Cum sa faci o afumatoare
Cum sa faci o afumatoare

Cum sa faci o afumatoare chiar la tine acasa


Cum sa faci o afumatoare. Traditia ne spune ca afumarea diverselor alimente este un obicei vechi in tara noastra. Fie ca vorbim despre anumite carnuri sau despre tot felul de tipuri de branza, sunt numeroase produse care trec prin procesul de afumare pana sa ajunga pe mesele noastre.

Si, trebuie sa recunoastem, produsele afumate sunt mai mult decat delicioase! Problema apare insa atunci cand produsele ajung sa fie afumate artificial doar pentru a putea fi vandute cu aceasta eticheta.

Tocmai din acest motiv nu putini sunt cei care isi doresc sa se ocupe personal de procesul de afumare a carnii sau chiar si a branzeturilor.

Cum sa faci o afumatoare chiar la tine acasa – Cuprins:

De ce se afuma carnea?

Carne afumata
Carne afumata

Cum sa faci o afumatoare. Ei bine, daca ai spatiul necesar pentru a iti construi o afumatoare, poti considera deja ca primul pas este facut.

In randurile urmatoare iti vom oferi mai multe detalii cu privire la pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru constructia acestei afumatori!

Citeste si: Calendar agricol. Cum sa ai grija de gradina ta de legume in fiecare luna a anului

Pana atunci insa, haideti sa ne lamurim cu privire la aceasta afumare a produselor atat de intalnita in tara noastra.

Citeste si:
Alimente care nu expira. Cum sa faci provizii, in mod corect!

Afumarea este un procedeu utilizat pentru conservarea carnii, folosit pana si de bunicii si strabunicii nostrii in urma cu multe decenii.

Practic, prin afumare, carnea se gateste, ceea ce inseamna ca aceasta ramane protejata de bacterii. Astfel, carnea poate fi pastrata in conditii optime pentru perioada indelungate de timp, chiar si in lipsa unui frigider.

Tipurile de afumare a carnii

Afumatoare
Afumatoare

Cum sa faci o afumatoare. Afumarea la rece a produselor se face la temperaturi cuprinse intre 8 si 24 de grade Celsius, aceasta presupunand amplasarea produselor la o distanta considerabila fata de sursa de fum.

In acest fel se asigura o temperatura de maximum 24 de grade la nivelul produsului. Prin aceasta metoda poate fi afumat orice produs, incepand de la carne de orice tip si pana la branzeturi.

Procedeul de afumare in sine are in general mai multe etape, fiecare dintre ele intinzandu-se pe aproximativ 12 ore.

Afumarea se poate face insa si la cald, pentru acest procedeu fiind necesare temperaturi destul de ridicate, de aproximativ 60 de grade Celsius.

In acest caz, procesul de afumare dureaza aproximativ 24 de ore, perioada in care sursa de caldura trebuie intretinuta permanent.

Cum sa faci o afumatoare

Carne la afumat
Carne la afumat

Cum sa faci o afumatoare. Desi poate parea un proces destul de complicat la prima vedere, constructia unei afumatoare nu trebuie sa va sperie.

Citeste si:
Cum sa marinezi carnea in mod corect. Cat timp trebuie lasata

In general, multi prefera sa includa afumatoarea in gratarul sau cuptorul de gradina, insa asta nu inseamna ca nu poti sa o construiesti si separat.

Citeste si: Cum sa faci rotatia culturilor de legume in gradina ta

Daca vorbim despre afumarea la rece, iti poti indrepta atentia catre o afumatoare construita in pamant cu doua gropi separate de un sant de trecere al fumului.

In schimb, daca vorbim despre o afumatoare la cald poti opta pentru o afumatoare din lemn sau caramizi cu focar in interior, aceasta fiind si cea mai intalnita in gospodariile din tara noastra.

De asemenea, exista si mini-afumatori din metal care pot fi cumparate din comert gata de folosit.

Afumatoare din caramida
Afumatoare din caramida

Asa cum spuneam si in randurile anterioare, procesul de constructie a unei afumatori nu este unul foarte greu.

Indiferent daca vorbim despre o afumatoare din lemn sau din caramida, primul pas se refera la construirea peretilor laterali si a usii de acces.

Apoi, trebuie sa va indreptati atentia catre constructia focarului, acolo unde vor arde lemnele. Bineinteles, in acest caz vorbim despre zidire si despre turnarea betonului pentru a realiza soclul, acesta neputand fi din lemn.

Pasul urmator face referire la montarea sau construirea canalului de dirijare a fumului. Canalul poate fi si zidit din caramida, insa cel mai simplu este sa il cumperi gata realizat din material metalic din magazinele de specialitate.

Citeste si:
Porumb congelat pentru fiert. Cum sa il pastrezi pentru la iarna

Apoi urmeaza sa treci la montarea sau construirea cosului sau usii de evacuare a fumului. Se poate opta pentru simpla montare a cosului cumparat gata facut din comert sau pentru construirea lui.

Cum sa faci o afumatoare
Cum sa faci o afumatoare

In cele din urma vorbim despre montarea suportilor pentru prinderea sau sustinerea produselor care urmeaza sa fie afumate.

Mai exact, ne referim la acele bare de metal pe care urmeaza sa fie asezate produsele, bare care pot fi cumparate din comert.

Te-ai convins acum ca procesul de construire a unei afumatori nu este atat de greu precum pare la prima vedere?!

Chiar daca nu ai foarte multe cunostinte in acest domeniu, constructia unei afumatori nu iti va ridica prea multe probleme cel mai probabil! Acum ca ai invatat cum sa faci o afumatoare, iti dorim spor la treaba!


Ti-a placut acest articol? Distribuie-l si prietenilor tai!

andrei