Cum sa alegi cauciucurile de iarna pentru masina ta si cand ar trebui sa folosesti anvelopele all season
Cum sa alegi cauciucurile de iarna pentru masina ta si cand ar trebui sa folosesti anvelopele all season

Cum sa alegi cauciucurile de iarna pentru masina ta si cand ar trebui sa folosesti anvelopele all season


Anvelopele masinii sunt foarte importante, asa ca mare atentie la schimbul periodic. Afla cum sa alegi cauciucurile de iarna pentru masina ta atunci cand temperaturile scad si cand ar trebui sa iei in considerare folosirea anvelopelor all season.

Cum sa alegi cauciucurile de iarna si cand ar trebui sa folosesti anvelopele all season – Cuprins:

Cand se schimba anvelopele de vara cu cele de iarna?

Schimb periodic de anvelope
Schimb periodic de anvelope

Toti soferii ar trebui sa stie cand anume se schimba anvelopele de vara cu cele de iarna. Nu uitati ca in sezonul rece, anvelopele de iarna ofera o aderenta mult mai buna, asa ca reprezinta un factor esential pentru siguranta voastra.

Anvelopele de iarna se monteaza pe masini atunci cand temperaturile scad sub 7 grade Celsius sau atunci cand carosabilul este acoperit cu zapada, geata ori polei.

Trebuie sa mai stiti ca ne referim si la temperatura de pe timpul noptii, asa ca nu va conta daca in timpul zilei avem o temperatura de 10-12 grade Celsius. Luati in calcul si faptul ca pe timpul noptii temperaturile scad si montati anvelopele de iarna pe masini pentru a fi in deplina siguranta.

Mai trebuie sa stiti ca o anvelopa de iarna are in componenta sa un cauciuc mai moale, asa ca la temperaturi scazute aceasta elasticitate ajuta pentru a imbunatati aderenta. Mai mult, designul suprafetei de rulare este si el imbunatatit.

Cand ar trebui sa folosesti anvelopele all season?

Anvelope all season
Anvelope all season

Ei bine, nu tot timpul o sa ai nevoie de cauciucuri de iarna, asa ca o sa iti spunem cand ar trebui sa le folosesti pe cele all season. Conform producatorilor de anvelope, soferii ar trebui sa ia in calcul sa monteze anvelope all season pe masinile lor atunci cand parcurg mai putin de 6.000 de km cu automobilul lor.

Totusi, trebuie sa luati in considerare ca acei kilometri sunt parcursi doar in oras si nu trebuie sa parcurgi distante lungi. Bineinteles, vorbim si despre soferii care nu au un stil de condus sportiv si solicitant pentru masina.

In cazul in care depasesti 6.000 de km parcursi cu masina ta pe an sau faci drumuri si in afara orasului, atunci anvelopele all season nu mai sunt o optiune si trebuie sa iti cumperi anvelope de iarna. Nu uita ca daca o sa ajungi la munte si acolo a nins, anvelopele all season nu o sa aiba aceleasi proprietati ca unele special create pentru sezonul rece.

Daca parcurgi distante scurte in oras, atunci anvelopele all season sunt o optiune de luat in calcul. Nu uita ca vei face si o economie de bani, insa iti recomandam sa treci pe la o vulcanizare de doua ori pe an, pentru a iti echilibra rotile.

Cum sa alegi anvelopele de iarna pentru masina ta

Cum sa alegi anvelopele de iarna
Cum sa alegi anvelopele de iarna

Anvelopele de iarna trebuie alese, in primul rand, la dimensiunea care este trecuta in certificatul de inmatriculare al masinii. Nu o sa ai voie sa instalezi cauciucuri cu dimensiuni mai mari, asa ca nu risca pentru ca agentii de la Brigada Rutiera te vor amenda atunci cand te vor opri si vor vedea acest lucru.

Dupa aceea, ar trebui sa fii atent si la clasa anvelopelor. O anvelopa de Clasa A este cea mai buna, in timp ce o anvelopa din clasa F este mai slaba. Clasele D si G nu sunt utilizabile.

Vei vedea pe eticheta anvelopelor si informatii legate de distanta de granare. Etichetele indica o distanta de franare a anvelopelor, asa ca diferenta intre clasa A si clasa F poate ajunge pana la 18 metri.

Si consumul de carburant trebuie luat in calcul, iar aceste informatii se vor gasi pe eticheta anvelopei si vor fi evaluate cu aceleasi litere. In acelasi timp, ar trebui sa luati in calcul si nivelul de zgomot al anvelopelor. Ideal, este ca nivelul de zgomot sa fie sub 70 dB.

Afla si cum sa protejezi o baterie auto pe timp de iarna sau cum sa iti pregatesti automobilul pentru iarna!