Cum sa iti speli masina in mod corect. Spalatoriile auto de tip self service au devenit din ce in ce mai populare in ultimii ani, tot mai multi soferi preferand aceasta varianta atunci cand trebuie sa isi spele masina. Problemele incep insa sa apara atunci cand vine vorba despre spalarea corecta a unei masini intr-o astfel de spalatorie.
Avantajele si dezavantajele unei spalatorii auto, cu jetoane
Cum sa iti speli masina in mod corect. Desi poate ca nu multi constientizeaza acest lucru, trebuie sa va avertizam de la bun inceput ca pot aparea probleme serioase in cazul in care masina nu este spalata in mod corespunzator.
Mai exact, pot fi provocate daune atat lacului, cat si culorii, ceea ce cu siguranta ca nimeni nu isi doreste! Nu vrem insa sa va speriem, procesul de spalare a unei masini in cadrul unei spalatorii auto de tip self service nu este totusi atat de complicat! Trebuie insa sa acordati atentie anumitor aspecte despre care vom vorbi in randurile urmatoare!
In primul si primul rand, o spalatorie auto de tip self service este de cele mai multe ori suficient de bine dotata cu tot ceea ce ai nevoie pentru a iti curata singur masina, asa ca nu ai de ce sa iti faci griji din acest punct de vedere.
Vorbim despre piste de spalare, pulverizatoare de inalta presiune si spatii de curatare dedicate interiorului. Asadar, nu ai cum sa pleci cu masina nespalata dintro astfel de spalatorie.
Citeste si: Cum sa procedezi daca ai pus benzina in loc de motorina sau invers
Apoi, daca tot vorbim despre avantajele de care se bucura o spalatorie auto de tip self service nu putem sa nu aducem aminte preturile.
Pentru o spalare vei plati in jur de 10 – 15 lei, ceea ce este cu mult mai putin decat la o spalatorie auto unde masina este spalata automat. Pe langa faptul ca vei face economii, inveti si cum sa iti speli masina in mod corect.
In plus, nu trebuie sa uitam ca la o spalatorie clasica trebuie sa lasam de fiecare data si un bacsis, asa ca pretul la o spalatorie de tip self service devine practic si mai mic!
Tot la acest capitol al avantajelor mai putem spune ca aceste benzinarii sunt disponibile non-stop de cele mai multe ori, asa ca nu vei mai fi nevoit sa iti faci programul in functie de aceasta sarcina.
Vorbind insa despre aceste spalatorii auto de tip self service, trebuie sa spunem ca exista doua tipuri de astfel de spalatorii. Avem in primul rand spalatoriile automate, pe care le regasim de cele mai multe ori in cadrul benzinariilor.
Aceste spalatorii au o banda transportoare, care este inconjurata de perii rotative mari si pulverizatoare care spala masina fara nicio interventie din partea ta.
Apoi, avem spalatoriile auto manuale, acolo unde ti se pun la dispozitie toate cele necesare pentru a iti spala si curata singur masina.
Cum sa iti speli masina in mod corect, intr-o spalatorie self service
In primul rand trebuie sa parchezi masina pe mijlocul unei piste de spalare. In timp ce faci acest lucru asigura-te ca ai spatiu suficient de miscare in jurul masinii.
Cele mai multe spalatorii de tip self service au urmatoarele optiuni: spalare, spumare, ceruire, clatire cu osmoza si spalare jante/roti. Totusi, asa vei invata cum sa iti speli masina in mod corect.
Intreg procesul debuteaza cu operatiunea de pre-spalare. Mai exact, cu ajutorul lancei cu presiune vei curata murdaria de pe masina si vei pregati suprafata pentru urmatoarea operatiune. Mergem asadar mai departe catre spalarea cu spuma activa sau cu sampon auto.
Trebuie sa acoperi bine intreaga suprafata a masinii cu solutia de curatare, de sus in jos. Ca sa te asiguri ca acoperi intreaga suprafata a masinii poti trece de cateva ori peste intreaga suprafata.
Citeste si: Cum sa-ti deschizi o spalatorie auto self service si ce pasi trebuie sa urmezi
Cum sa iti speli masina in mod corect. Urmeaza apoi clatirea, acolo unde poti folosi butonul de spalare sau clatirea cu osmoza. Asigura-te ca ai clatit bine detergentul de pe masina, trecand cu jetul de apa de mai multe ori peste intreaga suprafata a masinii.
Clatirea trebuie realizata destul de rapid, specialistii recomandand ca spuma activa sa nu ramana mai mult de 1 – 2 minute pe suprafata masinii, aceasta afectand lacul si culoarea masinii.
In cele din urma poti opta si pentru ceruirea masinii. Prin aceasta operatiune iti vei acoperi masina cu un strat foarte fin de ceara, care va actiona in cele din urma ca si protector al vopselei. Dupa ce ai aplicat ceara este important sa clatesti masina cu apa osmozata pentru a evita aparitia petelor pe masina.
Ultimul pas este reprezentat de stergerea masinii, in acest fel fiind indepartate acele urme deranjante care pot fi observate foarte usor pe o masina abia spalata, mai ales daca aceasta este de culoare inchisa.