Cum sa iti iei concediu sabatic si ce reprezinta exact
Cum sa iti iei concediu sabatic si ce reprezinta exact

Cum sa iti iei concediu sabatic si ce reprezinta exact


Cum sa iti iei concediu sabatic. Daca te gandesti la o vacanta prelungita si nu ai habar cum sa te alegi cu ea intr-un cadrul legal, atunci materialul asta poate fi pentru tine. Iata cum te poate ajuta!

Ce este un concediu sabatic

Concediu sabatic
Concediu sabatic

Incep prin a-ti spune ca este o practica raspandita mai degraba in Occident si se refera la un concediu, fara plata, cu o durata cuprinsa intre 3 luni si cel mult un an.

Acesta poate fi acordat atat pentru odihna si refacere, cat si pentru studii si perfectionare, avantajul lui fiind ca locul de munca ramane asigurat pe toata durata pauzei.

Trebuie sa mai stii ca, in general, le este acordat oamenilor cu vechime de 5-10 ani, de obicei din functii de conducere, dar nu obligatoriu, si este considerat o masura de prevenire a burnout-ului. Este, asadar, un beneficiu acordat oamenilor valorosi, de care compania nu prea se poate lipsi.

Citeste si: Cum sa te angajezi ca infirmiera. Cursuri de calificare, salariu

Daca in timpul acestui an sabatic, angajatul a optat si pentru continuarea studiilor sau pentru a se perfectiona, atunci sunt sanse mari ca la revenirea in companie sa poata fi promovat.

Multi considera concediul sabatic ca fiind echivalentul unui concediu de odihna. Nu este deloc asa. Concediul de odihna are o durata de cel mult 20 de zile anual la care se pot adauga niste zile in functie de vechimea in munca.

In vreme ce concediul sabatic poate dura pana la un an. Concediul de odihna are doar acest rol, de odihna, in vreme ce concediul sabatic poate avea ca scop dezvoltarea personala si profesionala, cu beneficii atat pentru angajat, cat si pentru angajator.

Ce spune legea?

Vacanta
Vacanta

In Romania… mai nimic. Asta daca nu esti un angajat in sistemul de invatamant. Acolo, Legea educatiei nationale nr 1/2001 spune, in articolul 288, alineatul 5, ca pe durata concediului sabatic, angajatul beneficiaza de un salariu de baza, aprobat de senatul universitar si nu isi va pierde calitatea de titular: „Profesorii si conferentiarii titulari sau directorii de granturi care timp de 6 ani consecutivi au derulat granturi de cercetare si au functionat in aceeasi universitate pot beneficia de an sabatic.”

Mai mult, „Pe perioada anului sabatic, acestia beneficiaza de pana la un salariu de baza, cu aprobarea senatului universitar, si isi pastreaza calitatea de titular, dar sunt scutiti de efectuarea activitatilor din fisa postului‟. E drept, prevederea asta se refera doar la mediul universitar.

Citeste si: Cum sa devii paramedic. Abilitati, studii si salariu

In mediul de lucru privat, concediul sabatic nu este reglementat in sine. Exista doar mentiunea concediului fara plata, care se poate acorda in anumite conditii.

Totusi, daca vrei un an sabatic, poti solicita in scris si, in functie de regulamentul de ordine interioara, contractul tau de munca si contractul colectiv de munca, sunt sanse sa primesti acest beneficiu.

Cum spuneam, concediul fara plata este reglementat de articolul 153 din codul muncii. Acest articol spune ca un salariat poate beneficia de concediu fara plata pentru a-si rezolva probleme personale. Si aici se face trimitere la contractul individual de munca si la contractul colectiv de munca, daca acesta exista.

Trebuie sa stii ca acest concediu, asa cum ii spune si numele, este neplatit, insa, daca el este solicitat pentru perfectionare sau studii care sa aduca un beneficiu angajatorului, acesta poate fi remunerat in baza articolului 154 din Codul Muncii.

In ce conditii poti obtine concediul sabatic

Concediu sabatic
Concediu sabatic

Asa cum am spus, concediul sabatic este reglementat pentru cadrele universitare, dar in anumite conditii. Prima dintre ele este ca angajatul sa fi derulat granturi de cercetare sau dezvoltare timp de sase ani din ultimii 10 ani de activitate.

In plus, angajatul universitatii trebuie sa aiba o reputatie academica impresionata, dovedita printr-o activitate academica semnificativa atat la nivel national, cat si la nivel international, potrivit standardelor din domeniu, dar si a unor indicatori de performanta, care sunt stabiliti de consiliul stiintific al universitatii si care, ai ghicit, difera de la o universitate la alta.

Desigur, nimeni nu isi poate lua frecvent concedii sabatice, asa ca o alta conditie este ca angajatul sa nu mai fi solicitat si primit concediu sabatic in ultimii 10 ani. In plus, este nevoie ca solicitarea de concediu sabatic sa fie justificata.

Citeste si: Cum sa devii grefier. Ce studii iti trebuie si ce salariu poti obtine

Astfel, angajatul trebuie sa mentioneze cum anume crede ca acest an de pauza il va ajuta sa se dezvolte profesional si care va fi impactul asupra universitatii cand le va reveni la munca.

Aici, cele mai invocate motive sunt nevoie de timp pentru derularea unor cercetari, scrierea unor articole sau volume stiitifice, de interes national sau chiar international.

Daca doreste ca in anul sabatic sa isi continue cercetarea in cadrul universitatii, angajatul poate face acest lucru. In fine, ultima cerinta inainte de aprobarea unui concediu sabatic este ca angajatul sa prezinta o lista cu cele mai importante 10 contributii pe care le-a avut in ultimii 10 ani de activitate.

Acum, ca ne-am lamurit cum sta treaba cu universitarii, iata care ar fi conditiile de indeplinit pentru ca un angajat din mediul privat sa primeasca un astfel de beneficiu. Prima este ca angajatul sa fie un om de baza, un om cheie in cadrul companiei.

Fie unul dintre angajatii proactivi, cu solutii geniale la problemele companiei si care a contribuit din plin la salvarea companiei dintr-o stituatie limita, fie cineva din pozitie de management.

De asemenea, angajatul asta minune ar fi bine sa aiba ceva vechime in companie, undeva intre 5 si 10 ani, inainte de a cere un an sabatic.

Vacanta la munte
Vacanta la munte

Si… da… concediul sabatic se acorda oamenilor care sunt implicati in companie, care sunt dedicati si care dovedesc ca vor sa fie parte din obiectivele pe termen mediu si lung, nu cei pentru care postul din companie este doar o sursa de venit. In plus, angajatul trebuie sa isi convinga sefii ca pauza asta le va aduce beneficii.

Asta inseamna ca dincolo de calatoriile care sa il sprijine pe angajat sa-si reincarce bateriile, acesta va folosi timpul pentru a dezvolta un proiect personal care poate fi asimilat companiei sau poate facilita atingerea unui obiectiv important al companiei.

Trebuie sa mai stii ca multe companii care au acordat concedii sabatice au pierdut angajatii dupa ce acestia au ales ca la finalul anului sabatic sa se angajeze in alta parte.

Asa ca daca este vorba despre un angajat cu adevarat valoros, compania va pune conditia ca acesta sa revina la munca dupa finalizarea anului sabatic.

Este necesar sa stii ca acest tip de beneficiu este destul de nou pe piata muncii de la noi. Si cand spun nou, inseamna ca nu are o traditie mai mare de cinci ani.

Mai mult, e o practica intalnita mai degraba in companiile mari, in multinationale, cu peste 500-800 de angajati si, mai ales, in companiile din telecomunicatii, automobile, IT, banci sau vanzari. Adica daca lucrezi la magazinul de la coltul strazii sunt sanse foarte mici sa primesti concediu sabatic… de un an.

Esti sau nu platit intr-un concediul sabatic?

Concediu sabatic
Concediu sabatic

Ti-am mai spus si iti repet. In esenta, concediu sabatic nu este platit, decat daca esti cadru universitar. Atunci vei primi salariul de baza pe intreaga durata a anului sabatic.

Chiar daca nu exista niste reglementari foarte clare in lege, ci mai degraba fiecare angajator poate decide cum considera, trebuie sa stii ca unele companii ofera  o suma de bani, cuprinsa intre 30 si 50% din salariul pe care il are angajatul.

Dar, ca sa se intample asta, cred ca trebuie sa fii foarte, foarte bun. Pe de alta parte, masura asta e menita si sa te tina cumva agatat si sa se asigure ca te intorci acolo. Daca alegi sa pleci in alta parte, atunci vei returna integral suma asta.

Dincolo de plata, trebuie sa stii ca avantajul unui astfel de concediu este ca nu iti vei pierde locul de munca. Asta, desigur, daca reusesti sa te intelegi cu angajatorul tau cu privire la timpul pe care il vei petrece in acest concediu.

Ce beneficii are un concediu sabatic

Beneficii concediu medical
Beneficii concediu medical

Concediul sabatic vine cu beneficii de ambele parti. Unul dintre beneficii este ca firma isi poate pastra oamenii cheie, oamenii cei mai buni si ca acestia pot reveni cu forte proaspete la munca. De fapt, marile companii chiar ofera un astfel de beneficiu angajatilor cheie.

Apoi, angajatul va avea ocazia sa isi incarce bateriile, sa schimbe putin mediul si va reveni la munca mult mai interesat de performanta. In plus, va fi mult mai creativ si proactiv.

Un alt avantaj este ca angajatul poate petrece mai mult timp cu familia lui si isi poate rezolva problemele personale. Va vedea un astfel de beneficiu ca fiind un semn de apreciere din partea angajatorului si se va intoarce mult mai motivat.

Concediul sabatic poate fi un prilej de dezvoltare profesionala si personala pentru angajat care poate descoperi lucruri noi, pe care apoi sa le puna in practica la locul de munca.