Cum sa salvezi plantele uscate. Iata ce poti sa faci pentru a iti readuce la viata plantele uscate din ghiveci si care sunt cele mai bune metode pentru a face acest lucru. Nu te gandi ca o sa rezolvi totul cu o cantitate mare de apa!
Cand mai poti salva plantele uscate?
Cum sa salvezi plantele uscate? Acesta este o intrebare foarte buna, asa ca o sa iti spunem care sunt exact plantele pe care le mai poti salva.
In primul rand, ar trebuie sa stii lipsa de apa poate dauna plantelor mai ales in perioada de vegetatie. Asadar, mare atentie cand plantele incep sa se usuce.
De asemenea, ar mai trebui sa stii ca plantele uscate mai pot fi salvate doar in cazul in care lipsa de apa nu a afectat foarte mult radacinile. Daca acest lucru s-a intamplat, avem o veste proasta pentru tine: plantele nu mai pot fi readuse la viata.
De regula, plantele care sunt afectate de lipsa de apa incep sa aiba probleme la frunzele mai batrane, iar apoi si cele tinere sunt afectate. Frunzele se fac galbene inainte sa se usuce si se rup singure.
Cum sa salvezi plantele uscate din ghiveci
De obicei, suntem tentati sa punem o cantitate mare de apa plantelor uscate, insa trebuie sa retii faptul ca o cantitate prea mare de umezeala poate stresa planta si radacinile pot fi afectate. Primul pas este sa pui o cantitate mica de apa!
Dupa aceea, uda foarte bine planta o data pe saptamana, mai ales in sezonul de vegetatie. Astfel, ii acorzi timp pentru a se odihni si a respira inainte de a o uda din nou.
Citeste si: Cum sa cureti ghivecele de flori si de ce este important
In acelasi timp, plantele uscate au nevoie si de fertilizator, insa si acesta trebuie utilizat cu grija. Iti recomandam sa folosesti un fertilizator organic, mai putin puternic. De asemenea, ar trebui sa optezi pentru un ingrasamant cu eliberare treptata.
Folosirea ingrasamantului este asemanatoare cu udatul, daca vei folosi o cantitate prea mare vei face mai mult rau. Tine minte ca plantele fertilizate in exces au nevoie de si mai multa apa, asa ca nu este cazul.
Cum sa salvezi plantele uscate. Dupa ce ai udat planta si ai fertilizat-o, ar trebui sa mai faci si o mulcire a solului. Adauga un strat de 8-10 cm de mulci pentru a te asigura ca pamantul va ramane umed si va hrani radacinile.
In cazul in care sunt buruieni in ghiveci, ar trebui sa le scoti, pentru ca acestea iau umezeala si nutrienti din pamantul plantei.
Citeste si: Cum sa faci dezinfectarea solului din solarii sau sere
O sa iti mai spunem un mic secret! Daca plantele au capatat o culoare maronie, iti sugeram sa le tai, astfel incat sa mai ramana o inaltime de aproximativ 5 cm. Cu putin noroc, o sa observi cum planta incepe sa renasca.
Totusi, daca temperatura este inca mare, nu trebuie sa o tai pentru ca partile uscate o sa protejeze planta de caldura si lumina soarelui.
La final, iti mai spunem ca ar trebui sa mai ai grija si la boli ori daunatori. Plantele stresate din cauza lipsei de apa sunt mai sensibile si pot fi infestate rapid!