Cum sa obtii, in avans, zile din concediul de odihna. Ce trebuie sa stii
Cum sa obtii, in avans, zile din concediul de odihna. Ce trebuie sa stii

Cum sa obtii, in avans, zile din concediul de odihna. Ce trebuie sa stii


Cum sa obtii, in avans, zile din concediul de odihna. Concediul de odihna este reglementat de Codul Muncii si se refera la perioada de repaus, de odihna, la care angajatii cu carte de munca au dreptul peste an.

Potrivit reglementarilor in vigoare, concediul de odihna este de minimum 20 de zile lucratoare anual. In functie de institutia angajatoare, numarul acestora poate fi mai mare, cand sunt luate in calcul anii de vechime sau conditiile mai speciale de lucru, insa niciodata mai mic de 20 de zile.

Cum poti obtine zile libere platite

Birou pe plaja
Birou pe plaja

In principiu, zilele libere nu pot fi obtinute potrivit codului muncii. Dar sunt situatii exceptionale. Poti gasi intelegere la angajator si sa beneficiezi de o zi libera platita, pe care sa o poti recupera lucrand peste program. Nu este tocmai legal, dar se practica mai ales in firmele ceva mai mici.

Angajatii pot beneficia de zile libere platite in avans intr-o singura situatie prevazuta de Codul Muncii. Iti vom spune ce trebuie sa stii si cum sa obtii, in avans, zile din concediul de odihna.

Asadar, in baza articolului 122, aliniatul 3, aceste zile libere vor fi compensate prin ore suplimentare efectuate in urmatoarele 12 luni si se acorda in perioadele de reducere a activitatii.

Cum sunt reglementate zilele de concediu de odihna

Munca de birou
Munca de birou

Asa cum am spus, in decursul celor 12 luni calendaristice ale anului, un angajat are dreptul la un minimum de 20 de zile lucratoare de concediu de odihna. Nu ar fi rau sa stii cum sa obtii, in avans, zile din concediul de odihna.

Potrivit Codului Muncii, angajatul nu poate renunta la aceste zile de concediu si nu poate cere compensarea in bani a acestui drept. Singura exceptie este cazul in care raporturile de munca dintre angajatori si angajat inceteaza si, in acest caz, angajatorul poate compensa cu bani zilele de concediu de odihna neefectuate.

Se practica, in unele firme, ca zilele de concediu de odihna sa fie oferite angajatului in perioada de preaviz a acestuia si, daca depaseste acest termen, atunci se acorda si diferenta sub forma de compensatie financiara.

Daca nu a efectuat zilele de concediu in anul incheiat, el trebuie sa ia concediu de odihna in urmatoare 18 luni de la incheierea anului respectiv. Aceasta prevedere nu se aplica in cazul in care angajatul ar fi putut sa isi ia aceste zile de concediu, dar a refuzat, ci doar in cazurile in care angajatii, din motive care tin de volumul mare de lucru, nu au putut beneficia de acest drept.

Cum sa obtii, in avans, zile din concediul de odihna

Cum sa obtii, in avans, zile din concediul de odihna
Cum sa obtii, in avans, zile din concediul de odihna

Trebuie sa stii ca, intr-adevar, concediul de odihna poate fi obtinut in avans. Asta inseamna ca, de exemplu, cateva zile din concediul de odihna pe anul 2022 sunt luate in prima sau a doua luna a anului. Asadar, iata cum sa obtii, in avans, zile din concediul de odihna.

Cumva, fiecarei luni a anului ii revin putin peste o zi si jumatate de concediu de odihna. Asta inseamna ca poti lua o zi de concediu pe anul 2022 abia din luna februarie. Insa, daca ai neaparat nevoie in ianuarie, poti beneficia de aceasta sau aceste zile de concediu.

Este foarte important sa mai stii ca zilele de concediu sunt platite si, din acest motiv, daca decizi sa pleci de la locul de munca unde ai beneficiat de zile de concediu de odihna in avans, atunci va trebui ca la plecare sa restitui indemnizatia aferenta acelor zile, adica banii din salariu care ti se cuveneau pentru acele zile de concediu de odihna.

Citeste si: Cum sa iti iei concediu sabatic si ce reprezinta exact

Zilele de concediu de odihna in avans poate fi luate si inainte de incheierea anului calendaristic. De exemplu, in luna noiembrie, angajatul solicita cateva zile de concediu din zilele aferente anului urmator.

Conteaza foarte mult si care sunt prevederile din Regulamentul de Ordine Interioara (ROI) si trebuie tinut cont si de faptul ca trebuie sa existe echitate cand vine vorba despre drepturile angajatilor. Asadar, angajatorul poate accepta sa ofere zile de concediu in avans unui angajat, insa nu poate sa nu accepte acelasi lucru pentru un alt angajat, daca ii este solicitata aceasta derogare.

Este important de stiut si ca, in acest caz, angajatul care a beneficiat de zile de concediu aferente anului calendaristic urmator, va beneficia in anul respectiv un numar de 20 de zile de concediu de odihna, din care se va scadea numarul de zile pe care le-a primit in avans. La fel, daca decide sa schimbe locul de munca, din ultimul salariu, i se vor retine banii aferenti zilelor de concediu de odihna de care a beneficiat in avans.