Cum sa vopsesti suprafetele ruginite, in mod corect
Cum sa vopsesti suprafetele ruginite, in mod corect

Cum sa vopsesti suprafetele ruginite, in mod corect


Cum sa vopsesti suprafetele ruginite. In cazul in care ai intampinat si tu aceasta problema, o sa iti aratam ce trebuie sa faci exact. Cum ar trebui sa procedezi si de ce este nevoie de o curatare inainte de a aplica vopseaua.

Cum sa vopsesti suprafetele ruginite, in mod corect – Cuprins:

Cum sa cureti suprafetele ruginite

Cum sa vopsesti suprafetele ruginite
Cum sa vopsesti suprafetele ruginite

Cum sa vopsesti suprafetele ruginite. Metalul este un material usor de intretinut, insa cea mai mare problema care apare este rugina. Desigur, rugina nu apare imediat insa dupa o perioada, metalul va oxida atunci cand este expus la aer si umezeala.

Este foarte simplu sa observi oxidarea fierului si otelului, deoarece vei vedea acele urme rosii  si tendinta de a se transforma intr-un praf sau in acei fulgi de rugina.

Citeste si: Rugina de pe cada. Cum sa cureti acele urme fara sa distrugi smaltul

In cazul in care metalul este acoperit de vopsea, atunci vor aparea acele bule sub vopsea, care vor eroda metalul pana ce il vor gauri. Daca ai observat urme de rugina la suprafetele metalice din gradina sau din casa ta, atunci ar trebui sa actionezi foarte repede.

Desigur, operatiunea nu este chiar asa de simpla, pentru ca inainte sa vopsesti suprafetele, mai este cate ceva de facut. Inainte de toate, nu uita sa folosesti o masca de protectie si ochelari de protectie, pentru a tine particulele metalice departe de corpul tau.

Perie sarma de curatare a ruginei
Perie sarma de curatare a ruginei

Cum sa vopsesti suprafetele ruginite. Urmatorul pas este sa evaluezi daunele si conditiile in care se afla suprafata afectata. Daca vorbim despre suprafetele metalice din exterior, atunci o sa fie nevoie sa aplici metode diferite, fata de suprafetele aflate la interior.

Si vopseaua este diferita, asa ca mare atentie la locul in care faci reparatiile. O vopsea nu se va aplica direct, pentru ca vei avea nevoie si de un grund, ca baza.

Citeste si: Rugina la masina. Cum sa previi aparitia acesteia de la sarea de pe sosele

Atunci cand ai identificat suprafata afectata, trebuie sa o cureti foarte bine de mizerie, praf sau panze de paianjen. Desigur, nu uita nici de niste bucati de ziare sau hartie pe care sa le pui sub aceasta suprafata, pentru a nu murdari.

Rugina care afecteaza suprafata trebuie curatata foarte bine inainte de aplicarea vopselei. Drept urmare, iti recomandam sa folosesti o bormasina cu o perie de sarma pentru a curata foarte bine suprafata. Cu ajutorul acesteia, poti indeparta vopseaua si rugina.

Curatare rugina
Curatare rugina

Cum sa vopsesti suprafetele ruginite. Daca nu ai loc sa folosesti o astfel de perie, atunci foloseste un smirghel, pentru a face aceeasi operatiune. Bineinteles, vopseaua va trebui indepartanta folosind un decapant, adica o solutie speciala care descompune structura tridimensionala a vopselei.

Dupa ce ai curatat foarte bine suprafata afectata si nu mai sunt urme de rugina, curata suprafata cu un solvent de uz tehnic, pentru a te asigura ca ai indepartat si degresat orice urma lasate.

Cum sa vopsesti suprafetele ruginite. Urmeaza acesti pasi

Cum sa vopsesti un gard ruginit
Cum sa vopsesti un gard ruginit

Cum sa vopsesti suprafetele ruginite. Urmatorul pas este sa aplici un strat de grund, insa asigura-te ca acoperi orice suprafata. Nu uita ca daca nu acoperi totul, rugina poate aparea la scurt timp, deoarece metalul este expusla aer si umezeala.

Citeste si: Cum sa cureti petele de rugina de pe un robinet cromat

La final, dupa ce stratul de grund s-a uscat, va trebui sa aplici cateva straturi de vopsea.

Lasa fiecare strat sa se usuce, inainte de a trece la urmatorul. Fa acest lucru pana cand ai acoperit toata suprafata cu un strat uniform de vopsea.

Iti mai dam un sigur sfat: dupa ce ai curatat suprafata afectata, vopseste suprafata imediat. Chiar si 24 de ore sunt de ajuns pentru ca metalul sa oxideze din nou, asa ca actioneaza repede.