Cum sa te alimentezi corect. Fructe si legume care pot fi consumate cu coaja
Cum sa te alimentezi corect. Fructe si legume care pot fi consumate cu coaja

Cum sa te alimentezi corect. Fructe si legume care pot fi consumate cu coaja


Cum sa te alimentezi corect, fructe si legume care pot fi consumate cu coaja. Medicii si nutritionistii sunt de acord ca o dieta echilibrata inseamna un consum rezonabil de fructe si legume. Asa ca multi dintre noi am inclus deja in rutina alimentara atat fructele, cat si legumele. Putini stiu ca, in incercarea de a le curata si a le spala cat mai bine, renunta la coaja, si ca, de cele mai multe ori, acolo se afla multi dintre nutrientii de care avem nevoie.

Cum sa te alimentezi corect. Fructe si legume care pot fi consumate cu coaja – Cuprins:

Fructe si legume care pot fi consumate cu coaja

Fructe si legume care pot fi consumate cu coaja
Fructe si legume care pot fi consumate cu coaja

Asadar, trebuie sa stii ca, desi te grabesti sa cureti legumele si fructe de coaja si consideri ca aceasta este un rest alimentar, pe care eventual sa il dai animalelor din curte – daca ai asa ceva- ar trebui sa gasesti o solutie sa o consumi. Evident, nu inainte de a o curata asa cum trebuie.

Morcovul este o radacinoasa care vine plina de pamant tocmai pentru ca acolo creste, de aici si numele de radacinoasa. Este o leguma extrem de sanatoasa, cu multe beneficii pentru consumul tau si pe care tindem sa o curatam de coaja desi acolo e cea mai mare concentratie de fitonutrienti.

Asadar, in loc sa cureti morcovul de coaja, mai bine il speli temeinic si il consumi ca atare. Mai ales daca il pui in salata ta preferata si mai ales daca vorbim despre morcovii mai tineri, aceia mai mici si extraordinar de dulci.

Cei mai multi dintre antioxidantii din castravete se afla in coaja acestuia. In plus, tot in coaja se afla si fibrele si potasiul, asa ca daca viitoare cand ii pui in salata, nu-i mai curata de coaja. Bine, daca ai probleme digestive ceva mai serioase, atunci intreaba medicul daca poti consuma castravetele cu tot cu coaja pentru ca este o leguma care poate produce un disconfort serios la nivel digestiv.

Vinete gratinate
Vinete gratinate

Vinetele sunt consumate mai ales in salata, iar asta inseamna coacerea lor si apoi curatarea de coaja. Daca le mananci gratinate, la cuptor sau in mancare, atunci ar fi mai bine sa nu le mai cureti de coaja pentru ca aceasta contine un compus care protejeaza creoerului impotriva cancerului. In plus, nasunina, pentru ca asa se numeste acest compus, reduce semnificativ efectele imbatranirii.

Si coaja cartofilor este sanatoasa si bogata in nutrienti, asa ca daca alegi sa mananci cartofii fierti sau la cuptor, nu renunta prea usor la coaja lor. Iti spun asta pentru ca un cartof cu coaja contine cu pana la 175% mai multa vitamina C, 115% mai mult potasiu, cu 111% mai mult acid folic si cu 110% mai mult fosfor decat cartoful decojit.

Citeste si: Cum sa cureti si cum sa pastrezi salata in mod corect

Merele sunt de foarte multe ori curatate de coaja. Nu stiu daca fac asta doar cei care au probleme cu dantura sau si ceilalti si daca o fac din comoditate sau pentru ca se gandesc ca, fiind de tare, fie ramane in spatiile dintre dinti fie se digera mai greu sau este mai greu de mestecat. Cert este ca marul este adesea vaduvit de coaja sa, cea care gazduieste jumatate din cantitatea de fibre pe care o contine acest fruct.

Cu alte cuvinte, daca vrei sa iti imbunatatesti digestia, dar cureti marul de coaja, n-ai facut nimic si ar trebui sa gasesti o alta solutie. Tot in coaja marului se mai gasesc ceva antioxidanti, responsabili de buna functionare a plamanilor si de ameliorarea problemelor respiratorii, daca acestea exista.

Iti mai spun si ca antioxidantii aflati in coaja merelor protejeaza creierul, sustin buna functionare a memoriei si inhiba dezvoltarea celulelor canceroase. daca nu te-am convins, iti mai spun ca un mar crud cu coaja contine cu pana la 300% mai multa vitamina K, cu peste 140% mai multa vitamina A, cu 115% mai multa vitamina C, 20% mai mult calciu si potasiu decat un mar care a fost decojit.

Coaja de kiwi
Coaja de kiwi

Poate nu stiai dar cojile de kiwi, si sunt sigura ca nu ti-a trecut vreodata prin minte ca ai putea manca acest fruct cu tot cu coaja, sunt foarte sanatoase si trebuie consumate.

Cercetatorii, sau unii dintre ei, mai bine spus, au documentat ca in coaja de kiwi se gasesc flavonoide, antioxidanti si vitamina C, in cantitate mai mare decat in miezul fructului, adica cel pe care il mancam cu mai multa sau mai putina placere din cauza gustului usor acrisor.

Asadar, chiar daca are o coaja acperita cu peri fini, specialistii te sfatuiesc sa speli cat mai bine fructul de kiwi si sa il consumi ca atare, ca si cum ai manca o piersica. Si daca ti se pare greu sa faci asta, atunci prepara o salata de fructe in care sa incluzi si fructele de kiwi cu tot cu coaja.