Calendar insamantare legume. Afla cum sa alegi perioada ideala pentru cultivare si ce legume se seamana in diverse perioade ale anului. Ce trebuie sa stie orice pasionat de gradinarit!
Calendar insamantare legume. Cum sa le semeni in perioada corecta
In cazul in care nu stiai, exista un calendar pentru insamantare legume, pe care orice pasionat de gradinarit trebuie sa il cunoasca. Nu de alta, dar legumele trebuie semanate in perioada corecta, pentru a te bucura de recolta la timp.
Incepem cu luna ianuarie, una destul de lejera pentru cei ce vor sa cultive legume pentru ca in aceasta perioada poti aplica ingrasaminte organice precum gunoiul de grajd sau mranita, pentru a imbogati solul cu substante nutritive.
Munca incepe in luna februarie, atunci cand poti semana legumele care rasar mai greu sau cele care au o perioada mai lunga de vegetatie. Asadar, dupa ce solul este afanat si bine maruntit, poti semana morcov, patrunjel, ridichi de luna, ceapa, usturoi, leustean, salata, mazare sau spanac.
La inceputul lunii martie se pot mai pot semana legumele pe care nu ai apucat sa le pui in februarie si anume salata, spanacul, ceapa, arpagicul, ridichile, morcovul, mararul, leusteanul sau mazarea.
In perioada 10-20 martie poti semana cartofi timpurii, macris, salata, ceapa, ridichi de luna, morcov, leustean sau patrunjel.
In perioada 20-30 martie se pun soiurile de varza timpurie, dar in acelasi timp si cartofii timpurii, spanac, macris, marar sau ridichi de luna.
Totodata, in luna martie se face semanatul, dar si repicatul rasadurilor in ghivece. Aici vorbim despre rasadurile de rosii, castraveti, ardei sau vinete.
Calendar insamantare legume. La inceputul lunii aprilie se pot cultiva dovlecei, soiuri de varza timpurie, spanac, cartofi timpurii sau ridichi de vara.
In perioada 10-20 aprilie poti semana pepene verde sau pepene galben, porumb pentru fiert, dovlecei, dovleci pentru copt sau marar. Tot in aceasta perioada se pot planta rosiile sau soiurile de varza semitimpurie.
Tot de la mijlocul lunii aprilie se poate planta conopida, gulia, dar si varzoasele.
In perioada 20-30 aprilie se seamana fasolea, porumbul pentru fiert, soiurile de varza semitimpurie, morcovii, patrunjelul, pastarnacul, mazarea tarzie, ceapa, ardeiul, vinetele, sfecla rosie, dovleacul de copt, dovleceii, pepenele verde sau galben si castravetii.
In luna mai, perioada 1-15 se pot semana castravetii, fasolea sau porumbul dulce. In acelasi timp, se pot planta ardei, vinete sau tomate.
In a doua jumatate a lunii mai, se planteaza varza, castravetii, guliile, porumbul dulce, fasolea verde, dar si conopida sau broccoli.
In prima parte a lunii iunie, se mai poti semana castraveti, fasole verde, marar, porumbul dulce, varza, gulii sau andive. In cea de-a doua jumatate a lunii iunie se seamana si varza de toamna, cartofii de toamna, castraveti, marar sau sfecla rosie.
Calendar insamantare legume. Inceputul lunii iunie reprezinta ultima perioada in care se mai pot planta rasadurile de rosii, vinete sau ardei.
In luna iulie se mai pot semana cartofi de toamna, gulii, sfecla rosie, fasole verde, dar si varza de toamna. Spre sfarsitul lunii se poate semana spanac, marar sau ridichi de iarna.
In luna august, gradinarii pot semana marar, spanac, ridichi de iarna sau macris. Spre sfarsitul lunii poti semana salata care ierneaza, ceapa verde de iarna, dar si spanac sau macris.
Cand vine luna septembrie te poti ocupa de semanarea salatei care ierneaza, a macrisului sau a spanacului, dar poti semana si ceapa verde de iarna.
Citeste si: Calendar stropiri pomi fructiferi. Cum sa faci tratamentele in mod corect
In luna octombrie poti semana spanac pentru productia de primavara, dar si loboda, usturoi verde, ceapa verde sau salata.
In acelasi timp, octombrie este luna recoltei, asa ca trebuie sa recoltezi cartofii de toamna, varza de toamna pe care o poti pune la murat, dar si pastarnac, morcov, patrunjel, telina sau ardei.
Dupa ce a venit luna octombrie, temperaturile scad si daca nu a venit inca inghetul tot ce mai poti face este sa plantezi bulbi de toamna. In luna decembrie, te poti odihni dupa un an de munca!