Cum sa inlocuiesti cafeaua. Care sunt alternativele?
Cum sa inlocuiesti cafeaua. Care sunt alternativele?

Cum sa inlocuiesti cafeaua. Care sunt alternativele?


Cum sa inlocuiesti cafeaua. Daca si tu simti ca nu iti poti intra in ritm si nici macar nu te poti trezi fara sa bei cafea, apoi depinzi de ea peste zi si iti dai seama ca ajungi sa bei peste 3 cani in fiecare zi, poate ca ar fi o varianta sa reduci putin consumul de cofeina.

Nu trebuie sa renunti cu totul la cafea, dar poti incerca sa o mai inlocuiesti, macar peste zi sau dimineata, in functie de cum te simti tu mai bine, cu un alt produs cu efecte similare.

Cum sa inlocuiesti cafeaua. Care sunt alternativele? – Cuprins:

Cum sa inlocuiesti cafeaua

Cum sa inlocuiesti cafeaua
Cum sa inlocuiesti cafeaua

Cum sa inlocuiesti cafeaua. Desi consumul de cafea pe termen lung are o serie de beneficii si previne aparitia unor boli grave, se pare ca tot cafeaua este responsabila pentru unele tulburari endocrine si, in plus, consumata in exces produce tulburari de tranzit intestinal. Am uitat sa iti spun ca desi iti da energie, cafeau deshidrateaza destul de serios organismul, asa ca daca bei multa cafea, te-as sfatui sa consumi si o cantitate serioasa de apa, altfel, risti sa ai probleme, inclusiv in zona renala.

Ceaiul verde este, poate, cel mai cunoscut si utilizat inlocuitor al cafelei clasice. Este un puternic antioxidant si previne, in acest fel, instalarea unor boli severe. In plus, se pare ca ceaiul verde ajuta la reglarea glicemiei, reduce simptomele asociate diabetului de tip II si pe cele ale bolilor de inima.

Ceaiul verde potenteaza metabolismul si sustine functiile cognitive. Nu trebuie consumat, insa, in exces, adica mai mult de 3-5 cani pe zi pentru ca tot miraculos ceai verde te ajuta sa elimini fierul din organism asa ca poti dezvolta anemie. Nu ar strica sa te sfatuieste cu un medic daca vrei sa iti faci un obicei din a consuma ceai verde.

Ceaiul alb este o alta alternativa sanatoasa atunci cand vrei sa stii cum sa inlocuiesti cafeaua. Are un continut de cofeina mai mic decat ceaiul verde, insa efectul antioxidant al acestuia este de trei ori mai mare. In plus, are vitaminele A, B, C si E si poate fi consumat chiar si de catre copii. Iti mai spun ca sustine sanatatea sistemului osos si ca lupta impotriva acneei.

Ceai negru
Ceai negru

Ceaiul negru are beneficii similare cu ceaiul verde si cu cel alb, dar vine cu o cantitate mai mare de cofeina. Are un gust puternic si bogat, previne aparitia diabetului, combate stresul si calmeaza sistemul digestiv, gratie taninurilor pe care le contine. E si un aliat al siluetei pentru ca… nu contine calorii.

Ceaiul Oolong este undeva intre ceaiul verde si cel negru ca gust, dar si ca beneficii. Contine calciu, seleniu, magneziu, cupru si vitaminele A, B, C, E si K. El poate fi refolosit si, de fapt, isi arata adevarata valoare abia la a doua sau chiar a treia infuzare.

Ceaiul Matcha este obtinut dintr-o pudra verde formata, la randul ei, din macinarea frunzelor tinere de ceai. Este un inlocuitor ideal al cafelei,  mai ales pentru cei care au probleme cu stomacul, cafeaua iritand mucoasele acestuia, mai ales daca este consumata inaintea micului dejun, sau pentru cei care sunt destul de iritabili si pe care cafeaua ii agita si mai rau. Dupa cum vezi, sunt destul aternative daca vrei sa inveti cum sa inlocuiesti cafeaua.

Matcha contine atat cofeina, cat si L-teanina, un aminoacid care, desi relaxeza sistemul nervos central, nu produce somnolenta. Se pare ca impreuna cu cofeina, acest aminoacid, are beneficii asupra functiilor cognitive si asupra dispozitiei, oferind o stare de bine, de liniste.

Smoothie-urile cu fructe, legume ofera proteine, carbohidrati, fibre, antioxidanti si o serie de vitamine si minerale care te pot ajuta sa incepi ziua sanatos si cu energie. Depinde ce alegi sa pui in amestecul tau. Sunt o alternativa sanatoasa pentru cei care nu vor sa inceapa ziua cu o ceasca de cafea, ci mai degraba cu un mic dejun sanatos.

Laptele auriu
Laptele auriu

Cum sa inlocuiesti cafeaua. Laptele auriu este o alternativa la cafeaua traditionala mai putin cunoscuta in tara noastra. Este o bautura traditionala din India, care include ghimbir, scortisoara, piper negru si turmenic. Poti adauga miere si vanilie, iar ingredientele de mai sus au efecte antiinflamatorii datorita curcuminei chimice, substanta activa din turmenic.

Este o bautura care poate imbunatati starea mentala, memoria si densitatea osoasa, sustin unele studii recente. Asadar, ar putea aduce ceva beneficii in osteoporoza. Acum depinde de stomacul fiecaruia dintre noi daca poate tolera aceste ingrediente la prima ora a diminetii. Poate e mai degraba o optiune pentru cafeaua de dupa amiaza.

Ceaiul Yerba Mate este de origine sud-americana si poarta numele plantei din ale carui crengute este facut. Este utilizat precum cafeaua, pentru a potenta energia. Trebuie sa stii ca o ceasca din acest ceai ofera echivalentul in cofeina al unei cesti medii de cafea.

Citeste si: 5 modalitati prin care sa faci cea mai buna cafea acasa

Acest ceai contine teobromina, un stimulent natural pe care il mai gasim si in ciocolata si care ofera o energie fina, de lunga durata, insa nu si iritabilitatea, nervozitatea pe care o ofera cumva cafeaua. Ceaiul de Yerba Mate este recomandat pentru reglarea tensiunii arteriale si pentru prevenirea bolilor de inima.

Cum sa inlocuiesti cafeaua. Cacaoa fierbinte este o alternativa pentru cafea. Poate te gandesti ca este mai degraba o bautura pentru copii daca este combinata cu laptele, sau o bautura cu care ne delectam seara, la televizor, insa ea energizeaza organismul si poate fi o alternativa la cafea numai buna de luat in calcul.

Mai ales pentru cafeaua pe care o bei dupa amiaza spre orele serii. In cazul in care nu stiai, pudra de cacao contine si magneziu, un mineral extrem de important pentru relaxarea musculaturii.

Kombucha
Kombucha

Kombucha este o alternativa la cafeaua clasica destul de putin cunoscuta. Este o bautura care aduce in organism si bacterii probiotice si care foloseste ceaiul ca mediu de fermentatie. Are L-teaninca si cofeina si ofera o energie mai buna, mai calma, fara stari de agitatie. Este adevarat, aceasta bautura contine mai putina cofeina decat cafeaua clasica. Totusi, este o alternative atunci cand vrei sa inveti cum sa inlocuiesti cafeaua.

Am lasat la final otetul de mere. Este o bautura care nu contine cofeina si care rezulta din fermentarea merelor. Contine acid acetic care, spun unele studii, ar avea efecte benefice asupra sensibilitatii la insulina si care ar regla nivelul glicemiei.

El ofera o cantitate suficienta de energie, insa daca ai ceva probleme cu stomacul, nu e cea mai fericita alegere pentru prima ora a diminetii. Se recomanda ca el sa fie asociat cu putina apa, pentru ca aciditatea lui poate afecta smaltul dintilor.