Oprirea motorului in mers. Cum sa procedezi si care sunt cauzele
Oprirea motorului in mers. Cum sa procedezi si care sunt cauzele

Oprirea motorului in mers. Cum sa procedezi si care sunt cauzele


Oprirea motorului in mers. Indiferent de starea in care stim noi ca se afla masina pe care o conducem, mai devreme sau mai tarziu, aceasta poate avea anumite probleme de ordin tehnic.

Evident, niciun sofer nu isi poate dori sa ramana in mijlocul drumului la volanul masinii, insa nu trebuie sa excludem faptul ca exista riscul ca la un moment dat motorul sa se opreasca in mers. Si cand spunem asta nu ne referim la acele scapari ale pedalei de ambreiaj, ci la defectiunile tehnice mai serioase care pot aparea uneori.

Daca esti un sofer experimentat, exista o buna sansa sa stii ce ai de facut in cazul in care te vei regasi la un moment dat in situatia de a ti se opri motorul masinii in mers. Soferii incepatori se pot speria insa destul de usor in astfel de situatii.

Indreptandu-ne atentia in special catre soferii din aceasta categorie, vrem sa va spunem ca nu aveti niciun motiv pentru a va ingrijora, nici macar in aceasta situatie. Trebuie insa sa fiti pregatiti si sa stiti ce aveti de facut in cazul in care ajungeti sa aveti aceasta problema.

Oprirea motorului in timpul mersului nu are neaparat o singura cauza, motivele care pot provoca acest lucru putand fi diverse. Astfel, trebuie sa identifici mai intai sursa care a cauzat defectiunea! Apoi, trebuie sa stii ce ai de facut. Vorbim in randurile urmatoare despre cele mai comune cauze care provoaca oprirea motorului in mers!

Cum sa procedezi atunci cand ti se opreste motorul in mers – Cuprins:

Care sunt cauzele opririi motorului in mers?

Cauze oprire motor in mers
Cauze oprire motor in mers

Cea mai comuna cauza care duce la oprirea motorului in timpul mersului este reprezentata de supraincalzirea motorului. Acest lucru intervine atunci cand sistemul de racire al masinii nu mai functioneaza in mod corespunzator.

Astfel, sistemul nu mai poate mentine temperatura motorului in parametri optimi de functionare. Trebuie sa acordati o atentie sporita acestui aspect, supraincalzirea motorului putand provoca si alte probleme serioase, precum topirea pistoanelor masinii.

In topul defectiunilor care pot aparea la o masina se numara si nivelul scazut de ulei. In cazul in care nivelul de ulei scade sub o anumita limita, componentele masinii nu mai pot fi lubrifiate in mod corespunzator.

In acest fel se ajunge la o frecare a componentelor care la un moment poate provoca blocarea si chiar oprirea motorului.

Citeste si: Cum sa reduci consumul de combustibil cand circuli pe autostrada

Oprirea motorului in mers. Probleme destul de serioase pot aparea si in cazul lichidului de transmisie. In cazul in care nivelul acestuia scade sub limita optima, transmisia se supraincalzeste.

Daunele care pot fi provocate sunt destul de serioase, costurile de reparatie urmand sa nu fie deloc prea mici. Asadar, recomandarea specialistilor este sa verifici in mod regulat nivelul lichidului de transmisie.

Nici problemele electrice nu sunt foarte rare, si acestea putand provoca oprirea motorului in timpul mersului. In acest caz vei putea observa destul de usor acest lucru, un martor urmand sa se aprinda in bord si sa anunte eroarea. Nu neglija insa aceasta problema, recomandarea fiind de a verifica cat de curand problema aparuta in cadrul unui service auto.

Cum sa procedezi la oprirea motorului in mers

Oprirea motorului in mers
Oprirea motorului in mers

In primul si primul rand, nu te panica, acest lucru nu va rezolva nimic! Apoi, porneste semnalizarea masinii si incearca sa te indrepti catre marginea drumului. Bineinteles, nu uita sa pornesti si avariile atunci cand ajungi pe marginea drumului!

Este recomandat insa sa eviti sa faci acest lucru atunci cand esti oprit in mijlocul drumului. Nu uita de triunghiul reflectorizant, in special daca situatia se petrece in timpul noptii.

Citeste si: Inlocuire antigel. Cum sa iti dai seama ca trebuie sa schimbi lichidul de racire

Acesta trebuie amplasat la cel putin 20 – 30 de metri in spatele masinii pentru ca ceilalti soferi sa te poata vedea din timp.

In cazul in care masina nu vrea sa porneasca sub nicio forma, iti poti indrepta atentia catre o firma de tractari auto. In orice caz, masina nu trebuie sa ramana blocata pe marginea drumului pentru foarte mult timp!