Sfaturi condus cutie automata zapada
Cum sa conduci pe zapada o masina care are cutie automata. Cele mai utile sfaturi!

Cum sa conduci pe zapada o masina care are cutie automata. Cele mai utile sfaturi!


Pentru ca din ce in ce mai putini producatori de masini ofera cutii de viteze manuale, ar fi bine sa stii cum sa conduci pe timp de iarna un automobil care are o cutie de viteze automata. Iata cele mai bune sfaturi!

Cum sa conduci pe zapada o masina care are cutie automata. Cele mai utile sfaturi! – Cuprins:

Cum sa actionezi frana de motor la o cutie automata

Pentru ca multi soferi se lovesc de acest lucru si am primit deja intrebari pe aceasta tema, ar trebui sa stii si tu cum sa actionezi frana de motor pentru un automobil care are o cutie de viteze automata.

In primul rand, exista doua moduri, pentru ca masinile moderne care ofera transmisie automata difera in functie de model. Asadar, vei aplica frana de motor in functie de tipul automobilului pe care il conduci.

Padele volan cutie automata
Padele volan cutie automata

Daca masina ta are padele in spatele volanului, lucrurile sunt foarte simple. Atunci cand vrei sa actionezi frana de motor, pur si simplu actioneze padela cu semnul minus, pentru ca aceasta va selecta treapta inferioara. Astfel, masina va incetini si in caz ca circuli pe un carosabil acoperit de zapada sau polei, vei fi in deplina siguranta.

Cutie viteze automata
Cutie viteze automata

In cazul in care masina ta nu are acele padele in spatele volanului, atunci trebuie sa arunci o privire mai atenta la schimbatorul de viteze. O sa vezi acolo semnele plus si minus, asa ca trebuie doar sa selectezi acel mod semiautomat si sa muti schimbatorul in pozitia pentru semnul minus. In acest fel, vei selecta treapta inferioara si vei actiona frana de motor.

Cum sa conduci pe zapada o masina echipata cu o cutie de viteze automata

Drum acoperit de zapada
Drum acoperit de zapada

Primul lucru de care sa tii cont atunci cand te urci la volanul unei masini echipate cu o transmisie automata, este sa nu apesi pedala de acceleratie foarte puternic. Acest lucru poate cauza un derapaj, asa ca sigur nu vrei acest lucru. Totodata, nu apasa brusc nici pedala de frana, pentru ca se va intampla acelasi lucru.

Atunci cand conducem pe zapada, expertii recomanda selectarea unei trepte superioare pentru a mentine controlul asupra masinii. Daca pe o masina cu o transmisie manuala este foarte usor, pe un automobil cu o cutie de viteze automata va trebui sa selectezi treapta de viteza superioara utilizand aceeasi metoda ca la frana de motor. Foloseste-te de padele sau de modul semiautomat al cutiei de viteze pentru a selecta treptele superioare de viteza.

Atunci cand incerci sa urci o rampa, foloseste-te de inertie pentru ca o sa fie dificil daca masina se va opri in mijlocul drumului. Cand ai ajuns aproape de varful rampei, ar fi bine sa reduci viteza si sa cobori panta cu grija.

Masinile moderne, ofera mai multe moduri de condus, printre care si unul special creat pentru drumurile acoperite de zapada. Selecteaza acel mod „snow” si vei vedea ce diferenta poate face. Sistemele electronice vor avea grija de tine, asa ca sansele de a derapa se reduc considerabil.

Nu mai spunem ca este absolut obligatoriu sa ai masina echipata cu anvelope de iarna! Ia in considerarea si montarea unor lanturi antiderapante, in cazul in care drumurile sunt acoperite de un strat de zapada destul de gros.

Expertii recomanda si testarea carosabilului, atunci cand nu exista masini in jurul tau. Actioneaza frana puternic, pentru a vedea care este nivelul de aderenta, iar daca sistemul ABS intra in functiune te sfatuim sa ai mare grija pentru ca exista gheata sub acel strat de zapada.

Afla si cum sa-ti pregatesti masina pentru iarna sau cum sa dezgheti rapid masina pe timp de iarna!