Cum sa amani plata facturilor pentru cateva luni de zile. Pasii legali
Cum sa amani plata facturilor pentru cateva luni de zile. Pasii legali

Cum sa amani plata facturilor pentru cateva luni de zile. Pasii legali


Cum sa amani plata facturilor pentru cateva luni de zile fara a ramane cu serviciile suspendate si sa in continuare acasa energie electrica si gaze naturale. Te vom invata si care sunt pasii legali pentru obtinerea amanarii si care este obligatia pe care o ai de indeplinit pe parcursul lunilor in care esti pasuit sa nu platesti.

Cum sa amani plata facturilor pentru cateva luni de zile. Pasii legali – Cuprins:

Amanare plata facturi. Conditii

Cum sa amani plata facturilor
Cum sa amani plata facturilor

Scumpirile din ultima perioada de timp, dar si pandemia prin care toti trecem, a facut ca perioada de iarna sa fie mai grea fata de anii trecuti. Facturile la utilitati au crescut cu mult mai mult si este de la sine inteles ca unele persoane intampina probleme din acest punct de vedere.

Din fericire exista si vesti bune. Poti cere amanarea platii facturilor pentru cateva luni de zile fara a risca sa fi debransat. Ce trebuie sa stii si cum sa amani plata facturilor pentru cateva luni de zile.

Trebuie sa stii ca daca se admite amanarea, ai obligatia sa nu ramai restant la infinit. In urmatoarele sase luni de zile trebuie sa ajungi cu restantele la zi.

Scumpirile din ultima perioada creaza probleme multor persoane, existand riscul sa se ajunga in imposibilitatea de a le plati, sezonul rece fiind mereu unul problematic din cauza consumului mare, care vine la pachet cu facturi mai mari.

Cresterea preturilor la energie electrica si gaze naturale sunt urmari ale reluarii activitatii economice si a revenirii consumului de energie la nivelul pre-pandemic, dar si din cauza liberalizarii pietei energiei si gazelor.

Pentru a preveni un eventual dezastru, in tara noastra s-a luat decizia de a se plafona preturile, plus ca statul ofera compensatii pentru facturi, tocmai pentru ca populatia sa nu fie impovarata cu sume imense la utilitati. Dupa ce perioada destinata plafonarii preturilor va trece, este posibil ca preturile sa fie din nou majorate.

Citeste si: Cum sa scapi de facturile mari la energie. Ce trebuie sa faci

Cum sa amani plata facturilor pentru cateva luni de zile. Daca te afli in situatia in care, din diferite motive, nu poti plati facturile la utilitati si vrei sa obtii amanare cu cateva luni de zile, trebuie sa stii ca exista cateva conditii pe care trebuie sa le indeplinesti. Nu orice categorie de persoana poate beneficia de un astfel de sprijin. Asta inseamna ca poti beneficia de ajutor doar daca esti consummator vulnerabil.

Prin acest lucru se intelege ca este vorba despre persoane ale caror venituri nu depasesc pragul de 2.497 de lei pe luna. Pe langa acestia mai exista si o alta categorie de persoane considerata vulnerabila.

Potrivit textului de lege este vorba si despre consumatorii a caror viata sau sanatate este in pericol iminent in cazul deconectarii de la alimentarea cu energie electrica, consumatorii cu dizabilitati sau deficienţe fizice sau mentale sau cu boli grave, consumatorii in varsta de peste 65 ani care locuiesc singuri sau ce persoane care fac parte din acceasi categorie de varsta.

Se vor incadra pentru acest sprijin persoanele singure ale caror venitul nu depaseste 2.053 de lei, iar pentru familii, venitul per membru trebuie sa fie de pana la 1.386 de RON.

Potrivit statisticilor, aproximativ 11% din populatia tarii noastre se inscrie in categoria persoanelor vulnerabile.

Cum sa amani plata facturilor cu cateva luni

Citirea contoarelor
Citirea contoarelor

Pentru a amana plata facturilor la utilitati pentru cateva luni de zile, primul pas pe care trebuie sa-l faci, dupa ce te-ai convins ca faci parte din categoria persoanelor vulnerabile, este sa anunti frunizorul despre statutul tau si  sa ceri amanarea platii lor. De aceea, trebuie sa stii cum sa amani plata facturilor pentru cateva luni de zile.

Urmatorul pas important pe care trebuie sa-l faci este sa mergi la sediul Primariei de care apartii. De acolo vei cere un formular tip pe care trebuie sa-l completezi. Formularul va trebuie sa contina date despre veniturile tale, cat si despre bunurile pe care le detii. Dupa ce vei obtine aprobarea, plata facturilor va fi amanata pentru timp de cateva luni de zile, mai precis pana in primavara.

O ordonanta de urgenta recenta (aprobata in ianuarie 2022) si care intra in vigoare de la 1 februarie 2022 si valabila pana la sfarsitul lunii martie, stabileste o serie de masuri  care sa vina in sprijinul cetatenilor , dar a si al economiei.

Concret, indiferent de consum, populatia nu va plati mai mult de  0,80 lei/kWh energie electrica si 0,31 lei/kWh la gazele natural. Protejati sunt si consumatorii non-casnici si cei din industria alimentara. In cazul acestora preturile se opresc la 1 leu/kWh pentru energia electrica si 0,37 lei/kWh la gaze natural.

Firmele care frunizeaza aceste servicii si care care calculeaza facturi eronate sau care nu respecta prevederie legale risca amenzi de pana la 200.000 de lei.