Cum sa faci maia naturala pentru painea de casa
Cum sa faci maia naturala pentru painea de casa

Cum sa faci maia naturala pentru painea de casa


Cum sa faci maia naturala. Painea de casa este din ce in ce mai populara in ultima vreme, nu putini fiind cei care o prefera in detrimentul celei care poate fi cumparata de la orice magazin.

Ce este maiaua?

Maia naturala
Maia naturala

Cum sa faci maia naturala. Procesul de preparare al painii nu este deloc atat de complicat, iar in zilele noastre se pot gasi extrem de usor o multime de retete. In plus, odata cu venirea pandemiei, cu totii avem mai mult timp la dispozitie.

Citeste si: Reteta de banana bread. Cum sa faci acest tip de paine dulce

Ei bine, vorbind despre prepararea painii, trebuie sa intelegem de la bun inceput ca aceasta poate fi preparata fie cu ajutorul drojdiei, fie cu ajutorul maialei.

Mai exact, maiaua reprezinta ingredientul fara de care aluatul de paine nu poate creste. Maiaua este un ingredient care era folosit la prepararea painii inca din timpuri stravechi, urme ale folosirii ei gasindu-se in vestigiile unor culturi cu multe secole inaintea erei noastre.

Totodata, maiaua nu trebuie folosita neaparat numai pentru paine, fiind un agent de fermentare care poate fi utilizat atat pentru cozonac, aluat de pizza sau alte preparate.

Diferente dintre maia si drojdie

Drojdie
Drojdie

Cum sa faci maia naturala. Probabil ca acum va intrebati care este diferenta intre maia si drojdie, ambele putand fi folosite in acest proces de preparare al painii.

Ei bine, daca in cazul drojdiei putem vorbi despre un proces de fermentare alcoolic si foarte rapid, maiaua presupune un proces de fermentare lactic si mult mai lent.

Painea cu maia este preferata de multi datorita avantajelor pe care le are. Spre exemplu, este dovedit ca painea cu maia nu baloneaza, fiind chiar benefica pentru flora intestinala.

Citeste si: Cum sa faci paine fara drojdie

Extrem de important pentru cei care tin la greutatea lor este si faptul ca painea cu maia nu ingrasa. In plus, painea cu maia nu provoaca niciun fel de alergii, aceasta fiind realizata numai din apa, faina si sare. Avand un indice glicemic mai scazut, aceasta paine este tolerata foarte bine si de cei cu diabet.

In comparatie cu painea facuta cu drojdie, painea cu maia are o densitate mai mare, iar gustul este ceva mai acid. Potrivit nutritionistilor, painea cu maia este mai hranitoare si mai usor de digerat. Nu in cele din urma, painea cu maia se pastreaza proaspata pentru mai mult timp!

Cum sa faci maia naturala. Cea mai buna reteta!

Cum sa faci maia naturala
Cum sa faci maia naturala

Cum sa faci maia naturala. Iti recomandam in randurile urmatoare o reteta cu hidratare pentru prepararea maialei naturale. Poti folosi diferite tipuri de faina, precum cea alba, integrala, de secara sau de grau.

Totusi, este recomandat sa foloseste o faina de calitate, care nu contine conservanti sau stabilizatori.

Vei mai avea nevoie doar de apa, de preferat plata, si de un cantar pentru a masura cantitatile. Bineinteles, si de ceva rabdare, intregul proces durand cel putin sapte zile!

Cum sa faci maia
Cum sa faci maia

Pentru inceput vei avea nevoie de un borcan cu capac, in care vei pune 100 de grame de faina si 100 de grame de apa la temperatura camerei.

Cu ajutorul unei linguri vei amesteca bine compozitia pentru maia, dupa care vei acoperi borcanul partial cu capacul sau cu un servetel.

Borcanul va ramane apoi neatins pentru o perioada de 24 de ore, avand nevoie de o temperatura de aproximativ 21 de grade.

A doua zi, vei cantari compozitia preparata si vei pastra numai 100 de grame, excesul urmand sa fie aruncat. Apoi vei adauga inca 100 de grame de apa si 100 de grame de faina.

Borcan cu maia
Borcan cu maia

Cum sa faci maia naturala. Apa trebuie adaugata intotdeauna prima, dupa care vei amesteca. Acelasi procedeu va fi repetat pentru inca doua zile. In cele din urma, compozitia va ajunge sa aiba un miros acru, ceea ce inseamna ca a ajuns in punctul in care fermenteaza.

Incepand cu ziua a 5-a, procedeul descris in randurile anterioare va fi repetat la fiecare 12 ore. Incepand cu aceasta zi, maiaua incepe sa isi dubleze volumul, sa devina acida si sa aiba un miros usor intepator.

Procesul de preparare are o perioada minima de sapte zile, insa acesta poate fi continuat pentru inca cinci zile.

Dupa ce vei folosi cantitatea de maia de care ai nevoie pentru realizarea painii, restul de compozitie il vei depozita intr-un recipient curat si inchis ermetic, care va fi pastrat in frigider, la rece. Este recomandat sa folosesti vase din sticla sau portelan, nu din lemn sau din plastic.