5 greseli de evitat in cultivarea tomatelor. Cum sa faci totul ca la carte
5 greseli de evitat in cultivarea tomatelor. Cum sa faci totul ca la carte

5 greseli de evitat in cultivarea tomatelor. Cum sa faci totul ca la carte


5 greseli de evitat in cultivarea tomatelor. Afla ce nu ar trebui sa faci pentru a obtine o recolta bogata de rosii, dar si cum sa faci totul ca la carte. Ce sfaturi ne dau expertii si ce ar trebui sa faci daca vrei sa cultivi rosii, iata ce trebuie sa stii!

5 greseli de evitat in cultivarea tomatelor. Cum sa faci totul ca la carte – Cuprins:

5 greseli de evitat in cultivarea tomatelor. Cum sa faci totul ca un expert

5 greseli de evitat in cultivarea tomatelor
5 greseli de evitat in cultivarea tomatelor

5 greseli de evitat in cultivarea tomatelor. Daca si tu ti-ai propus sa cultivi rosii la tine in gradina, atunci trebuie neaparat sa stii cum sa procedezi si care sunt pasii pe care sa ii urmezi.

In primul rand, trebuie sa stii ca perioada de plantare este foarte importanta. Daca le plantezi prea devreme, atunci rasadurile de rosii pot fi afectate de inghet sau de temperaturile scazute, iar plantele vor creste mult mai greu sau vor muri.

Pe de alta parte, daca le plantezi prea tarziu nu te vei putea bucura de roadele muncii tale si este posibil ca acestea sa nu se coaca pana cand temperaturile incep sa scada din nou.

Tocmai de aceea, trebuie sa stii ca rasadurile de rosii se planteaza in gradina in perioada 25 aprilie – 15 mai, iar pentru ca acestea sa se dezvolte in mod corect temperatura solului trebuie sa fie de peste 12 grade Celsius. In solar neincalzit, rasadurile de rosii se planteaza in perioada 25 martie – 10 aprilie, mai devreme deoarece vorbim despre un spatiu protejat.

Distantele de plantare sunt iarasi foarte importante, deoarece rasadurile au nevoie de lumina, dar in acelasi timp aerul trebuie sa circule printre plante. Astfel, eviti aparitia bolilor fungice care pot afecta recolta.

Distante plantere rasad rosii
Distante plantere rasad rosii

Rasadurile de rosii se planteaza la o distanta de 30-40 de centimetri intre plantele aflate pe acelasi rand, iar distanta dintre randuri trebuie sa fie de 70-80 cm. Inainte de plantare, rasadurile trebuie udate foarte bine, asa ca mare atentie la acest aspect! Nu uita sa le uzi si dupa ce le-ai plantat!

Un alt aspect foarte important atunci cand cultivi tomate este copilirea acestora. Mai exact, trebuie sa inlaturi lastarii tineri care cresc la baza tulpinelor sau la baza frunzelor principale. Acesti copili sau lastari folosesc seva plantelor si astfel va scadea productia de fructe.

Copilirea tomatelor se face atunci cand acei lastari au o lungime de 2-3 cm, asa ca trebuie sa inspectezi plantele in mod frecvent si sa nu ii lasi sa creasca mai mult de 5 centimetri deoarece vor folosi prea multa seva necesara pentru dezvoltarea fructelor.

Taierea lastarilor se face folosind o foarfeca sau pur si simplu ii poti taia cu ajutorul unghiei. Operatiunea se face cel putin o data pe saptamana pentru a te asigura ca ii indepartezi imediat dupa ce apar.

Ideal ar fi sa faci aceasta operatiune dimineata, dupa ce roua s-a uscat. Dupa copilire, va fi necesar sa aplici si un tratament cu un fungicid pentru a mentine plantele sanatoase. O alternativa este sa presari pudra de cenusa sau carbune pisat in locurile unde ai taiat lastarii pentru a cicatriza ranile.

Udarea tomatelor
Udarea tomatelor

Pentru o recolta bogata de fructe, tomatele au nevoie si de apa. Asadar, o alta greseala este ca plantele primesc prea putina apa, mai ales in lunile calduroase de vara. Totusi, nu exagera cu cantitatea de apa, deoarece poti afecta radacinile si acestea nu o sa se mai oxigeneze, iar plantele se pot ofili.

Ideal este sa uzi rosiile atunci cand pamantul este uscat, iar de regula plantele trebuie udate o data sau de doua ori pe saptamana, in functie de conditiile climatice si de tipul pamantului.

Citeste si: Stimulent natural pentru rosii. Cum sa cresti productia de tomate

Spre sfarsitul sezonului poti reduce frecventa udarilor, iar expertii spun ca astfel poti obtine fructe mai dulci. Este recomandat sa inspectezi plantele si sa te asiguri ca acestea raman hidratate, daca vrei sa se dezvolte sanatos.

O ultima greseala pe care trebuie sa o eviti este legata de fertilizare. Tomatele pot avea deficiente de calciu, iar astfel fructele vor incepe sa se brunifice. Prea mult azot duce la dezvoltarea frunzelor, insa nu si a fructelor.

Expertii ne sfatuiesc sa folosim un ingrasamant de tip NPK, adica unul care contine azot, fosfor si potasiu. Azotul va ajuta plantele sa isi dezvolte frunzele si tulpinile, in timp ce fosforul ajuta la fructificare si la inflorire. Potasiul va mentine sanatatea radacinilor si le va ajuta sa se dezvolte.