Cum sa iti protejezi masina de daunele provocate de soare
Cum sa iti protejezi masina de daunele provocate de soare

Cum sa iti protejezi masina de daunele provocate de soare


Cum sa iti protejezi masina de daunele provocate de soare. Pe timpul verii, cand este foarte cald, temperatura din habitaclu toate depasi 60 de grade Celsius si poate provoca unele stricaciuni. Invata care sunt cele mai bune metode pentru a-ti proteja eficient acest bun indispensabil vietii de zi cu zi.

Cum sa iti protejezi masina de daunele provocate de soare – Cuprins:

Ce se poate strica din cauza razelor soarelui

Bord de masina
Bord de masina

Masina a devenit pentru multi dintre noi indinspensabila. Ne deplasam cu ea la locul de munca, in concedii, mergem la cumparaturi si multe altele. Din pacate, efectele incalzirii globale se resimt tot mai aprig si iata ca, de cativa ani incoace, ne confruntam cu temperaturi nefiresti de mari pentru clima din tara noastra.

Nu doar oamenii si animalele au de suferit din cauza razelor soarelui, ci si interiorul masinii noastre care se deterioreaza vazand cu ochii daca nu se intervine.

Primele daune le vei observa pe bord care incepe sa se crape, dar si pe volan, incepe sa se deterioreze.

Probleme vei observa si la tapiterie. In locurile „prinse de soare” vei observa ca materialul si-a pierdut din culoare si pare ars.

Expunerea prelungita la soare poate sa aduca daune grave airbag-urile. Se vor deteriora si, in momentul cand vor fi folosite, te poti trezi ca sunt ineficiente sau chiar ca nu au functionat deloc.

Si furtunurile de sub capota se pot deteriora din cauza dilatarii provocata de caldura prea mare. Lichidele din interiorul ei, cum este si cel de racire, isi pot pierde din eficacitate.

Caldura poate provoca probleme si cauciucurilor care se vor dezumfla.

Un studiu a demonstrat faptul ca lasata in plin soare, o masina pierde aproximativ 1 litru de benzina pe saptamana.

Cum sa iti protejezi masina de soare. Cele mai bune metode

Cum sa iti protejezi masina de soare
Cum sa iti protejezi masina de soare

Printre primele lucruri pe care le poti face este si sa verifici lichidele din masina. Pe perioada cu temperaturi extrem de ridicate, acestea se pot consuma mai repede. Nivelul scazut al lichidului de racire sau a celui de transmisie se poate transforma in probleme la buna functionare a autovehiculului.

Din cauza caldurii si bateria masinii poate suferi unele probleme. Pe perioada cu temperaturi foarte mari, exista adesea o incarcatura mai mare plasata pe bateria masinii de la sistemele care ruleaza, precum aerul conditionat. Asadar, este recomandat sa fie verificata periodic la un service autorizat, la fel cum trebuie verificat si sistemul de incarcare.

Verifica si filtrele de aer. Resturile care circula in aer in sezonul cald ar putea bloca filtrele de aer si te-ai puea trezi cu un consum mai mare.

Echipeaza-ti masina cu doua parasolare. Acestea le vei folosi in momentul cand masina este parcata. Le vei pune pe bord si pe partea din spate a autovehicului, pentru a reduce temperatura din interior, dar si eventualele probleme care ar putea sa apara din cauza razelor soarelui ( vor arde bordul).

Aceasta protectie iti va intretine si mai bine masina si, in cazul in care vei dori sa o vinzi, nu va trebui sa scazi la pret ca are bordul crapat sau tapiseria arsa.

Parasolar
Parasolar

De asemenea, poti incerca si sa lasi geamurile putin crapate, cat sa permita un minim flux de circulare a aerului

Verifica periodic si presiunea din anvelope. Tendinta este ca pe timp de canicula sa se dezumfle si pericolul de explozie (al anvelopelor) este major.

Parcheaza inteligent. Chiar daca nu o vei proteja total, alege un loc cu umbra. O vei proteja de razele directe ale soarelui. Asadar, alege sa o parchezi sub un copac, langa o cladire care ii devine paravan sau, daca este posibil, intr-o parcare subterana.

Citeste si: Cum sa mentii interiorul masinii rece, fara a porni aerul conditionat

Curata regulat interiorul masinii. Aspira si curata cu produse profesionale interiorul masinii pentru a evita situatia neplacuta cand suprafetele sunt incarcate cu depuneri mari de praf. Este stiut faptul ca razele arzatoare ale soarelui si praful devin cea mai rea combinatie intr-un habitaclu.

Dupa spalare, usuca bine suprafetele curatate cu ajutorul unei lavete noi. Asa te asiguri ca  resturile de minerale si murdaria nu raman in umiditatea reziduala dupa clatire.

Aplica foliei de protectie solara imediat dupa vopsirea masinii. Astfel, vopseaua va fi sigilata, autocolantul fiind extrem de eficient si impotriva zgarieturilor de suprafata.

Nu in ultimul rand,  cosmetizeaza cu ceara autoturismul  pentru a ține departe ultravioletele. Pe timpul verii, este indicat sa repeți procedura o data pe luna. Ceara speciala va asigura vopselei  stralucirea, astfel ca masina ta va parea ca noua.