Cum sa te comporti la interviurile de angajare. Ce sa NU spui niciodata
Cum sa te comporti la interviurile de angajare. Ce sa NU spui niciodata

Cum sa te comporti la interviurile de angajare. Ce sa NU spui niciodata


Interviul de angajare este un moment destul de stresant pentru noi toti, mai ales daca suntem la primul job. Totusi, daca stii ce sa faci si cum sa te comporti, nu ar trebui sa fie o problema atat de mare. Iata cum sa te comporti la interviurile de angajare si ce sa nu spui niciodata! Daca vei face aceste lucruri, vei obtine postul dorit!

Cum sa te pregatesti pentru un interviu de angajare

Pregatirea pentru un interviu de angajare
Pregatirea pentru un interviu de angajare

Pregatirea pentru un interviu de angajare este destul de importanta, pentru ca daca atitudinea ta este corespunzatoare, atunci o sa faci fata cu brio oricaror provocari.

Un lucru trebuie inteles de la bun inceput: este normal sa fii emotionat, asa ca nu iti face griji in legatura cu acest lucru! Trebuie doar sa gandesti pozitiv, nu te gandi ca o sa mearga totul prost, pentru ca nu e cazul!

Nu ar fi rau sa te pregatesti un pic pentru viitorul interviu, asa ca nu ar strica sa iei in calcul ce ar vrea sa stie angajatorul si sa pregatesti niste raspunsuri. Orice angajator cauta oameni increzatori, motivati, dar si optimisti, asa ca incearca sa iti pregatesti raspunsurile urmarind acele trei cuvinte cheie.

Un raspuns pregatit ii va arata viitorului angajator ca te-ai pregatit, iar tu vei fi cu un pas inaintea tuturor celor ce vor sa aplice pentru acelasi post.

Mai mult ca sigur, angajatorul te va intreba despre calitatile si defectele tale, pentru a-si da seama ce parere ai despre tine. Incearca sa te pui in valoare si demonstreaza ca esti cel mai bun!

Aspectul este deosebit de important, asa ca va fi nevoie sa te imbraci corespunzator! Imbraca-te ca si cum esti deja angajata la acea companie si incearca sa nu te machezi strident, nimanui nu ii place acest lucru! In cazul barbatilor, costumul si cravata reprezinta o alegere perfecta.

Limbajul corpului te poate da si el de gol. Arata ca esti o persoana increzatoare, sincera si ca nu ai nimic de ascuns. Fii relaxat si stai drept!

Cum sa te comporti in timpul interviului de angajare

Interviu de angajare
Interviu de angajare

Interviul de angajare va include multe intrebari, pentru ca cel responsabil va dori sa afle mai multe despre tine. Raspunsurile vor face diferenta si vor demonstra ca tu esti persoana potrivita pentru acel post.

Nu uita, poti adresa si tu intrebari pentru a iti arata interesul despre postul pe care il vrei. Va trebui sa iti pregatesti 5 intrebari si nu ar fi rau sa te pregatesti si tu pentru eventuale raspunsuri. Intreaba despre oportunitatile de dezvoltare, despre eventuale training-uri care vor avea loc atunci cand vei incepe treaba, despre strategii sau despre cum se va adapta compania la aceste vremuri. Vei arata ca ti-ai facut temele de acasa si ca esti bine pregatit!

Atunci cand decurge discutia, fii calm! Nimeni nu vrea un angajat care are probleme cu nervii, e recalcitrant sau care vorbeste fara sa fie intrebat! In general, este bine sa adopti acelasi ton pe care si angajatorul il are. Daca este prietenos si tu trebuie sa fii la fel, iar daca este formal si rezervat, nu ar strica sa adopti acelasi ton.

Cand interviul s-a sfarsit, exprima-ti inca o data interesul fata de postul pe care il doresti. Nu spuem sa fii fals, doar sa lasi de inteles ca ti-a placut compania si cum a decurs interviul si ca ai dori sa duci lucrurile mai departe. Multumeste pentru timpul si interesul acordat. A doua zi, nu ar fi rau sa trimiti un e-mail persoanei cu care ai discutat, in care sa ii spui ca discutia a fost extrem de interesanta. Nu inseamna sa fii disperat, doar o sa iti arati din nou politetea si il vei face sa se gandeasca din nou la interviul cu tine.

Ce sa nu spui niciodata la interviurile de angajare

Ce sa nu faci la interviul de angajare
Ce sa nu faci la interviul de angajare

Ei bine, o sa incepem cu cea mai proasta intrebare pe care o poti adresa angajatorului: „Cu ce va ocupati mai exact?”. Sub nicio forma, NU adresa intrebarea aceasta celor care iti acorda timpul pentru viitorul post. Acest lucru da dovada ca nu te-ai pregatit absolut deloc si ca locul tau sigur nu este acolo!

Evita sa vorbesti despre companiile unde ai mai lucrat sau sa aduci in discutie faptul ca fostii tai colegi si seful erau insuportabili si ca nu se putea discuta deloc cu ei. Nimeni nu vrea sa auda asta si persoanele care vorbesc de rau alti oameni, nu sunt chiar angajatii pe care companiile si-i doresc.

Atunci cand ti se adreseaza o intrebare la care nu stii raspunsul, evita sa dai raspunsul „nu stiu!”. Poti spune ca te vei documenta in legatura cu acest subiect si ca poti reveni pana la sfarsitul zilei cu un raspuns.

De asemenea, o intrebare despre concediu nu-si are locul la un interviu de angajare. In primul rand, nu esti angajat inca, iar in al doilea rand arata ca nu-ti sta capul la munca ci doar la distractie.

Complementele pentru angajator nu sunt potrivite la un interviu de angajare. Sa spui ca iti place rochia doamnei sau cravata celui care se ocupa de interviu. Nimeni nu vrea sa auda aceste mici linguseli.

Nu aduce vorba de boli de care suferi sau ce probleme ai avut in trecut. Esti la un interviu de angajare si nimeni nu ti-a cerut sa pui acest lucru in CV.

Un alt lucru este sa nu fortezi procesul de cunoastere dintre tine si angajator. In acel moment vorbiti doar de un post, iar daca interviul o sa fie un succes o sa ai timp sa vorbesti despre alte subiecte pe viitor.

Daca ai fost concediat de la fostul loc de munca, nu e o idee buna sa mentionezi acest lucru. Poti spune ca ai incheiat colaborarea si ca ai decis sa te orientezi catre o companie mai bine dezvoltata.

Nu arata ca angajatorul are nevoie de tine. Lasa sa se inteleaga faptul ca i-ai putea ajuta destul de bine pentru a se dezvolta. Angajatorul trebuie sa aiba controlul in timpul interviului asa ca lasa impresia ca esti un om care poate lucra in echipa.

Afla si cum sa scrii o cerere de demisie daca vrei sa-ti parasesti jobul sau cum se face un contract de colaborare pe drepturi de autor.