Cum sa pui corect semnele de sofer incepator si cat trebuie sa le tii pe masina
Cum sa pui corect semnele de sofer incepator si cat trebuie sa le tii pe masina

Cum sa pui corect semnele de sofer incepator si cat trebuie sa le tii pe masina


Imediat dupa ce ai luat permisul de conducere si vrei sa sari la volanul masinii, va trebui sa te asiguri ca ai si semnele de incepator puse pe masina. Nu de alta, dar nu vrei sa primesti o amenda pentru acest lucru. Iata cum sa pui corect semnele de sofer incepator si cat trebuie sa le tii acolo, conform legii.

Care sunt cele mai mari amenzi de circulatie pe care orice sofer le poate primi

Stim ca abia ai facut scoala de soferi, dar nu credem ca ar fi rau sa iti mai repetam si sa stii exact la ce te expui. Iata ce trebuie sa stii si de ce ar trebui sa fii atent!

In primul rand, ai grija la apasarea pedalei de acceleratie, pentru ca daca depasesti viteza legala cu peste 60 km/h, vei primi o amenda din clasa a V-a de sanctiuni. Acest lucru inseamna intre 21 si 50 de puncte de amenda, adica intre 1.680 si 4.000 de lei, dar si un permis de conducere suspendat pentru 180 de zile. In cazul in care ai depasit viteza cu pest 60 km/h si ai produs un accident in urma caruia au rezultat pagube materiale, vei primi o amenda intre 51 si 120 de puncte (intre 4.080 lei si 9.600 lei), dar si suspendarea permisului timp de un an de zile.

Daca inca nu stiai, soferii nu pot instala chiar orice alarma auto. Legea spune ca se interzice montarea pe vehicule a sistemelor sonore antifurt ce se pot declansa la trecere, in imediata apropiere, a altui vehicul. Daca nu respecti acest lucru, poti primi o amenda din clasa a IV-a de sanctiuni, adica intre 9 si 20 de puncte de amenda. Soferii vor plati intre 1.305 si 2.900 lei.

O practica des intalnita printre soferi, vorbitul la telefon, iti poate aduce o amenda intre 500 si 1.600 de lei, adica 4-5 puncte de amenda.

In acelasi timp, depasirea limitei de 0.2 g/l alcool pur in sange aduce amenzi drastice. Daca alcoolemia a depasit 0.5 g/l alcool pur in sange, vei primi o amenda contraventionala intre 21 si 50 de puncte (intre 1.680 si 4.000 de lei), iar permisul de conducere iti este suspendat pentru 180 de zile. Daca alcoolemia va depasi granita superioara de 0.5 g/l alcool pur in aerul expirat, atunci poti fi pedepsit cu inchisoarea intre 1 si 5 ani.

Cum sa pui corect semnele de sofer incepator si ce perioada se tin acolo

Inainte de a iti pune semnele pe masina, trebuie sa stii ca orice sofer incepator are obligatia de a tine semnele timp de un an de zile. In caz contrar, risti o amenda din clasa I de sanctiuni, intre 2-3 puncte de amenda, adica intre 290 si 435 lei.

Iata cum sa montezi corect semnele de sofer incepator in functie de categoria vehiculului pe care il conduci:

  • La autovehiculele din categoriile AM, A1, A2 si A se monteaza in partea din spate, langa numarul de inmatriculare
  • La celelalte autovehicule, se monteaza pe parbriz in partea din dreapta jos si pe luneta, in partea stanga jos
  • La un autovehicul fara luneta, semnul se monteaza pe parbriz in partea din dreapta jos si pe caroserie, in partea din spate stanga sus
  • La un tramvai, semnul de incepator se monteaza pe parbriz, in partea dreapta jos, dar si pe luneta ultimului vagon in partea din spate stanga sus
  • La un autovehicul care tracteza o remorca, semnul de incepator se monteaza pe parbrizul autovehiculului in partea dreapta jos si pe caroseria remorcii in partea din spate stanga sus

Afla si cum sa iei permisul de conducere din prima sau cum sa obtii fisa medicala pentru schimbarea permisului.