Cum sa protejezi o baterie auto pe timp de iarna
Cum sa protejezi o baterie auto pe timp de iarna

Cum sa protejezi o baterie auto pe timp de iarna


Nu este un secret ca bateria masinii poate sa cedeze pe timp de iarna, din cauza frigului. Tocmai de aceea, ar trebui sa stii cum sa protejezi acumulatorul automobilului tau in sezonul rece si ce trebuie sa faci.

Din ce cauza se poate descarca bateria masinii?

Masina in zapada
Masina in zapada

Ei bine, aici putem vorbi despre mai multe cauze, asa ca o sa incepem cu prima: varsta. Durata de viata a unei baterii auto este de aproximativ 4-5 ani, in functie de model, dar si de starea tehnica a automobilului tau.

Trebuie sa iei in considerare schimbarea bateriei, mai ales daca au trecut cativa ani de la cumpararea acesteia si obisnuiesti sa iti tii masina parcata in aer liber. Daca iti tii masina parcata in garaj unde este mai cald, atunci acumulatorul masinii va rezista mai mult timp. In cazul in care bateria are o varsta si masina are probleme la pornire, atunci nu mai sta pe ganduri si cumpara una noua.

Nu uita ca orice masina are consumatori de energie, iar anumite componente o sa functioneze in continuare, chiar daca ai scos cheia din contact. Consumatori precum un sistem de alarma ori ceasul masinii au nevoie permanenta de electricitate, iar in timp bateria se va descarca.

In cazul in care uitati farurile aprinse ori vreo usa deschisa, bateria continua sa functioneze si sa livreze energie catre acesti consumatori. Vestea proasta este ca dimineata, nu o sa mai poti porni automobilul.

Stim ca alternatorul este responsabil de incarcarea acumulatorului, insa daca acesta este defect ori ai probleme la instalatia electrica, bateria masinii se va descarca si vei fi nevoit sa cumperi una noua.

Cum sa protejezi acumulatorul auto pe timp de iarna

Masina inghetata
Masina inghetata

Sezonul rece este, insa, cel mai mare pericol pentru bateria masinii. Automobilul tau va avea nevoie de mai multa energie pentru a porni, iar acest lucru va duce la o descarcare a acesteia.  Mai periculoase sunt drumurile scurte, in sezonul rece, pentru ca bateria nu va avea timp sa se incarce si va pune presiune pe alternator. Uzura acumulatorului va fi amplificata mai ales atunci cand folositi sistemul de incalzire.

Drumurile scurte consuma si ele energia din acumulatorul masinii, asa ca iti recomandam sa circuli cel putin 15 minute cu masina, pentru ca bateria sa aiba timp sa se incarce. Totodata, daca nu iti pornesti masina pentru o perioada lunga de timp, acumulatorul se va descarca. Ai grija sa pornesti masina, chiar daca nu circuli cu ea!

Cand pornesti masina, este indicat ca toti ceilalti consumatori de curent sa fie opriti. Abia dupa ce ai pornit motorul, puteti porni si ceilalti consumatori precum farurile sau radioul. Nu porni climatizarea, degivrarea si luminile in acelasi timp, pentru ca vei consuma prea multa energie din baterie.

Nu uita ca atunci cand temperaturile scad sub 0 grade Celsius, bateria masinii va pierde multa energie, asa ca ar fi bine ca in portbagajul tau sa se afle o pereche de cabluri de incarcare pentru acumulatorul auto sau un redresor auto.

Afla si cum sa dezgheti parbrizul masinii pe timp de iarna sau cum sa-ti pregatesti masina pentru iarna!