Cum sa faci un contract pentru bransare la reteaua de gaze naturale. Acte necesare
Cum sa faci un contract pentru bransare la reteaua de gaze naturale. Acte necesare

Cum sa faci un contract pentru bransare la reteaua de gaze naturale. Acte necesare


Cum sa faci un contract pentru bransare la reteaua de gaze naturale si ce acte sunt necesare. Este important sa stii ca furnizarea gazelor naturale se face doar in baza unor contracte de furnizare valabile, semnate atat de furnizor, cat si de consumator, aceasta intelegere fiind reglementata de Legea 463/2001.

Cum sa faci un contract pentru bransarea la reteaua de gaze naturale. Acte necesare – Cuprins:

Cum sa faci un contract pentru bransare la reteaua de gaze naturale. Acte necesare

Contract bransare gaze naturale
Contract bransare gaze naturale

Contract bransare gaze naturale. Daca vei incheia un contract de bransament, vei avea nevoie de o cerere de acces la sistemul de distributie, acordul de acces la sistemul de distributie, o cerere de racordare la sistemul de distributie, actul de proprietate al locului de consum, actul de identitate, datele de inmatriculare a societatii – pentru persoanele juridice si, in cazul in care imobilul este inchiriat, sunt necesare contractul de inchiriere si acordul expres al proprietarului de drept.

Este important sa stii ca documentele se vor depune la cel mai apropiat punct de lucru al furnizorului pe care l-ai ales.

La fel de important este sa iti spun ca daca vorbim despre un imobil nou construit, iar pe strada nu exista conducta de gaze, dar investitia realizarii uneia este rentabila economic pentru furnizor, atunci acesta va suporta toate costurile.

Pe de alta parte, daca furnizorul considera ca nu este rentabil pentru el, dar tu ai nevoie de gaze naturale, atunci investitia va fi realizata in parteneriat si tu vei suporta o parte din consturi, fiind o investitie cofinantata.

Citeste si: Cum sa faci un contract la Enel. Acte necesare

De asemenea, pentru reallizarea instalatiei de racordare este necesara semnarea unui contract de racordare si achitarea integrala a contravalorii lucrarilor. Asadar, ia in calcul si aceste lucruri cand faci un contract pentru bransare la reteaua de gaze naturale.

Totodata, pentru realizarea instalatiei pentru utilizare, asa-zisa instalatie de interior, este necesara semnarea unui contract cu furnizorul si achitarea a cel putin 30% din contravaloarea lucrarii. Furnizorii tind sa acorde mai mult timp platii diferentei de 70%, si ofera fie esalonarea platii timp de sase luni, fie plata la terminarea lucrarilor, in functie si de posibilitatile financiare ale beneficiarului.

In acest caz sunt necesare actul de identitate, datele de inmatriculare a societatii – daca vorbim despre persoane juridice, un act de proprietare asupra locului de consum sau, in absenta acestuia, in cazul inchirierii, sunt necesare contractul de inchiriere si acordul expres al proprietarului. In plus, in aceasta etapa, mai este necesara o schita a imobilului la scara 1:500, in doua exemplare.

Cat dureaza executia lucrarilor

Contor gaz
Contor gaz

Este la fel de important sa stii ca lucrarile astea nu se fac de pe o zi pe alta, asa ca atunci cand faci un contract pentru bransare la reteaua de gaze naturale inarmeaza-te cu rabdare. Asadar, pentru executia lucrarilor de bransament trebuie sa astepti cel mult 60 de zile si tot atat vei avea de asteptat si pentru ca lucrarile la instalatie de utilizare sa fie gata.

Banii pe care ii achiti pentru aceste lucrari acopera atat manopera si materialele pe care furnizorul de gaze naturale le utilizeaza la cele doua lucrari, cat si intocmirea unei documentatii necesare si avizarea proiectului.

Este necesar sa iti spun ca furnizorul nu se va ocupa de instalarea unei centrale termice. Pentru aceasta, dar si pentru realizarea instalatiei termice, va trebui sa iei legatura cu o firma autorizata ISCIR pentru astfel de lucrari.

Revenind la furnizorul de gaze naturale, acesta va pune in functiune instalatia ta abia dupa finalizarea racordurilor si a lucrarilor la instalatia de utilizare, dar si dupa semnarea unui contract de furnizare de gaze naturale. Este tot in sarcina furnizorului sa instaleze contorul de gaze.

Citeste si: Cum sa utilizezi centrala termica in mod corect pe timp de iarna

Trebuie sa iti mai spun ca documentele despre care am scris mai sus pentru un contract de bransare la reteaua de gaze naturale trebuie prezentate in original, insa vor fi depuse in copie xerox, abia dupa ce lucratorul de la ghiseu va confirma ca sunt conforme cu originalul.

Daca ai uitat documentele originale acasa, oamenii de la ghiseu nu te vor pune aiurea pe drumuri, dar iti vor solicita sa faci o declaratie pe propria raspundere care sa ateste ca documentele depuse de tine la dosar sunt conforme cu originalele de acasa.

La fel de important de stiut este faptul ca daca tu, consumatorul casnic, vrei sa schimbi destinatia spatiului pentru care ai facut un contract de furnizare gaze naturale, in sensul ca vrei sa utilizezi acest spatiu pentru desfasurarea unor activitati comerciale, profesionale sau sociale, esti obligat sa notifici furnizorul in scris cu vreo 30 de zile calendaristice inainte de data la care intentionezi sa consumi gazele naturale in scopuri necasnice. Evident, clauzele contractuale vor suferi modificari adaptate noilor conditii.