coroana pomilor fructiferi.

Ramurile care raman in urma taierilor trebuie sa aiba aiba parte de mai multa lumina, iar astfel vei imbunatati si productia. Foarte important este ca dupa taiere sa strangi toate ramurile si sa le arzi, pentru a te asigura ca previi aparitia bolilor sau ca pomii fructiferi nu o sa fie afectati de daunatori.

Si plagile rezultate in urma taierilor trebuie tratate, insa daca ranile au un diametru mai mic de 5 centimetri acestea se vor inchide repede. In caz contrar, va trebui sa folosesti un mastic special, cu care sa acoperi ranile provocate in urma taierilor, pentru ca acele locuri reprezinta locul pe unde bolile se pot instala la pomii fructiferi. Aici iti aratam si cum sa prepari acest mastic la tine acasa.

Desigur, pentru a reduce riscul de imbolnavire ar fi bine sa aplici si o stropire cu produse cuprice dupa ce ai terminat cu taierile. La doua saptamani dupa aplicarea acestui tratament, iti recomandam sa aplici si un tratament cu ulei horticol. Afla si cum sa prepari ulei horticol la tine acasa.