Cum sa cureti corect frunzele plantelor de ghiveci si de ce este important
Cum sa cureti corect frunzele plantelor de ghiveci si de ce este important

Cum sa cureti corect frunzele plantelor de ghiveci si de ce este important


Cum sa cureti corect frunzele plantelor de ghiveci, calea ce le asigura sanatate si viata indelungata. Afla de ce este nevoie sa indepartezi murdaria.

Cum sa cureti corect frunzele plantelor de ghiveci si de ce este important – Cuprins:

De ce este important sa cureti murdaria de pe frunze

Frunze prafuite
Frunze prafuite

Indiferent daca locuiesti intr-o zona cu poluare sau nu, periodic este nevoie ca frunzele plantelor de ghiveci sa fie curatate de murdarie. Vrei nu vrei, la o anumita perioada de timp vei observa ca planta si-a pierdut din stralucire si verdele frunzelor nu mai este ca cel pe care il stiai tu.

Trebuie sa intelegi ca nu este vorba doar de aspectul ei. Sanatatea plantei este si ea pusa in pericol daca nu este curatata la timp. Praful de pe frunze nu va face altceva decat sa nu o lase sa respire, iar daca este combinata si cu diversi poluanti din aer, vei observa ca si cantitatea de lumina ajunsa la planta va fi mult mai putina decat cand este vorba de frunze perfect curate. Acest aspect se va observa in frunze ce dau sa se ofileasca.

Practic, lipsa luminii va stopa din cantitatea de clorofila pe care frunzele ar putea sa o produca si, usor-usor, planta se va imbolnavi. Mai intai, vei observa ca frunzele incep sa se ofileasca, apoi ca nu mai creste si, intr-un final, planta s-ar putea ofili cu totul. Daca nu se intervine la timp, ea chiar ar putea muri.

Nu va fi nevoie de spalarea frunzelor daca vorbim de plante care sunt de exterior si sunt udate din abundenta, din cand in cand, de ploile rapide de vara.

In oricare situatie vorbim, indiferent ca se face referire de plante de exterior sau de interior, frunzele trebuie spalate de doua ori pe luna.

Cum sa cureti corect frunzele plantelor

Cum sa cureti frunzele plantelor
Cum sa cureti frunzele plantelor

Inainte de a te apuca de curatat este nevoie sa inspectezi planta. Daca observi ca are frunze ofilite sau parti bolnave nu astepta nicio clipa si indeparteaza-le cat mai repede posibil.

Informeaza-te riguros despre plantele de ghiveci pe care le detii. Unele nu suporta apa pe frunze si o eventuala imbaiere le-ar putea aduce moartea. Printre acestea se numara si cactusii si plantele suculente. Acestea trebuie curatate fara apa.

Pentru spalarea frunzelor ai nevoie de apa din abundenta. Cea mai usoara metoda ar fi sa pui ghiveciul  sub dus si sa cureti cu mare grija foile. Daca timpul permite, este indicat sa speli fiecare frunza in parte, mai ales daca vorbim de o planta care are doar cateva foi.

Apa trebuie sa imite o ploaie usoara. Nu trebuie sa raneasca si nici nu trebuie sa fie prea rece. S-ar putea instala socul si se la faci mai mult rau decat bine.

La fel de bine poti folosi si un furtun. Dar si in acest caz trebuie sa te asiguri ca apa nu tasneste cu putere si raneste. Ai grija si sa nu fie prea rece.

Curatarea frunzelor cu pulverizator
Curatarea frunzelor cu pulverizator

O alta metoda pe care o poti folosi este cu ajutorul unui pulverizator. Daca este o planta extrem de murdara, poti amesteca un litru de apa cu 1-2 picaturi de gel de dus sau detergent de vase. Spala delicat frunzele si apoi clateste-le cu apa din belsug.

Daca vei folosi metoda prezentata anterior, este indicat sa acoperi pamantul ghiveciului. Nu trebuie sa patrunde solutia la radacina pentru ca ii va face rau. Daca ti se pare greu, poti sa pui ghiveciul intr-o parte (oblic) si sa-l speli usor astfel incat sa nu ajunga in pamant nici macar o picatura. Cand este complet curat, ghiveciul se poate ridica in pozitia fireasca.

Citeste si: Cum sa revitalizezi plantele de apartament care nu mai cresc. Sfaturi utile

Spalarea cu apa din abundenta nu este indicata in cazul plantelor cu frunze care prezinta pe suprafata lor perisori fini. La fel se intampla si cu frunzele incretite (este vorba de cele care au un astfel de aspect in mod natural).

In astfel de cazuri va trebui sa stergi fiecare frunza in parte cu un burete inmuiat in putina apa. Ai grija sa executi miscari usoare care sa nu rupa frunzele.  Daca sunt foarte murdare, poti folosi si un strop de detergent sau, la fel de bine, ulei de masline.

Ingrijirea plantelor
Ingrijirea plantelor

In cazul in care alegi alegi ultima varianta, reteta pentru crearea solutie de curatare este simpla. Amesteca trei linguri de ulei de masline cu putina apa calduta.

Pune solutia obtinuta intr-un recipient cu pulverizator. Nu iti ramane decat sa te incarci cu rabdare si sa stropesti fiecare frunza . Apoi sterge-le cu o carpa moale si uscata din bumbac. Vor ramane stralucitoare si vor putea respira in voie.

In cazul in care plantele de ghiveci sunt unele foarte firave, este evident ca nu lei vei putea spala sub jet de apa sau folosind celelalte metode prezentate anterior.

In astfel de cazuri, va trebuie sa iei baza plantei si sa introduci coroana intr-o galeata cu apa calduta. Agita usor pentru ca frunzele sa se curete mai bine. Metoda va dura extrem de putin si planta de apartament isi va recapata imediat prospetimea.