Cum sa faci un contract la Enel. Acte necesare
Cum sa faci un contract la Enel. Acte necesare

Cum sa faci un contract la Enel. Acte necesare


Cum sa faci un contract la Enel. Ai cumparat o casa noua sau un apartament nou construit si vrei sa te racordezi la reteaua de electricitate? Lucrurile nu mai sunt acum la fel de complicata cum erau acum cativa ani. De fapt, potrivit unui ordin emis de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, nici macar nu ai nevoie de actul de proprietate.

Acte necesare pentru un contract la Enel

Acte necesare contract Enel
Acte necesare contract Enel

Cum sa faci un contract la Enel. Documentul oficial despre care ti-am spus mai sus este Ordinul ANRE 22/2020 si, dupa cum poti ghici, este aplicat de mai bine de un an. Trebuie sa stii ca acest ordin se aplica doar locurilor noi de consum, adica locuintelor individuale care apartin persoanelor fizice.

Altfel spus, vorbim despre care care n-au mai fost racordate la curent pana in momentul in care vorbim, locuinte nou construite. Regula, insa, si ar fi bine sa tii cont de asta, nu se va aplica ansamblurilor de blocuri si/sau ansamblurilor de locuinte individuale.

Citeste si: Panouri fotovoltaice pentru casa. Cum sa le instalezi, cata energie produc si in cat timp recuperezi investitia

Asadar, daca nu ai inca actul de proprietate, dar vrei sa racordezi locuinta la reteaua electrica, vei avea nevoie de o adeverinta de la primarie, din care sa reiasa ca solicitantul este recunoscut ca proprietar al locuintei si de o declaratie pe propria raspundere in care solicitantul sa declare ca este proprietarul adevarat, de drept si ca nu a instrainat locuinta altei persoane. Atentie! Aceasta declaratie pe propria raspundere trebuie sa fie autentificata la un birou notarial.

Pe de alta parte, un furnizor de electricitate solicita, pentru racordarea unei locuinte nou construite la reteaua sa, completarea cererii tip pentru incheierea contractului de furnizare, completarea unei oferte de pret pentru furnizarea energiei electrice, actul de identitate al persoanei fizice sau actele societatii.

Daca vorbim de persoane juridice, pentru un contract la Enel ai nevoie si de actul de constituire al asociatiei de proprietari, dar si actul de proprietate asupra al locuintei sau un document care sa ateste dreptul de utilizare al acestui spatiu.

Acte necesare contract Enel facut online

Acte necesare contract Enel online
Acte necesare contract Enel online

Cum sa faci un contract la Enel de la tine de acasa, online. Mediul online ne salveaza in ultimul timp, pe fondul pandemiei, dar si al lipsei de timp a fiecaruia dintre noi, de drumuri pe care in alt context ar fi trebuit sa le facem catre furnizorii nostri de servicii.

In cazul in care iti faci un contract online cu furnizorul de energie electrica, trebuie sa stii ca, daca esti deja client, atunci singurul document care ti se va solicita este actul de identitate.

Daca nu esti titularul contractului, atunci, pe langa documentul de identitate, trebuie sa mai incarci si copia actului de spatiu. Este important sa stii ca aceste documente nu vor fi procesate de terti si ca rolul actului de spatiu este acela de a dovezi ca ai dreptul de a utiliza acel spatiu. Gasesti mai multe detalii aici.

Daca ai un contract cu un alt furnizor si vrei sa il schimbi, pe langa actul de identitate si actul de proprietar sau inscrisul care iti da dreptul de utilizare a spatiului, mai ai nevoie de ultima factura de energie electrica de la furnizorul tau in baza careia acesta va fi notificat de rezilierea intelegerii. Poti gasi mai multe despre asta aici.

Ce trebuie sa stii cand iti iei casa noua de la un dezvoltator imobiliar

Macheta casa
Macheta casa

Recent, ANRE a derulat o campanie de informare prin care a atras atentia asupra unor mici detalii care te pot costa mult pe termen mediu si lung in legatura cu alimentarea cu energie electrica. Fii foarte atent cand faci un contract la Enel.

Printre altele, ANRE a atentionat cu privire la riscul ca noua cladire sa continue sa fie alimentata in baza contractului incheiat de santier, chiar si dupa ce a fost data in folosinta ceea ce este ilegal.

Sau, o alta varianta, ar fi ca blocul sa fie alimentat in baza contractului de furnizare incheiat de proprietarul unei case care a fost demolata de dezvoltator pentru ca, ulterior, acesta sa ridice o cladire cu apartamente. In ambele cazuri este vorba, practic de absenta bransamentelor individuale.

Citeste si: Oferte energie electrica. Iata cum sa alegi cel mai bun furnizor

Trebuie sa stii ca treaba asta vine la pachet cu mai multe riscuri. Unul dintre ele debransarea totala de la energia electrica, iar un altul, poate chiar mai grav, este cel de producere a accidentelor in conditiile in care bransamentul mentinut de dezvoltator dupa finalizarea constructiei nu are datele nehnice necesare pentru consum casnic si poate produce incendii sau deteriorarea aparatelor electrocasnice.

Exista si riscul sa platesti mai mult atata vreme cat contractul pe care l-ai preluat nu era unul pentru un consumator casnic, dar si riscul de contorizare inexacta. In plus, cand va trebui sa te bransezi legal, la consumul casnic, si acel moment va veni mai devreme sau mai tarziu, costurile vor fi foarte mari.