Folie pentru solar. Cum sa alegi folia pentru solar. Afla ce proprietati trebuie sa aiba folia atunci cand construiest un solar si de ce este atat de importanta pentru cultura ta. Nu de alta, dar o afacere cu legume trebuie sa iti aduca profituri, nu probleme!
Tipuri de folie pentru solar
In cazul in care nu stiai, exista mai multe tipuri de folie pe care le poti folosi la un solar, iar grosimea acestora variaza de la 100 pana la 200 de microni.
Foliile cu grosimi de 150 pana la 200 de microni sunt folosite pentru solariile permanente. Pentru conditiile climatice din tara noastra, folia de 200 de microni este optima.
Citeste si: Germinatia semintelor de legume. Cum sa le testezi inainte de plantare?
Folie pentru solar. Desigur, durata de viata a foliei este limitata din cauza procesului de degradare cauzat de razele solare si caldura.
Insa, atunci cand vorbim despre o folie de polietilena multistratificata, lucrurile stau altfel si garantia produsului este de minimum 4 ani. Conform producatorilor, aceasta poate rezista minimum 6-7 ani.
Totodata, folia trebuie sa reduca si pierderile de caldura pe timpul noptii sau sa reduca cresterea temperaturii in timpul zilei. Imbunatatirea trecerii luminii ultraviolete este si iarasi un aspect foarte important.
Cum sa alegi folia pentru solar, daca incepi o afacere cu legume
Folie pentru solar. Inainte de a te apuca sa cauti, este important sa stii ca folia pe care o alegi trebuie sa reziste la razele soarelui.
Astfel, producatorii ofera garantii, asa ca asigura-te ca alegi o folie cu garantie cat mai mare, pentru ca asta inseamna un material de calitate. Cand cumperi folia, verifica sa fie tratata si cu un aditiv de stabilizare UV.
Citeste si: Ingrasamant organic din balegar. Cum sa il folosesti in mod corect, in gradina ta
Al doilea aspect este ca folia solarului trebuie sa blocheze cat mai mult posibil pierderea de caldura care s-a acumulat in timpul zilei.
Mai ales in cazul in care vrei sa incepi o afacere, iar asta inseamna obtinerea de culturi extratimpurii. Aceasta efect termic al foliei se obtine cu un aditiv cunoscut ca IR.
Folie pentru solar. Pentru a intelege cum functioneaza, o sa iti explicam mai in detaliu. Pe timpul zilei, se acumuleaza caldura, insa aditivii IR de termicitate vor reflecta o parte importanta din radiatia de caldura pe timpul noptii.
Astfel, se retine mai multa caldura in solarii, care in mod normal s-ar degaja in atmosfera.
Folia trebuie sa fie si transparenta la razele luminoase din zona fotosintezanta activa sau PAR (Photosynthetically active range).
Citeste si: Solutii anti-inghet pomi fructiferi. Cum sa ii protejezi de ger
Nu uita ca plantele au nevoie de lumina, asa ca tine cont si de faptul ca pe suprafata foliei se va aduna praf sau murdarie, iar transparenta se va reduce.
Folie pentru solar. Cel mai important aspect este ca folia de acoperire trebuie sa reziste si la variatiile de temperatura.
Folia se dilata pe timpul zilei, atunci cand este cald, si se contracta cand temperaturile scad pe timpul noptii. Vorbim despre elasticitatea acesteia, iar aditivul care ajuta folia sa reziste se numeste EVA (etil-vinil-acetat).
Nu uita ca folia poate sa te ajute si impotriva daunatorilor. Thripsul sau musculita alba pot fi inlaturate, pentru ca folia poate avea un efect antivirus si blocheaza intrarea luminii din spectrul UV-apropiat.
Si aditivii anti-condens sau anti-picurare sunt importanti. Acestia ajuta la formearea unei pelicule pe suprafata foliei, care va permite scurgerea apei pe peretii laterali ai solariilor.
O sa iti mai spunem de proprietatile anti-praf ale foliei, care previn depunerile de praf pe suprafata exterioara sau anti-ceaca, care previn formarea cetii la interior.
Difuzia luminii din zona PAR poate fi completata cu schimbarea directiei razelor de lumina, pentru ca aceasta sa ajunga la plante din toate directiile.