Sfaturi pentru taierea pomilor fructiferi. Afla cum sa faci corect taierea pomilor fructiferi pentru a avea o productie mai buna anul viitor, dar si care sunt temperaturile ideale in functie de soiurile de pomi fructiferi.
Sfaturi pentru taierea pomilor fructiferi toamna
Sfaturi pentru taierea pomilor fructiferi. Ciresele, visinele, prunele, gutuile si merele sunt printre fructele preferate ale romanilor. Consumate ca atare sau in compoturi, dulceturi sau prajituri aduc savoare oricarei mese, fie ca este vorba despre una de acasa, simpla, de zi cu zi, fie una festiva.
Ca sa te poti bucura de aceste fructe minunate, totul incepe din livada, cu o productie buna, sanatoasa. Pentru un rod bogat, in toamna trebuie sa tunzi pomii fructiferi. Ca operatiunea sa fie una reusita, trebuie sa tii cont de cateva aspect esentiale.
Este vorba, in primul rand, de temperatura potrivita pentru taierile care se executa toamna si de uneltele corecte pe care trebuie sa le sterilizezi inainte de lucru. Nu in ultimul rand, trebuie sa tii cont de soiul de pom pe care il tunzi pentru a indeparta corect ramurile si mugurii.
Specialistii in horticultura ne sfatuiesc sa tinem cont de regulile generale pentru toaletarea pomilor pentru a nu da gres. In acest sens, este foarte important ca inainte de taierea propriu-zisa sa ne asigura ca uneltele sunt bine ascutite. Munca va fi mult usurata cu ajutorul unor unelte care nu sunt tocite.
Mai mult decat atat, se vor evita si eventuale accidente de rupere a unor ramuri sanatoase. De asemenea, trebuie sa ne asiguram ca le-am dezinfectat corect. Vom elimina din start pericolul de transmitere a bolilor specifice pomilor fructiferi.
Taierile pomilor fructiferi tineri se vor face de doua ori pe an: primavara si toamna. Se va reduce astfel riscul de infestare cu daunatori sau aparitia de boli, plus ca taierile efectuate toamna sporesc productia. Tocmai de aceea trebuie sa stii cate ceva despre sfaturi pentru taierea pomilor fructiferi.
Perioada ideala pentru taierile din toamna este in luna noiembre, dar inainte ca temperaturile sa fie prea scazute. Indiferent de soiul din care fac parte pomii fructiferi pe care ii tunzi, perioada cea mai una este cea de dinaintea instalarii inghetului. Aceasta conditie le va oferi timp sa se refaca si sa fie protejati de temperaturile care scad sub pragul inghetului.
Documenteaza-te temeinic inainte sa te apuci de treaba pentru ca taierile se fac in functie de particularitarile fiecarui pom in parte. Spre exemplu, pomii fructiferi, cu un manunchi deschis de ramuri care cresc din trunchi, trebuie eliberati de ramurile moarte sau bolnave. La fel trebuie procedat si cu ramurile care se intersecteaza.
Tine cont si de regulile generale de taiere corecta. Nu trebuie taiati niciodata prea aproape de trunchi. Vindecarea va intarzia si pomii vor fi expusi inghetului de peste iarna. Nu taia nici prea departe. Ciotul ramas va putea fi invadat de daunatorii naturali, adica de insecte. Rana se va vindeca numai dupa ce ciotul este inlaturat.
O alta regula pe care trebuie sa o respecti este si sa aplici dupa taieri tratamente pe baza de sulfat de cupru. Le va stimula caderea frunzelor, atat de necesara in perioada de toamna.
Tot acum este momentul si sa cureti pamantul de frunzele cazute si de alte resturi de vegetatie, dar si sa elimini fructele putrezite, ramase pe ramuri. Curatarea va ajuta pomii sa fie protejati de boli.
Temperaturi ideale de taiere pentru principalele soiuri
Sfaturi pentru taierea pomilor fructiferi. Toaletarile se fac in mod diferit in functie de pomii din livezi sau curti. Fiecare agreaza o anumita temperatura. In continuare iti vom prezenta care sunt temperaturile potrivite taierilor de toamna pentru principalele soiuri de pomi fructiferi.
Cand vine vorba despre ciresi si visini, pomi care fac parte din categoria samburoaselor, taierea de toamna se face in luna noiembrie, inainte ca afara sa scada temperatura sub 5 grade Celsius.
Pentru o operatiune facuta profesionist, se incepe cu rarirea ramurilor din zona terminala. Ramurile foarte lungi se scurteaza cu 70-80 de centimetri. Cele subtiri, care provin din cresterile anuale, trebuie scurtate si ele. Acest lucru se face in zonele cu ramificatii laterale sau ramuri cu muguri vegetativi in varf.
O alta categorie importanta de pomi fructiferi este si cea a samantoaselor din care fac parte si merii si perii. In cazul lor, temperatura potrivita pentru taiere este de minimum 5 grade Celsius.
Citeste si: Plantarea magnoliei in luna noiembrie. Cum sa faci asta si care sunt pasii
Acorda atentie sporita in momentul cand faci taierile. Mugurii de rod trebuie protejati pentru a nu fi indepartati de pe ramuri. Daca faci acest lucru, trebuie sa stii ca vei pune in pericol productivitatea din anul urmator. Mugurii acestia cresc in varful ramurilor si sunt usor de observat, fiind mai rigurosi ca cei vegetativi. Sfaturi pentru taierea pomilor fructiferi.
Ramurile viguroase din partea de sus a coroanei trebuie indepartate pentru ca nu fac altceva decat sa umbreasca ramurile de mai jos, plus ca vor consuma inutil si substante nutritive.
Ramurile care sunt prea apropiate de sol trebuie eliminate si ele, la fel cum trebuie facut si cu smicelele care au muguri vegetativi in varf. Ramurile mai batrane, care au doi ani trebuie eliminate si ele. Se pastreaza doar cele cu rod in varf.
Taierile prunilor se fac, de regula, tot in noiembrie, dar trebuie tinut cont si de temperatura. Daca vine frigul din octombrie atunci nu trebuie asteptat. Taierile se fac inainte sa se ajunga sub 5 grade Celsius.
Este necesara o rarire a ramurilor, dar doar daca acestea sunt prea dese. Ramurile prea lungi sau cele care au peste doi ani trebuie scurtate. Vei stimula cresterea unor ramuri mai tinere. Cele cu rod si cele care au un an nu trebuie tunse. La cele care au un an se vor face taieri doar daca sunt prea dese.