Cum sa inlocuiesti drojdia. Ce alternative poti folosi
Cum sa inlocuiesti drojdia. Ce alternative poti folosi

Cum sa inlocuiesti drojdia. Ce alternative poti folosi


Cum sa inlocuiesti drojdia. Afla ce alternative ai si care sunt ingredientele pe care le poti folosi cu succes in preparatele tale. Nu de alta, dar sunt persoane care au intoleranta la drojdie, iar aceasta poate provoca alergii sau simptome digestive precum balonare, gaze sau chiar intoxicatii alimentare.

Cum sa inlocuiesti drojdia. Ce alternative poti folosi – Cuprins:

Ce este drojdia

Drojdie activa uscata
Drojdie activa uscata

Inainte de a vorbi despre cum sa inlocuiesti drojdia, haide sa vedem ce este aceasta. Mai exact, cum poti sa obtii drojdie si de ce este necesara atunci cand vrei sa gatesti anumite preparate.

Ei bine, drojdia reprezinta un nume generic al unui microorganism pe care il putem gasi in natura. Exista nu mai putin de 1.500 de tulpini de drojdie care au fost identificate si se gasesc in natura, insa cea mai folosita este Saccharomyces cerevisiae, pentru fabricarea drojdiei pentru paine.

Drojdia joaca un rol esential atunci cand vrei sa faci paine, iar Saccharomyces cerevisiae se va hrani cu zaharuri pentru a produce energie, insa in acelasi timp va produce dioxid de carbon si alcool. Practic, bulele de dioxid de carbon fac aluatul sa creasca, iar alcoolul provenit din fermentatie se va evapora atunci cand painea intra in cuptor.

Exista mai multe tipuri de drojdie pe care le poti folosi pentru a face paine, iar acestea sunt drojdia proaspata, cea instant sau cea activa uscata. In prezent, cea mai bine vanduta drojdie este cea proaspata, pe care o poti gasi in supermarket-uri si care arata ca o argila moale.

Cum sa inlocuiesti drojdia

Cum sa inlocuiesti drojdia
Cum sa inlocuiesti drojdia

Acum ca stii ce este drojdia, ar fi bine sa stii si cum sa o inlocuiesti si care sunt cele mai utilizate ingrediente in bucatarie. Ei bine, primul ingredient care poate inlocui cu succes drodjia este chiar praful de copt. Acesta reprezinta un mix de agenti care ajuta la cresterea aluatului.

Praful de copt poate reactiona la caldura si va ajuta la cresterea aluatului. Totodata, praful de copt poate reactiona atunci cand este amestecat cu apa, iar acesta va produce dioxid de carbon.

O alternativa mai putin cunoscuta este bicarbonatul de sodiu. Am explicat de nenumarate ori cum poti curata foarte multe lucruri in casa ta cu ajutorul bicarbonatului, dar cati dintre voi stiau ca poate fi o alternativa la banala drojdie.

Ei bine, bicarbonatul de sodiu poate fi folosit cu succes la producerea alimentelor fara gluten. Pentru cei ce nu stiu, praful de copt contine de asemenea bicarbonat de sodiu!

Maia
Maia

O alternativa 100% naturala la drojdia din comert este maiaua, adica acel agent de fermentare si dospire care poate fi folosit cu succes la aluaturile cu faina. Asadar, maiaua este o alternativa atunci cand vrei sa stii cum sa inlocuiesti drojdia.

Daca vrei sa prepari maia la tine acasa, ti-am pregatit aici cea mai buna reteta. Baza o reprezinta amestecarea fainii cu apa, iar apoi lasarea acestor doua ingrediente sa fermenteze timp de cateva zile intr-un recipient de sticla.

Dupa aceea, va trebui sa adaugi constant mai multa apa si faina, in fiecare zi. Tot procesul va dura in jur de 5 zile, iar o parte din acel amestec poate fi folosit la aluatul de paine.

O alta alternativa la inlocuirea drojdie o reprezinta un amestec de albusuri de ou si zahar. Acestea se bat pana ce se transforma intr-o spuma.

Conform expertilor, bicarbonatul de sodiu mai poate fi amestecat si cu iaurtul. Vei obtine un ingredient ce poate inlocui cu succes drojdia.

Nu in ultimul rand, vom mentiona si berea. Exact, berea poate fi un inlocuitor al drodjiei!