Cum sa cureti rugina de pe obiectele metalice. Sfaturi utile
Cum sa cureti rugina de pe obiectele metalice. Sfaturi utile

Cum sa cureti rugina de pe obiectele metalice. Sfaturi utile


Cum sa cureti rugina de pe obiectele metalice. Afla care sunt cele mai bune solutii pe care le poti folosi si ce ar trebui sa faci pentru a impiedica aparitia ruginii pe viitor. Iata ce trebuie sa stii si tu!

Cum sa cureti rugina de pe obiectele metalice. Sfaturi utile – Cuprins:

Rugina. Cum apare si cum sa previi acest lucru

Unelte ruginite
Unelte ruginite

In cazul in care nu stiai, uneltele din fier sau otel pot fi afectate de acest tip de coroziune. Este important de stiut ca toate metalele oxideaza atunci cand au contact cu oxigenul si apa, insa spre deosebire de cupru, zinc sau aluminiu, fierul este singurul care rugineste.

Rugina reprezinta o reactie chimica ce are loc la nivel molecular si care se formeaza in urma reactiei dintre fier, oxigen sau apa. Atunci cand fierul intra in contact cu apa se va forma rugina alba sau hidroxidul de fier insa prin oxidare aceasta rugina poate capata culoarea bruna. Totusi, rugina neagra este o forma mai stabila a oxidului de fier si indepartarea acestea este o operatiune destul de dificila.

Tocmai de aceea, obiectele din fier au nevoie de un strat de protectie pentru a preveni contactul cu oxigenul si apa. Poti folosi un lac de protectie, ulei sau o solutie speciala precum lubrifiantii industriali.

Desigur, uneltele trebuie depozitate intr-un loc uscat, astfel incat rugina sa nu apara din nou. Tocmai de aceea, te sfatuim sa ai grija de unelte pe perioada sezonului rece si sa le feresti de umezeala.

Cum sa cureti rugina de pe suprafetele metalice

Cum sa cureti rugina
Cum sa cureti rugina

Cea mai buna metoda pentru a scapa de rugina si a o indeparta de pe obiectele metalice este folosirea arhicunoscutului WD-40, un lubrifiant multifunctional ce poate fi folosit cu succes in casa, in gradina sau pentru a rezolva diverse lucruri la masina ta.

Inainte de a folosi acest spray, va fi nevoie sa cureti suprafata afectata de murdarie sau grasime folosind apa calda si un strop de detergent pentru vase. Daca este vorba de o suprafata afectat destul de serios de rugina, foloseste o perie de sarma sau un smirghel. Inainte de a aplica acest spray va fi nevoie sa stergi bine suprafata pentru a nu fi uda, iar apoi sa aplici WD-40.

Desi pare greu de crezut, otetul te poate ajuta sa cureti cu succes uneltele ruginite sau suprafetele afectate de rugina. Este o metoda foarte ieftina, pentru ca vorbim despre un ingredient accesibil.

Cutit curatat de rugina
Cutit curatat de rugina

Daca este vorba de chei sau de uneltele de gradina, te sfatuim sa pui otet intr-un recipient destul de mare in care acestea sa incapa. Nu uita ca partile metalice ale uneltelor trebuie acoperite in totalitate de otet, asa ca o sa ai nevoie de cativa litri.

Lasa otetul sa actioneze timp de cateva ore sau pana a doua zi, iar apoi clateste uneltele cu apa cald si lasa-le la uscat inainte sa le depozitezi. Trebuie sa mentionam faptul ca otetul nu va reda stralucirea metalului, insa va indeparta cu succes rugina.

Citeste si: Cum sa cureti petele de rugina de pe un robinet cromat

Motorina este o alta solutie care ajuta la eliminarea ruginii. Metoda este asemanatoare cu cea in care folosesti otet, trebuie sa scufunzi uneltele intr-un recipient cu motorina si sa le lasi acolo timp de 24 de ore. A doua zi, acestea trebuie frecate cu o perie cu sarma, iar apoi sterse folosind o carpa de bumbac.

Pare greu de crezut, insa Coca-Cola este un aliat de nadejde impotriva ruginii. De fapt, toate bauturile de tip cola sunt folositoare pentru a indeparta si a curata rugina, asa ca tot ce trebuie sa faci este sa le scufunzi intr-un suc carbogazos timp de 24 de ore, iar a doua zi sa freci uneltele foarte bine folosind o perie de sarma. Clateste foarte bine la final folosind apa calda si sterge-le foarte bine.