Cum sa te protejezi de canicula. Efecte asupra sanatatii
Cum sa te protejezi de canicula. Efecte asupra sanatatii

Cum sa te protejezi de canicula. Efecte asupra sanatatii


Cum sa te protejezi de canicula in functie de varsta sau activitatea pe care o desfasori, mai ales daca lucrezi afara. Care sunt problemele de sanatate cu care te poti confrunta din cauza temperaturilor foarte mari si ce masuri urgente trebuie luate?

Cum sa te protejezi de canicula in functie de varsta

Cum sa te protejezi de canicula
Cum sa te protejezi de canicula

Cum sa te protejezi de canicula, mai ales in perioadele cu avertizari meteo de cod galben, portocaliu sau chiar rosu de temperaturi foarte ridicate, poate impune probleme oricarei persoane. Dar, daca esti precaut si respecti recomadarile specialistilor, vei trece cu bine peste momentele din vara mai putin placute.

Organismul, oricat de sanatos ar fi, are de suferit in zilele foarte calduroase. De aceea, este bine sa tii cont de recomandarile generale care te vor ajuta sa-ti pastrezi sanatatea. Cele mai vulnerabile persoane sunt cele in varsta, copiii si persoanele cu boli cronice.

Iata principalele recomandari:

Deplasarile trebuie sa le faci in primele ore ale diminetii sau seara, pe cat posibil prin zone umbrite, alternand deplasarea cu repausul, in spatii dotate cu aer conditionat.

Evita aglomeratia, expunerea la soare, efortul fizic intens intre orele 11:00-18:00. Poarta haine lejere, subtiri, deschise la culoare -palarii si ochelari de soare. Bea 1.5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apa, sucuri naturale din fructe si ceaiuri caldute.

Mananca fructe si legume sau iaurt. Evita mancarurile grele, pline de grasimi. Alege-le pe cele cu valoare calorica mica.

Evita bauturile ce contin cofeina sau zahar in cantitate mare. Evita alimentele cu continut sporit de grasimi, in special de origine animala. Nu consuma alcool. Alcoolul te deshidrateaza si te transforma intr-o potentiala victima a caniculei.

Daca ai in familie persoane in varsta, este bine sa te interesezi zilnic de sanatatea lor si sa ii aprovizionezi cu tot ce au nevoie pentru a evita sa iasa afara, in caldura. Nu lasa copiii si animalele de companie singuri/singure in autoturisme nici daca este vorba de cateva minute. Este foarte periculos, asa ca ia in considerare sfaturile despre cum sa te protejezi de canicula.

Citeste si: Cum sa te racoresti pe timp de vara. Foloseste aceste metode demonstrate

Cere sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferinta manifestat de tine sau de oricare membru al familie, inclusiv copii. Este posibil sa fii victima caniculei si, in acest caz, este bine sa fie administrat tratament specific pe care doar un medic ti-l poate recomanda.

Persoanele cu boli cronice trebuie sa continue tratamentul prescris de medicul curant. Indicat ca in perioadele cu canicula, persoanele cu boli cronice sa consulte din nou medicul, in vederea adaptarii schemei de tratament la conditiile existente.

Pentru ameliorarea conditiilor la locul de munca se va reduce intensitatea si ritmul activitatilor fizice. Se va alterna efortul dinamic cu cel static si alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus, in locuri umbrite ori ventilate corespunzator.

Aerul conditionat din locuinta, birou, etc trebuie reglat astfel incat temperatura sa fie cu doar 5 grade mai mica decat temperatura ambientala.

In cazul in care a fost emis COD ROSU DE CANICULA, toate cele mentionate mai sus trebuie respectate cu strictete.

Munca pe timp de canicula

Munca pe timp de canicula
Munca pe timp de canicula

Nu toata lumea lucreaza la birou, cu aer conditionat si ceai caldut pe masa. Cei care prin natura job-ului muncesc afara, trebuie sa stie ca angajatorii au obligatia de a lua masuri de ameliorare a conditiilor de munca. Asadar, e necesar sa stii cum sa te protejezi de canicula.

In perioadele cu temperaturi ridicate, angajatorii trebuie sa asigure urmatoarele masuri minimale:

A. Pentru ameliorarea conditiilor de munca:

  • reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice;
  • asigurarea ventilatiei la locurile de munca;
  • alternarea efortului dinamic cu cel static;
  • alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer.

B. Pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor:

  • asigurarea apei minerale adecvate, cate 2-4 litri/persoana/schimb;
  • asigurarea echipamentului individual de protectie;
  • asigurarea de dusuri.

Angajatorii care nu pot asigura conditiile prevazute mai sus, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, dupa caz, trebuie sa ia urmatoarele masuri:

  • reducerea duratei zilei de lucru;
  • esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: pana la ora 11.00 si dupa ora 17.00.

Probleme de sanatate ce apar din cauza caniculei

Cum sa te protejezi de canicula
Cum sa te protejezi de canicula

Cum sa te protejezi de canicula. Trebuie sa stii ca oricata grija ai avea de tine sau de cei dragi, este foarte posibil sa apara unele probleme de sanatate din cauza caniculei.

Printre cele mai frecvente este hipertermia. Semnele ca cineva ar putea suferi de hipertermie sunt:

  • transpiratie abundenta
  • oboseala
  • ameteli
  • dureri de cap
  • greata si varsaturi

Daca suspectezi ca cineva sufera de hipertermie este indicat sa actionezi imediat:

  • cere ajutorul medicilor daca simptomele sunt severe
  • ajuta victima sa se hidrateze. Sunt interzise bauturile alcoolice sau cafea. Este nevoie de apa.
  • ajuta persoana respectiva sa se racoreasca. Sunt recomandate dusurile reci. Daca acest lucru nu este posibl, este bine ca victima sa stea pentru o perioada intr-un spatiu unde functioneaza aer conditionat.

O alta problema de sanatate cu care te poti confrunta din cauza caldurii este si socul caloric. Acesta se instaleaza atunci cand organismul nu este capabil sa-si regleze temperatura. Corpul poate ajunge la temperatura de 40 de grade in mai putin de 15 minute. Socul caloric poate conduce la decesul persoanei.

Semnele instalarii socului caloric sunt:

  • temperatura foarte mare, de peste 40 de grade Celsius
  • pielea rosie si uscata
  • greata
  • confuzie
  • dureri de cap
  • pierderea cunostintei.

In caz de soc caloric este indicat sa ceri ajutor de la medici. Pana la sosirea lor, incearca sa racoresti victima prin metodele pe care le ai la indemana: dusuri reci, stropiri cu apa, comprese cu apa. Este esential sa stii cum sa te protejezi de canicula si sa aplici acesti pasi!

Nu oferi victimei nimic de baut, iar daca apar contracturi involuntare ale musculaturii (ca rezultat al socului termic), tot ce ai de facut este sa aperi victima de autolezari, dar fara a pune nici un obiect in gura.

Citeste si: Cum sa calmezi arsurile solare cu ingrediente 100% naturale. Cele mai simple si eficiente metode

Arsurile solare sunt cele mai frecvente probleme ce pot sa apara din cauza caniculei. Semnele sunt usor de recunoscut: piele rosie, dureroasa si foarte calda dupa expunerea la soare.

Ce este de facut:

  • evita sa te reexpui la soare
  • nu sparge veziculele formate
  • aplica comprese reci
  • aplica pe piele lotiuni hidratante (nu aplica uleiuri sau unguente)

In caz de reactii mai grave, cum ar fi febra sau durere severa, cere ajutorul medicului.

O alta problema care poata sa apara tot din cauza caniculei sunt eruptiile de caldura, acele pete aparute pe suprafata pielii (ca niste papule sau vezicule). Se formeaza din cauza transpiratiei excesive si apar la orice varsta, dar mai ales la copiii mici. De regula apar pe partea superioara a toracelui, pe gat, sub piept sau in plica cotului.

Ca sa ajuti organismul, tot ce ai de facut este sa asiguri un mediu racoros si uscat. Aplica pe zona cu iritatie pudra de talc. De regula, daca sunt indeplinite aceste conditii vor disparea fara a fi necesara vizita la medic.