Cum sa te expui corect la soare in functie de varsta
Cum sa te expui corect la soare in functie de varsta

Cum sa te expui corect la soare in functie de varsta pe care o ai


Cum sa te expui corect la soare in functie de varsta ca sa ai suficienta vitamina D in organism. Afla si cat de eficiente sunt cremele cu factor de protectie solara.

Cum sa te expui corect la soare in functie de varsta

Cum sa te expui corect la soare in functie de varsta pe care o ai
Cum sa te expui corect la soare in functie de varsta pe care o ai

Cum sa te expui corect la soare in functie de varsta. Expunerea la soare afecteaza in mod diferit organismul uman. Nu tine doar de pigment (cele mai sensibile fiind persoanele blonde cu ochi colorati- fototipul 1, iar cele mai rezistente fiind persoanele de culoare- fototipul 5), ci si de varsta si sex.

Copiii si adolescentii, au nevoie de cel mult 20 de minute de expunere la soare pentru a putea sintetiza eficient vitamina D (necesara in crestere). Expunerea la soare trebuie facuta numai dimineata, dar nu mai tarziu de ora 10.00.

In ceea ce priveste femeile, este bine de stiut ca necesarul expunerii la soare este mult diferit de cel al barbatilor. Acestea au nevoie sa stea la soare mult mai mult decat barbatii ca sa poata sintetiza vitamina D. Motivul tine de aparatul genital.

In timpul menstruatiei, femeile pierd o cantitate importanta de vitamina D, dar si saruri si minerale. Pentru a le inlocuit, au nevoie de expunere la soare prelungita, adica de 40 de minute zilnic.

Citeste si: Cum sa te protejezi de canicula. Efecte asupra sanatatii

Este exclus sa se faca acest lucru in intervalul cand radiatiile solare sunt la intensitate maxima. Expunerea corecta la soare, in cazul femeilor, se poate face incepand cu ora 06.00 pana la ora 10.00.

In ceea ce-i priveste pe barbati, acestia au nevoie de doar 10 minute de expunere la soare pentru a sintetiza eficient vitamina D. Situatia se schimba dramatic cand ajung la varsta a treia. Asadar, este necesar sa stii cum sa te expui corect la soare in functie de varsta pe care o ai.

Vitamina D, care se sintetizeaza in piele si care este esentiala pentru fixarea calciului in oase, nu mai este  influentata de soare, chiar daca expunerea la razele binefacatoare se face in mod corect.

Este necesar ca organismul sa fie ajutat cu suplimente de vitamine si minerale care sa contina si vitamina D. Acestea trebuie cumparate doar din farmacii, la recomandarea medicului.

Aplicarea cremelor cu factor de protectie solara

Crema protectie solara
Crema protectie solara

Exista cateva reguli importante de respectat atunci cand aplici creme cu factor de protectie solara. Acestea sunt mult mai eficiente daca aplicarea se face pe o piele care a fost curatata de celulele moarte, folosind produse exfoliante. Ingredintele active din aceste creme vor proteja mai eficient decat o vor face cu o piele normala. Ia in considerare si acest lucru deoarece trebuie sa stii cum sa te expui corect la soare in functie de varsta.

Pentru fata si gat este bine sa aplici cantitate moderata, adica atat cat incape intr-o lingurita. Pe restul corpului se aplica in mod generos pe toata suprafata pielii, fara a se face economie. Pentru rezultate bune, crema se aplica inainte de a te expune la soare. Daca te afli in concediu si urmeaza sa stai la plaja, este bine ca din doua in doua ore sa reaplici crema pe piele.

Acorda atentie maxima atunci cand cumperi produse cu factor de protectie solara. Este bine sa le cumperi doar din locuri sigure si sa citesti cu atentie eticheta. Produsul ales trebuie sa asigure protectie protectie pentru UVA cat si pentru UVB.

Eficienta cremelor cu factor de protectie solara

Cum sa te expui corect la soare in functie de varsta
Cum sa te expui corect la soare in functie de varsta

Trebuie sa stii ca nicio crema solara nu face minuni, in sensul sa te protejeze suta la suta, mai ales daca tu alegi sa te expui iresponsabil la soare in intervalul orar 11.00-16.00. Acest interval trebuie respectat, daca deja stii cum sa te expui corect la soare in functie de varsta.

Este perioada din zi cand radiatiile solare sunt la intensitate maxima, iar sansa sa dezvolti ulterior o forma de cancer de piele este sustinuta si de expunerea la soare in intervalul acesta. Mai predispusi sunt cei care in copilarie au stat la soare in intervalul de timp mentionat si care nu si-au protejat pielea cu haine lejere si/sau creme speciale.

Cat despre eficienta cremelor, parerile specialistilor sunt impartite si nu exista o voce unica, concludenta care sa ateste suta la suta faptul ca aplicarea de creme cu factor de protectie solara te apara de cancer. Rezultatele studiilor nu au oferit un raspuns clar.

Cum sa te expui corect la soare in functie de varsta. Se stie clar faptul ca radiatiile UV duc la scaderea imunitatii, conditie care ajuta la dezvoltarea cancerelor de piele si numai. Se pare ca produsele fotoprotectoare nu sunt suficiente in prevenirea scaderii imunitatii (imunosupresiei) induse de UV.

Citeste si: Cum sa calmezi arsurile solare cu ingrediente 100% naturale. Cele mai simple si eficiente metode

De aceea, ele trebuie utilizate ca o componenta a unei strategii protectoare care presupune evitarea expunerii la soare in intervalul de timp cand radiatiile solare sunt la intensitate maxima, adica in intervalul orar 11.00-16.00 si folosirea de haine lejere.

Studiile efectuate pe soareci au aratat ca aceste produse previn aparitia cancerelor fotoinduse. Nu la aceleasi concluzii s-a ajuns si in cazul oamenilor.

In timp ce unele studii au condus la ideea ca produsele fotoprotectoare au redus cazurile de cancere cutanate, altele au aratat o crestere a incidentei melanomului malign la persoanle care au utilizat astfel de creme.

In cazul studiilor care au demonstrat o crestere a numarului de cazuri de cancere, s-a ajuns la concluzia ca cei care au dezvoltat melanomul au folosit creme de protectie ineficiente (SPF mic si spectru ingust).

De stiut este si ca melanomul este una dintre formele de cancere de piele cu cea mai rapida evolutie intre toate formele de cancer cunoscute si apare ca o alunita cu forme neregulate.