Cum sa ingrijesti trandafirii in luna noiembrie. Pregatirea de iarna
Cum sa ingrijesti trandafirii in luna noiembrie. Pregatirea de iarna

Cum sa ingrijesti trandafirii in luna noiembrie. Pregatirea de iarna


Cum sa ingrijesti trandafirii in luna noiembrie, intr-un mod profesionist. Afla ce lucrari trebuie facute in ultima luna de toamna si cum ii pregatesti de iarna. Iata ce trebuie sa stii!

Cum sa ingrijesti trandafirii in luna noiembrie. Pregatirea de iarna – Cuprins:

Pregatirea trandafirilor pentru iarna

Trandafiri inghetati
Trandafiri inghetati

Trandafirul este un gen de plante perene ornamentale din familia Rosaceae, originar din regiunile continentale si subtropicale ale emisferei nordice. Exista peste 100 de specii si mii de soiuri de trandafiri, in foarte multe nuante.

Simbol al frumusetii si iubirii, trandafirii si-au facut loc in vietile noastre din cele mai vechi timpuri. In Europa au fost adusi de catre Alexandru cel Mare.

Denumit si „regele florilor”, in vremurile noastre a ajuns sa fie nelipsit din gradinile pasionatilor de horticultura sau a simplilor iubitori de frumos. Este disponibil in orice culoare, exceptie facand doar negrul. Ingeniozitatea coloristica a superbei flori este nemarginita, existand chiar si un tip de trandafiri curcubeu. Bineinteles, este vorba despre un tip de trandafir colorat artificial.

Daca vrei si tu sa te bucuri de o planta sanatoasa si plina de flori, atunci trebuie sa ai grija sa o pregatesti corect de sezonul rece. Asadar, toamna este timpul ca tufa sa fie tunsa. Pentru aceasta operatiune trebuie sa urmezi cativa pasi esentiali. Tocmai de aceea, trebuie sa stii cum sa ingrijesti trandafirii in luna noiembrie, dar intr-un mod corect.

Primul pas se refera la lungimea de taiere. Ramurile trebuie tunse la 50-60 de centimetri. Vei evita astfel accidentele din timpul iernii, cum ar fi ruperea ramurilor din cauza zapezii. Ai grija sa folosesti o foafeca horticola bine ascutita si dezinfectata.

Taierea trandafirilor
Taierea trandafirilor

Toate ramurile bolnave, cele care cresc in interiorul tufei sau care, din diferite motive, sunt deteriorate trebuie taiate. Se va permite astfel si aerisirea tufei. Tunderea ramurilor se face oblic, in unghi de 45 de grade.

Cum sa ingrijesti trandafirii in luna noiembrie. Dupa toaletari si curatarea solului de resturile  de vegetatie, se poate trece la lucrarile de musuroire care se fac la baza tufei.

Tot in luna noiembrie trebuie avut  grija si ca altoiul de trandafir sa fie acoperit cu un musuroi de pamant. Il va proteja de temperaturile scazute din timpul iernii.

La trandafirii urcatori se taie doar ramurile rupte sau bolnave. Din lungime se taie doar o data la 2-3 ani.

Nu uita ca dupa taieri trebuie sa aplici un tratament cicatrizant. Vei proteja tufa de instalarea unor eventuale boli,

Hidratarea este si ea esentiala. Sunt mari iubitori de apa si daca vorbim si de o toamna cu seceta, atunci trebuie sa te asiguri ca sunt udati din belsug. Au nevoie de hidratare pentru a putea trece cu bine de perioada de iarna.

Pe perioada iernii, trandafirii vor rezista cu bine la temperaturile scazute daca in luna noiembrie, inainte de instalarea inghetului, s-au facut toate lucrarile mentionate anterior.

Cum sa ingrijesti trandafirii in luna noiembrie. Reguli de udare si ferilizare

Cum sa ingrijesti trandafirii in luna noiembrie
Cum sa ingrijesti trandafirii in luna noiembrie

Daca vrei sa te bucuri de plante sanatoase si pline de flori, atunci in luna noiembrie este timpul sa te asiguri ca duci la indeplinire o serie de operatiuni care vor ajuta planta in acest sens.

Aplica un tratament cu zeama bordoleza. Continutul de cupru ii va conferi plantei rezistenta, plus ca o va feri si de boli, cele mai frecvente fiind: fainarea, rapanul, patarea neagra sau monilioza. De aceea, este necesar sa stii cum sa ingrijesti trandafirii in luna noiembrie, in mod corect.

Cuprul din zeama bordoleza va ajuta planta dupa taierile de toamna. Ramurile se vor cicatriza rapid, plus ca zeama va ajuta tufa si ca bolile sa fie prevenite.

Poti achizitiona substanta din magazinele de specialitate. Se gaseste la plicuri si pentru a o pregati trebuie doar sa urmezi instructiunile de pe ambalaj. De mentionat este si faptul ca aceasta substanta este benefica pentru toate plantele de gradina. Deci, nu te opri sa o folosesti doar pentru tufele de trandafiri.

Citeste si: Pastrarea muscatelor peste iarna. Cum sa ai grija de florile tale?

Pentru a te asigura ca oferi florii cele mai bune conditii, ai grija si la udat. Dupa toaletari, hidratarea este esentiala. Udarea se face la interval de o saptamana. Trebuie sa fie o udare din belsug pentru a te asigura ca solul este umed la o adancime de 50 de centimetri.

Cum sa ingrijesti trandafirii in luna noiembrie. Opreste fertilizarile din timp. Studiaza prognoza meteo si asigura-te ca opresti fertilizarile cu 8 saptamani inainte de instalarea gerului.

Tot acum este momentul sa studiezi si piata si sa vezi ultimele aparitii pe care ai putea sa ti le doresti in gradina. Introdu pe lista si trandafirul teahibrid Green si trandafirul teahibrid Pink Cloud. Nu vei regreta pentru ca sunt spectaculosi.

Trandafirul teahibrid Green va fi o aparitie neasteptata  in curtea ta. De culoare verde, floarea te bucura cu rodul sau inca din timul primaverii. Te va bucura cu florile sale pana cand vin vanturile reci de toamna.

Trandafirul teahibrid Pink Cloud va deveni rapid vedeta gradinii datorita frumusetii florilor care pot ajunge la un diametru si de peste 10 centimetri. Perioada de inflorire este una foarte lunga. Te bucura cu flori incepand cu luna iulie pana in octombrie. Are o inflorescenta abundenta, ce va atrage toate privirile.

Plantarea lor se poate face toamna, in perioada lunilor septembrie-octombrie. Nu uita ca iubeste soreale, deci este indicat sa o sadesti in locuri unde va fi mangaiata de razele lui.